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Assessor-Power to Change or Alter Assessment Roll. 

The assessor has no authority to change or alter the assess­
ment roll after the assessment books haNe been turned over to 
the county clerk and recorder, nor after the Board of Equaliz:l­
tion has adjourned and the county levy has been made, save and 
except that he may correct omissions, errors or defects in form 
with the consent of the County Attorney, where such error~ 

or defects consist of purely clerical mistakes. He c:a,nnot 111-

crease or diminish valuation. 
Halena, Mont., August 8, 1906. 

Hon. J. F. Wagner, Chairman Board of County Commis.sioners, Helana, 
Montana. 

Dear Sir:-Your letter of the 7th instant requesting an opinion of 
this office upon the following questions received: 

1. "To what extent {)an a County Assessor changa or alter the assess­
ments after 'the Tax Rolls have been turned over to the County Clerk and 
Recorder?" 

2. "Can a County Asaessor alter an assessment aftar the Board of 
Equalization has adjourned, and the County levy has been made?" 

3. Under Sec. 4010, Chapter 12, of th·e Political Code maya County 
·Assessor reduce or cut out any portion of any assessmant?" 

4. How and when may errors, should any be found, in the asses's­
ment Rolls, Ibe corrected and 'by ·whom?" 

In answer to the first queation .you are advised that the County 
Assassor has no authority to change or alter any assessment after the 
assessment 'book has been turned over to the County Clerk and Recorder, 
except in the manner provided by sections 3788, 3789 and 4010 of the 
Political Code. 

In answer to tha ·second queation, you are advised that the County 
Assessor cannot aHer an assessment a;fter the Board of Equalization has 
adjourned and the County levy has Ibeen made except in the manner 

·provided .by said saction 4010. 
In answer to the third question, you are advised that the Asse.ssor, 

under said S·ection 4010, may {:orrect "omissions, errors or dafec'ts in 
form," after having procured the consent of -the County Attornay to make 
the same. The only corrections, however, which can be made by him, 
under authority of this section, are such as are purely clerical, such ltS 

mistakes in descriptions or mathemaUcal mistakes. He cannot either 
reduce or increase valuations as he would .thereby interfere with ·the 
province of th<l Board of Equalization. 

In answer to the fourth queation, you are advi.sed that after the 
Assessment Book is made up and turned over to the County Clerk, that 
th'e only manner of adding propedy ther<lto, or of increaSing or lowering 
the valuation of any property already assessed is that provided 'by sec­
tions 3780 to 3790. Section 3782 expressively provides' that the Board 
has no authority to make a reduction upon proparty already as'sessed 
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by the Assessor, unless a written application is made to the Board 
-during the time it is sitting as a board of Equalization, and the applicant 
bas been examined upon oath as provided in Sec. 3783. In sections 3788. 
3789, the Board of County Commissioners may order the Assessor to 
maka new -assesm'ents where the property has altogether escaped J.S­

'sessment, or to add .to the amount, number or quantity of property when 
-a fals~ or incomplete list has been rendered, 'but in such case sucn in-
-crease or additional assessment cannot be made until after the owner of 
the property, or person interested therein, has been notifiad in the manner 
"prDvided in said section 3789. Such notice must 'be given at least ten 
days 'before tha second Monday in August, for the reaSDn that the Board 
vf Equalization dies by operation of law on that date and has no authority 
rufter that date to order the AsseSSDr to increase or add to the assess­
ments. 

See "Western Ranchers vs. Custer County, 72 Pac. 
p 659-662." 28 Montana 278. 
"Montana Ore Purchasing Company vs. Maher, 81 
Pac. p. 13." 

