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Clerk of the District Court, Appointment When Tie Vote.
Elections, Tie Vote for Clerk of the District Court. County
Commissioners, Appointment of Clerk of the District Court on
Tie Vote.

When there is a tie vote for candidates for the office of Clerk
of the District Court. the County Commissioners must appoint
some eligible person to the office, as the Clerk of the District
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Court is elected for a term of four years, and not until his suc-
cessor is elected and qualified.

Helena, Montana, May 4, 1909.
Hon. Harry L. Wilson, County Attorney, Billings, Montana.
Dear Sir:

I am in receipt of your letter of April 30, in which you request an
opinion upon the following question:

“Is a vacancy created in the office of the Clerk of the Dis-
trict Court in case of a tie vote, so as to authorize an appoint-
ment by the Board wof County Commissiphers, pursuant to the
provisions of Section 457, Political Code?”

Section 18 ,of Article VIIL, of the state constitution is the only law
we have specifically relating to the term of office of clerks of the Dis-
trict Court. This section provides that the Clerk of the District Court
“shall be elected at the same time, and for the same term as the dis-
trict judge.”

" Therefore, in order to determine the terms of office of Clerks of the
District Court, it is necessary to refer to the term of office of district
judges.

Section 12, of Article VII., provides that

“There shall be elected by the electors (of each judicial
district) one judge of the district court, whose term of office
shall be four years, except that the district judges first elected
shall hold their office until the general election in the 'year one
thousand eight hundred and ninety two (1892)), and until their
successors are elected and qualified.”

Said Section 12, when considered alone, is somewhat involved in its
meaning and presents a question as to whether the words ‘“and until
their successors are elected and qualified” refers to the district judges
to be elected after 1892 or only to the district judges first elected under
the constitution and who hold office until 1892. It will be noticed, how-
éver, that the first part of this section provides that there shall be
elected one judge in each judicial district whose term of office shall be
for four years, while the exception contained in said section refers to
district judges, and as the word “their,” as used in the phrase ‘“and
until their successors are elected and qualified” is plural, it would seem
that this phrase was intended to refer only to the district judges pro-
vided for by exception in said section 12.

However, by turning to Sections 7 and 8 of said Article VIII., which
provides for the election of.justices of the Supreme Court, all doubt is
removed as to the intention of the legislature in using the phrase ‘“and
until their successors are elected and qualified” in said Section 12; for
we find that by said Section 7 the term of office of Justices of the
Supreme Court, except as in this constitution otherwise provided, shall
be six years. Then, Section 8 provides for the election of the first
Justices of the Supreme Court provided for by the constitution, and
states that each of such justices “shall hold until his successor is elected
and qualified.”
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By these sections it is made clear that the legislature intended that
the justices first elected after the adoption of the constitution should hold
until their successors were elected and qualified, but that the justices
thereafter elected should hold only for a period of six years. There-
fore, in our opinion, when Sections 7 and 8 are construed together with
Section 12, it is apparent that the framers of the constitution intended
that the District Judges elected after those whose term expired in 1892
should hold only for four years. Therefore, the construction given to
Sdction 5, of Article XVI., of the constitution, in the case of State v.
Acton, 31 Mont. 40, in which it was held that Section 457, Political
Code, in so far as it attempted to authorize the County Commissioners
to appoint a person to office where there was a tie vote for County
Superintendent of Schools was unconstitutional, does no apply to the
Clerk of the District Court. The Clerk of the District Court being
elected for the same term as the District Judges, and the District Judge
being elected only for four years and not until his successor is elected
and qualified, it necessarily follows that the Clerk of the District Court
is elected only for a term of four years, and the phrase “and until his
successor is elected and qualified” is no part of his term of office.

You are therefore advised that, in our opinion, Section 457 is in full
force and effect, so far as it relates to the Office of Clerk of the District
Court, and that whenever there is a tie vote for such office the Board of
County Commissioners must appoint some: eligible person to the office.

Yours truly,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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