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I John W. James, Esq., 
County Attorney, 

Anaconda, Mont: 
Dear Sir:-

Hel,?na, Mont., April 15th, 1907. 

In response to your telephonic request for opinion from this office 
upon th'e following statement of facts: 

"To-morrow bei.ng by law and the ,Governor's proclamation, 
set apart for the, observance of Arbor Day, would ~t be proper 
or legal for the District Judge to eontinue to hold court and 
proceed with the trial of a criminal case?" 

and confirming oral opinion given you over the telephone, you are 
advised that IArmorrow being set apart by the Governor's proclamation 
as a legal holiday, the court cannot transact any business other than 
that enumerated in the exceptions contained in Section 121 of the Code 
of Civil Procedure. By the provisions of Section 3280 of the Political 
Code, as amended by H. B. 79, approved February 13, 1907, the third 
Tuesday in April is designated by law as Arbor Day, and it is made 

. the duty of the Governor to annually make his proclamation setting 
'apart 'Such day for the observance of Arbor Day. And by the provisions 
of Section 10 of the Political Code, among other holidays e,numerate9 
are the following: 

"Every day appointed by th'e President of the United States 
or of the Governor of this State for a publie fast, thanksgiving 
or holiday." 

The Governor in his proclamation, having declared the third Tuesday 
of April this year to be a legal holiday, the force and effect of what 
is hereinabove stated will be by you readily understood and applied. 

Yours very truly. 
ALBERT J. GALEN. 

Attorney General. 

Hospitals, Taxation Of. Educational Institutions, 'Taxation 
Of. County Commissioners, Per Diem Of. 

Under Section 3671 of the Political Code, property used ex­
clusively for educational purposes is exempt from taxation. 
Under the same Section Hospitals, when not used or held for 
private or corporate profits, are exempt from taxation. The 
payment of fee.; by patients which are merely used for paying 
the running expenses or for increasing the facilities of the insti­
tution and similar purposes, are not private or corporate profits 
within the meaning of the law. 

Chairmen of the Board of County Commissioners need not 
sign warrants for officers salaries. Individual members of the 
board are entitled to per diem for work performed pursuant to 
authority delegated to them by the board. 
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Helena, Mont., April 18th, 1907. 
Thomas N'elson Marlowe, Esq., 

County Attorney, 
Missoula, Mont. 

Dear S1r:-
Your letter of the 8th inst., requesting an opinion from this office 

upon the following questions, received: 
1. "Should the 'Sisters' Academy for boys and girls, and 

St. Patrick's Hospital, located in the Qity of Missoula, be taxed? 
'I am informed by the Ass'essor that a fee is charged all patients 
entering the hospital, and that a tuition fee is charged children 
attending the Academy.' " 

2. "If the Chairman of the Board of County Commissioners 
puts in an extra day for signing warrants or other work, w.hen 
the remain~l'er of the Board of County Commissioners are not 
in session, is he entitled to the regular per diem allowed 
members of the board, for su<:h -day?" 

3. "Is the purchasing agent of the Board of County Com­
missioners, when -he puts in extra time purchasing provisions, 
fuel and things of that kind for the poor people of the county, 
an,d the supplies for the different institutions, allowed any 
extra compensation for the same?" 

We ahall answer ,th'e questions in the order set out above. 
1. Section 2 of Article XII of the State -Constitution, providing 

for the exemptions from taxation of certain property, reads as follows: 
"The property of the United States, the State, counties, 

cities, towns, school districts, municipal corporations, and public 
libraries, shall ,be exempt from taxation, and such other property 
as may be used -exclusively for agricultural and horticultural 
societies, for educational purposes, places for actual religious 
worship, hospitals and places of burial not used or held for 
private or corporate profit, and institutions of purely public 
charity may be exem);}t from taxation." 

Section 3671 of the Political Code provides for the exemption of 
the same class'es of property and in almost the same language as the 
above provision of the Constitution. 

Under the above constitutional provision and said Section 36 iI, 
you will notice that property used exclusively for educational purposes 
is exempt from taxation. 

From the above statement of facts contained in your letter, we 
assume that the Sisters' Academy for boys and girls is used exclusively 
for 'educational purposes, and is, therefore, exem);}t from taxation. 

As to hospitals, such laws provide that when they are not used 
or held for private or corporate profit, they are exempt from taxation. 

Under 'similar constitutional provisions and laws, we find the general 
rule to be laid down as follows: 

"An institution does not lose its charitable character and 
consequent exemption from taxation by reason of the fact that 
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those recipients of its benefits who are able to pay are required 
to do so, where no profit is made by th'e institution, and the 
amounts so rec'eived are applied in furthering its charitable 
purposes." 

