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Classification of Counties, Deputy Treasurer Appointed Under
New Classification—Salaries, Power of Commissioners
to Revoke Order of Appointment.

Whenever the board of county commissioners have, by order,
duly dzsignated at the September meeting in each even
numbered year the classification of their county, as provided
by Section 4331, Political Code, the government of the county,
under the new classification, goes into effect on the first Monday
of the following January. The county commissioners may allow
deputies and fix the salary thereof to the number authorized by
law under the new classification, whose terms as deputies may
begin on the first Monday of January. A deputy for the county
treasurer under the new classification may be allowed after the
first Monday of January, notwithstanding the fact that the term
of the old county treasurer does not expire until the first Monday
of March.

Where the board of county commissioners, at a regularly or-
ganized meeting, have authorized the appointment of a deputy, it
is the duty of the county clerk to issue warrants to such deputy
in the manner provided by law for such time as he renders ser-
vices under such appointment prior to the amending or repealing
of such order by the board of county commissioners at a duly
organized meeting of the board.
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February 11, 1905.
Hon. A. J. Walrath, County Attorney, Bozeman, Montana.

Dear Sir:—Your letter of the 9th instant, requesting an opinion upon
the following questions, at hand. .

First. Was the action of the Board of County Commissioners legal
in making an order allowing the County Treasurer a deputy from and
after January 2, 1905, where the county had been by them duly classified
and declared a fourth class county at the previous September meeting
of the Board?

Second. If such action of the Board was legal, should the County
Clerk issue a warrant to a deputy treasurer who had been appointed by
the Treasurer, under such authority of the Board, when he has been noti-
fied by the Chairman of the Board, individually not to issue such warrant
for services performed in January, 19057

In answering the first question I find that Section 4002 of the Political
Code provides that counties of the fourth class may be allowed one deputy
during the entire year. Section 4328, same code, provides that counties
having an assessed valuation or more than $8,000,000 and less than $10,-
000,000 are fourth class counties.

Section 4331, same code, provides that the county commissioners
must at the September meeting of each even numbered year thereafter
make an order designating the class of the county as determined by the
assessed valuation for that year. This section further provides that such
order of classification does not change the government of the county then
in existence until the first Monday in January next succeeding. This
last proviso clearly shows that where the classification of the county
is changed at the September meeting that the same shall go into effect
oun the first Monday of January following.

The Board of County Commissioners, at a meeting held on January 2,
1905, called for the purpose of classification and fixing the number of
deputies to the several county offices, had authority to authorize the
county treasurer fo appoint a deputy whose term 'should begin on the
first Monday of January, 1905. The fact that the present Treasurer’s
term does not expire until the first Monday in March does not affect such
appointment.

A deputy treasurer having bean so appointed, at a duly organized
meeting of the Board, called for that purpose, he is entitled to his war-
rant from that date, January 2, 1905.

It is the duty of the County Clerk to issue such warrant to him, for
all services rendered prior to such time as the Board, when duly or-
ganized as provided by law, may modify or repeal such order.

The fact that the Chairman, or any or all the members of the Board,
when not in regular or duly called meeting, as provided in Sections 4215
and 4216, have directed the County Clerk not to issue such warrant, has
no effect upon the deputy’s right to the warrant, nor upon the Clerk’s
duty to issue it. For all acts of members of the Board, other than at a
duly organized meeting, or such as have been expressely authorized at a
duly organized meeting, are void and cannot prevail over an order of the
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Board, still in force, made by such Board at a duly organized meeting.
In this connection I call your attention to the case of Williams v.
Board of Commissioners, Broadwater Co. 72 Pac. 755.
Yours very truly,
ALBERT J. GALEN,
’ Attorney General.


cu1046
Text Box




