130 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL.

County High School, Funds of. Funds, Transfer of County.
County Commissioners, Power to Transfer Funds. Trustees,
Cannot Contract Beyond Available Funds.

The Board of County Commissioners have no authority to
transfer money from any fund of the county to the high school
fund of the county. and the Doard of Trustees of a county high
school cannot borrow money or assume any obligation in excess
of the funds on hand, or to be raised by taxes already levied.
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Helena, Montana, June 7, 1909.
Hon, J. T. Vaughan,

County Attorney,

Big Timber, Montana.

Dear Sir:

I am in receipt of your letter of the 3rd instant, submitting for the
consideration of this office the question:

May the board of county commissioners transfer money from
the general fund of the county to the county high school fund,
the same to be returned to the general fund when taxes are col-
lected. '

As a business proposition the procedure indicated by the question
would, perhaps, be good financial policy; but the question here is, has
the board the abstract authority to do this.

The board of county commissioners has only such power conferred
by statute or such as is necessarily implied from the power granted.

State ex rel. Lambert v. Coad, 23 Mont. 131;

Williams v. Commrs. 28 Mont. 360.

- Section 2598, revised codes, requires the county board to:

“Fix the rate of county taxes and designate the number of
mills on each doMar of valuation of property for each fund.”
Section 2921, revised codes, authorizes the county board to transfer

surplus money from one county fund to another fund, ‘“except the school
fund.”

Both of these sections are code sections, (Section 2825 and Section
4256, Political Code of 1895.), and at the time of their adoption had no
reference to the county free high school fund, for that fund did not exist
at all until 1899, (Session Laws 1899, p. 59), and no authority is conferred
upon the county board by any of the county free high school laws to deal
with the high school fund as it does other funds.

Section 918, et seq., Revised Codes.

The high school fund is maintained by taxes levied at the initiative
of the board of trustees.

Section 925, Revised Codes.

It is a fund created by a special tax, levied in a special manner pro-
vided for by a special law, and while it is a county fund in a sense, yet
it is a specific fund and cannot be mingled with other county moneys.

Section* 930, revised codes, provides that the board of trustees of a
high school: ‘

“Shall not, however, make any purchase or enter into any
contract whereby obligations are assumed in excess of the
amount of funds on hand or available through the levy of taxes
for the current year, or the issuance of bonds.”

If the board of high school trustees obtained money from the gen-
eral fund of the county they would be assuming an obligation and enter-
ing into a contract in the same manner that they would if they borrowed
money from some other source, for they would stand pledged for the
repayment of the money borrowed, and

“Taxes to be levied and collected next year are not available

’
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for the current year, hence they cannot be considered at the

present time, nor at any time prior to their actual levy.”

Opinions Attorney General 1906-08, p. 173.

But where the tax has been actually levied the amount of the tax
roll becomes revenue for the current year and may be drawn against
and used for the same purpose that it could be used were the taxes
actually paid in.

Opinion Attorney General 1905-06, p. 218.

Taxes for the present year cannot be levied prior to the second Mon-
day in August.

Section 2598.

Hence, the board of county commissioners cannot legally make any
transfer of money from the general fund of the county to the county
high school fund, nor can the trustees of the county high schoeol legally
draw any warrants to be paid out of the next levy of taxes. However the
law does not specify any particular time at which the high school trus-
tees shall make their certificate of estimate of taxes to be raised for the
high school to the county board, (section 925, revised codes.), except
that such estimate must be made in time to give the county board the
opportunity to act thereon on the second Monday of August of each year,
and if the high school trustees were to meet now and make their estimate
and the county commissioners would agree to make such levy (if such
board has any discretion to refuse to make such levy under said section
925), the trustees might proceed with their repairs and when the levy is
made on the second Monday in August they could then draw their war-
rants against the fund. :

This will obviate any necessity of any transfer of funds and will
occasion but little delay.

This latter is a mere suggestion, for the trustees can make no legal
contract prior to the time the tax levy is actually made by the board of
county commissioners.

Very truly your's,
ALBERT J. GALEN.
Attorney General.
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