The fact that fees are charged patients entering the hospital makes 
no difference so long as the profits over and above the usual and 
n'ecessary running expenses do not go to some private individual or 
corporation. If such fees are used merely for the purpose of paying 
the running expenses of the hospital and the salaries of the nurses and 
other attendants, and if th'e income from such fees in excess of the 
amount necessary to pay such running expenses is used for the purpose 
of enlarging the hospital or of ,building other hos,pitaJs, or used for 
other religious or charitable purposes, the courts hold that such 'exce'4S 
is not held for ,private or corporate ,profit within the meaning of that 
term, as used in the Constitution and Laws of the State, and that, 
under such cir,cumstances, the hospital property is exempt from taxation. 
For a construction of similar exemption laws, see the following, 
authorities: 

Louisville vs. Nazareth Literary Institute, (Ky.) 36 s. W. 994. 
Kentucky Female Orphan 'School vs. Louisville, 100 Ky. 470. 
Appeal Tax Court vs. St. Peter's Academy, 50 Md. 321. 
Hennepin County vs. Brotherhood of Geths'emane Church; 

27 Minn. 460. 
County of Hennepin vs. Grace, 27 Minn. 503. 
State vs. Powers, 10 Mo. Appeals, 283, affirm ad in 74 

Mo. 476. 
Sisters of Charity vs. Collector, 52 N. J. Law, 373, 
St. Joseph's Hospital vs. Ashland County, 96 Wi" 636. 
Philadelphia vs. Pennsylvania Hospital, 154 Pa. State, page 9. 
'Episcopal Academy vs. Philadelphia, 150 Pa. State, 565. 

2. As to your second question, it has already been held by this 
office in an opinion given to the County Attorney of Valley County 
(see Opinions of Attorney General, 1905-06, p. 323), that it is unnecessary 
for the County Commissioners to meet monthly fo" tho purposd of 
auditing, allowing and ,authorizing the issuance of warrants for salari~s 
of officers, and that 'such warrants need be signed only QY the County 
Clerk, therefore it is not necessary for the Chairman of the Board of 
County Commissioners to put in an 'extra day each month for the 
signing of salary warrants, and, under the law, all other claims against 
the county can only be acted upon and warrants ordered drawn at regular 
quarterly meetings of the Board. No member of the Board, in tho 
absence of expres,s authority delegated to him by the Board at a 
regularly called meeting, has authority to bind the Board. Of course, 
if the Board when in regular meeting, or in special meeting duly 
called, by resolution spread upon the minutes, authorized the chairman 
or some oth'er member to inspect work ordered by the Board, or 
perform on behalf of the Board some other duty, then, in our 
opinion, such member would be 'entitled to per diem for each day 
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he was actually engaged in the p'erformance of such work under 
express authority of the Board, so long as such work is clearly within 
the s,cope of the authority of the County Commissioners as a Board. 
In other words, work p'erformed by one member of the Board and 
for which he can charge per diem ·can only be, in carrying out some 
matter of which the Board in regular session or duly called special 
session has acted upon as a Board and then delegated authority to 
a member of the Board to supervise or carry out such order. 

Wlith respect to your third question we are not able to answer 
same from the facts stated in your letter. We know of no county 
offi,cer who is deSignated as "purchasing agent." In counties of the 
first, second and third classes we have County Auditors who generally 
p'erform 'such duties as might be required of a purchasing agent, bm, 
as Missoula County is not a county belonging to anyone of these 
classes, we wouId like further information from you .as to who the 
purchasing agent is, how his office is created and his compensation fixed. 

Yours very truly, 
ALBERT J. GALEN, 

School Elections, Right to Vote Thereat. 
tricts of the Third Class. 

Attorney General. 

Penalties in Dis-

Section 62 of the Penal Code does not apply to school elections 
and the only Way to punish one who unlawfully votes in a dis­
trict of the third class is to punish by an action charging per­
jury where the iUegal voter has been challenged before voting. 

Hon. S. P. Wilson, 
County Attorney, 

Helena, Montana, April 18., 1907. 

Deer Lodge, Powell County, Montana. 
Dear Sir:-

You have asked for an opinion relative to elections in school dis­
tricts of the third class, to-wit, 

"Does Section 62 of the Penal Code apply to the annual 
school elections in school districts of the third class; or, does 
a person who has never b(;en naturalized and is not a citizen 
of the United States, who fraudulently votes at the regular 
annual school election in a school district of the third class, 
thereby become liable for a felony?" 

Section 62 of the Penal Code does 'not specifically include elections 
in school districts. And in view of the fact ·that the law relative to 
general elections, in many instances does not apply to school 
elections, it is my opinion that in the case you mention a party 
who wrongfully votes at a school election in a district of the third class, 
witJhout challenge, should not be prosecuted under Section 62 of the 
Penal Code. 
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