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School District Bonds, in Excess of Three Per Cent, Validity 
of. Bonds, Validity of in Excess of Three Per Cent. 

The entire issue of bonds of a school district, issued in excess 
of the constitutional limit of indebtedness of three per cent, is 

void. 

Hon. W. L. Ford, 
County Attorney, 

Helena, Montana, May 26, 1909. 

White Sulphur Springs, Montana. 
Dear Sir: 

I am in receipt of your letter of the 22nd instant, enclosing copy of 
an opinion given by you to Hon. H. E. Anderson, of HarlowtJon, Montana, 
and requesting an opinion upon the following propositin: 

"School District No. 16 in Meagher County, IVl.ontana, has 
voted in favor of iSSuing coupon bonds to the amount of $21,000 
for the purpose of building a school house; sh'Vuld said amount 
exceed 3 per cent of the taxable property in said (\istrict, would 
the entire issue of said bouds be wholly invalid? Also what 
should be used as the standard for ascertaining the value lof the 
taxable property in said district?" 
We note that you hold in the opinion above referred to that a bond 

issue of the school district in excess of three per cent IOlf the taxable 
property in ,such district makes the entire issue of bonds void. We agree 
with your conclusions and affirm your opinion. You alSlQl hold that the 
last assessment book should be used as the standard for ascertaiming 
the value of the taxable property in said district, and that prior to the 
equalizati'Jn of the assessment of 1909 the assessment book of 1908 
would govern. We also agree with your opinion on this question, as it 
is impossible to tell what the assessment of 1909 would be in such dis­
trict until after the board of equalization has equalized such assessments. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN. 

Attorney General. 

Commission of Adjutant Ceneral, Right of Secretary of State 
to Charge Fee for Issuance of. Secretary of State, No Legal 
Right to Charge Fee for Issuance of Commission to Adjutant 
General. Fees of Secretary of State, Military Commissions 
Excepted . 

. Under the provisions of Section 1065, Revised Codes of ~lon­
tana, and Subdivision XIV of Section 165 of the same codc. The 
Adjutant General being a ~filitary Ofli~er, the SecretarY of 
State has no legal right to charge a fee for the issuance to him 
of his commission. 
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Helena, Montana, June 1, 1909. 
General Phil. Greenan, 

Adjutant General, 
Helena, Montana. 

Dear Sir: 
I am in receipt of your favor of the 14 ultimo, requesting official opin­

ion from this office upon the questioll of whether or not the Secretary 
of State has a legal right to charge you the sum of five ($5.00) dollars 
as a fee for the issuance to you of your commission as Adjutant General 
of the State, you being a military officer and exercising command. 

From the statements contained in your letter it appears that you 
were appOinted to the office of Adjutant General of the State of Montana 
by the Governor on March 4th of this year, and that, when your com­
mission was issued, you were charged the sum of five dollars as a fee for 
the issuance thereof by the Secretary of State. 

Sectilon 1065 of the Revised Codes of Montana of 1907 provides that: 
"The Governor shall issue a commission to all officers 

elected or appointed, which ,election or appOintment shall be 
approved by him. Every commission shall be countersigned by 
the Secretary I()j' State. * * *." 
Sub-divJsion XIV of Sec. 165 of the Revised Codes of Montana or 

1907-which section has reference to the fees which must be charged 
by the Seoretary of State for services performed in his office-provides 
that: 

"For each oommission or other document, signed by the Gov­
ernor and attested by the Secretary of State (Pardon and Mili­
tarY Commissions excepted,) Five Dollars." 
The question then arises "Is the commission that is issued to the 

Adjutant General a'Military Commission? 
The definition of the term "Adjutant General," as contained in Web­

ster's Dictionary is as follows: 
"The officer who is the pril\cipal assistant to the commander 

of an army, or of a military department, or the like, in publish­
ing orders, conducting Cio·rrespondence, and regulating the de­
tails of the service. In the United States he is the Chief of a 
Bureau in the War Department, and in actual service in the field 
he estabJi,shes camp, forms lines of battle, etc." 
The definition of the said term "Adjutant General" as contained in 

the Encyclopedia Americana is as follows: 
"An officer on the staff IOf the Commander in Chief as secre­

tary and principal assistant in issuing orders and supervising 
their execution, mak,ing reports and keeping registers, etc.; and 
having charge of the drill and discipline of an army. In the 
United States he ranks as Major-General and is a leading officer 
in the War Department; he has charge of the recruiting service, 
collection of military ,informati'on and preparing annual militia 
returns. Most of the states ,have an Adjutant General, similarly 
related to their militia." 
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From a consideration of the above it will be seen that; first, he must 
be an officer; and, secon{!, in order to be an officer in the military ser· 
wce, he must have had a military commission issued to him; and third, 
he must be an officer of high rank. 

The laws of this state prescribes that "The Adjutant General shall 
have the rank of Brigadier General," thus giving him the highest mili­
tary rank in the military furces of the State. As Adjutant General he 
issues all the commands of the Governor to the troops and is the repre· 
sentative of the Commander in Chief at all times. As such he issues 
such orders and directions from time to .time as he may think necessary 
fior the proper discipline of the troops. 

You are therefore advised that the Adjutant General is a Military 
Officer within the m~aning of the provis·ions of Section 1665 of the Re­
vised Codes of Montana, and that, under the provisions of Sub-division 
IV, above quoted, the Secretary of State had no legal right to charge 
any fee for the issuance to you lof your commission as Adjutant Gen-
era!. 

Very truly yours, 
ALBERT J. GALEN. 

Attorney General. 

Teacher, Employed by Incoming Board of Trustees. Board 
of Trustees of School District, Incoming Board Employ Teach­
ers for Current Year. Out-Going Board, have no Authority to 
Employ Teacher for Succeeding Year. County Superintendent 
of Schools, has Power to Revoke Teachers' Certificate. Teachers' 
Certificate, May be Revoked by County Superintendent of 
Schools Without Hearing for Incompetency. Election, School 
Districts Having Less Than Fifty Pupils. Elections, no Nomi­
nations Required Prior to Election. Elections, Ballots Must 
Specify Length of Term. Election, Where Length of Term is 
Not Designated Votes Cannot be Counted., Elections, Persons 
Receiving Highest Number of Votes for Particular Term 
Should be Declared Elected. School Districts, Divided by 
County Division Line Become Joint Districts. No Apportion­
ment of School Funds Made, as District Continues as at Present 
Formed. Joint School Districts, Funds to be Held Jointly by 
the Treasurer of Each County. Road Districts, Divided by 
County Line. 

1. The Board of School Trustees elected in April have charge 
of the employment of teachers for the year beginning September 
following, and are bound by action of out-going board. 

2. A County Superinendent of Schools may revoke a teacher's 

cu1046
Text Box