Section 3723 of the Political Code prDvides that "any prDperty dis­
eo:vered ,by the Ass'essor to have escaped, assessmant, may be assessed 
at any time, if such property is in the ownership or un'der the control 
of 1he same person who own€d or cDntroJle,l it a1 tine time it should have 
been assessed." Thi;; section simply means that during the time while 
the assessment !book is in the hands of the Ass':'lssor, and during which 
he hail the l'ight to make assessments, that he may assess prDperty 
w;hich has e3caped assessment, provided the same is under the control 
·of the same Dwner who owned or 'cDntrolled' it at the time it should have 
been assessed. Therefore, if property es~aped assessment thi3 year and 
the next year the Assessor discovered the same at any time between 
the first MDnday in March and tha date he turns over the assessment 
bQok ,to the County Clerk, he would haye a right to ,ass€ss such 
book to the County Clerk, he would have a right to assess such property, 
but he would nDt have a right to assess such property under this 
sectiDn, between the second Monday in July, the dafe he turns the 
book over to the County Clerk, and the first Monday Df the 
following Mal'ch. After the Board of Equalization adjourns, there 
is no way by which it can order the increase Dr decrease of any person'" 
assessment, nor has the as'ilessor authority sO' to do. However, undel' 
section 3913 of the PDlitical Code, whenever any taxes per centum and 
cost is paid omore than once, or is erroneously or illegally collected, the 
Board of County Commissioners may order the County Treasurer to re­
fund the same. For instance, if the same property is aasessed to two dif­
ferent persons the one wrongly assessed may pay the taxes and then upon 
proper showing to tha Board have them issue an order to the County 
Treasurer ,to refund such taxes. Or, if property which is exempt from tax­
attion, under .the Cvnstitution or law, such as Ohurches, were taxed,a would 
be an erroneous or illegal tax and could ,be refunded. The section does 
not, however, give the Board authority to refund taxes upon the ground 
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that proper~y assessed by the Assessor, or pursuant to its order while 
Sitting all a Board of Equalization, was valu.3d too high. fOI the reason 
that correction in the valuation of the property can only be made during 
the time the Commi.;sioners are sitting a" a Board of Equalization. In 
case that the Commissioners find, after they have adjourned as a Board 
of Equalization, that taxes hav.;) been paid upon the same property 
more than once, it is within their province to refund the erroneous taxi 

Respectfully Submitted, 
ALBERT J. GALEN, 

Attorney General. 

License Law-Application to, Automobiles. 

Automobiles, though run for hire, are not chargeable with 
payment of the license required by Section 4073 of Political Code. 

Helena, Montana, August 15th, 1906. 
Hon. F. J. Wagner, Chairman Board of County Commiilsioners, H.3lena, 

Montana: 
Dear Sir-Your letter of the 11th instant requesting opinion from 

this office haa been received and duly cons'idered. The question you 
pres'.3nt is as follows: 

"Ar.3 owners of Automobiles, that are run for hire or profit, and 
who charge the same fare as that charged by the Cab Companies, liable 
for the same license requir.3d of the Calb Companie.;?" 

The por,tion of sem.ion 4073 of th<:l Political Code which aUJthorizes 
the collection of a licens'e upon caJbs, 'etc." reads as follows: 

"For all omntbuses, carriages and exprilSS wagons that are run for 
hire or profit, drawn by one horse, shall pay one and' fifty-hundredths 
dollars per quarter; and for each additional horse used therewith, two au,l 
fifty-hundredths per quarter." 

This is the only ,provision of our law authorizing the collection of 
such a license at all, and from the language thereof, it is quite clear that 
tll:e automobiles are not included, and that there was no intention oll 
the part of the Legislature to include them. In fact, at the time of 
the passage of this law, in 1895, automabiles were not in general use, 
nor used at all in the State of Montana. It is a new bUSiness which has 
sprung up since the law was passed. 

It might b.3 a good thing on principle to make the owners of auto­
mobiles, run for hire, pay the same license as is required of the owners 
of 'Cabs, 'but it will take additional legislation to do, this. It is not in 
our power to legislate but rather to construe and apply the law as we 
find it. Th.3 rule of construction relative to such a satute is that "statutes 
and ordinances imposing licenses and business taxes are to be construed 
strictly in favor of the citizens and against the government, especially 
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