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School Trustees.—Teachers, Employment Of.—Effect of Con-
tract on the New Board.

The current School Year begins September 1st and ends on
August 315t following. The School Eoard is elected and or-
gamzed in April and has authority to employ teachers for the en-
tire school year beginning in September following. They have
no authority, however, to emgloy teachers for any longer period
of time.
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Helena, Montana, May 14th, 1906.
Phil . Cole, Esq., County Attorney, Choteau, Montana.

Dear Sir:—Your letter of the 9th inst., requesting opinion of this
office received:

From the facts stated by you, it appears that the old school board, a
few days before retiring from office, employed and entered into contiracts
with teachers to teach school in their district for the term beginning on
the first Monday in September next. That the new board of trustees, as
organized after the school election on the first Saturday in April, are not
satisfied with the action of the retiring board and desire to employ other
teachers. The question presenfed is “Whether or not the action of the
old board in contracting with teachers for the term beginning next Sep-
tember is binding upon the new board as organized in April?”

There i3 a conflict in the authorities on this question. The question
is determined, however, in most cases upon the particular statutes of
the state. From a careful examination of the school laws of this state,
it is apparent that it was the intention to provide for a current school
year, and that each year the board of school trustees as organized after
the school election on the first Saturday in April were to have the man-
agement and control of the schools for the ensuing current year.

Sec. 1864 of the Pol. Code provides that “The school year shall begin
on the first day of September and end on the 31st day or August. Sec.
1793 as amended by laws of 1899, p. 59 provides that “The school trustees
shall meet annually on the third Saturday in April and organize by choos-
ing one of their number Chairman and a competent person, not a member
of the board, as clerk”, etc.

Sec. VI, Art. XI, of the Constitution provides ‘that a public free com-
mon school must be maintained in each organized district in the state for
at least three months in each year.

Sec. 1920 as amended by laws of 1903, p. 92, provides that all children,
unless excused by the authorifies, must attend school for not less than
sixteen weeks during each current year, and shall begin within the first
week of the school term. )

Sec. 1797, Div. 16, provides that the school trustees may determine
waa. branches, if any, in addition to those required by law, shall be
taught in any school in the district, subject to the approval of the County
Superintendent.

Sec. 1940, B, laws of 1901, p. 13, provides that the school board in
each district shall certify to the county commissioners the number of
mills on a dollar which it is necessary to levy on the taxable property of
the district, not to exceed five mills, to raise a special fund to maintain
the schools of said district for the then enusing year.

From the sections mentioned above, we find that the trustees in each
district must organize annually, immediately after *he school election ip
April; that the new board thus organized must determine the amount of
special school levy to be certified to the county commissioners, and within
their discretion may determine what branches shall be taught in the
school of their district in addition to those required by law.
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There would be a serious conflict of authority and confusion in the
affairs of the district if the old board of trustees could determine the
salaries to be paid teachers and the length of the term they were to
teach, while the new board would determine the special levy to be made
for the purpose of meeung the expenses. If the old board has authority
to employ teacaners for the current year beginning in September following,
they would also have authority to employ the teachers for two succeeding
School years, and by fixing the amount of their salary would, of necessity,
take away the discretion from the new board of determining the amount
of school levy to be each year certified to the county commissioners, as
it would be necessary for the new board to make a levy sufficient to
raise the money necessary to pay the teachers salaries as contracted for
by the old board. 1In our opinion, it is the intention of the law that the
board of trustees organized on the third Saturday in April have the man-
agement and control of the school district for the ensuing school year
beginning.in September; that they alone have authority to employ teach-
ers, certify the tax levy to the county commissioners, determine the
length of the term and all other matters for the current school year. The
old school board at any ‘time prior to the organization of the new board,
would have had authority to employ teachers to fill vacancy that might
occur in their schools during the school year baginning September 1st,
1905 and expiring August 31st, 1906, but have no authority to go further
than this.

Under the statutes of Illinois, which are very similar to the laws of
this state, the supreme court of Illinois, in 87 Illinois Reports, p 257, said:

“It i3 here seen, power i3 given alone with reference to the current
year. The schools to be provided, the tetchers employed, the taxes
levied, etc., are, as clearly as language can express the idea, for the cur-
rént year. No other power, contemplating the making of contracts for
the employment of teachers for future years, can be found—and the rule
is familiar, that the powers of school directors are limited to those ex-
pressly granted, or such as result by necessary implication from those
granted.

If the contract here sought to be enforced were to be held valid, it
would necessarily be because the board of directors are unlimited in
tespect of contracting for future services of teachers. If they may
contract for services to be commenced four months in advance, and after
the board as organized shall cease to exist, why may they not do so in-
definitely? If they are not, in this respect, limited by the current school
vear, where is the limit? * * = = = =

But we th.ng the spirit and intent of the law are clearly repugnant to
the idea that one board of directors may, by contracts wholly to be car-
ried out in the future, divest future boards of the power to select the
teachers they shall desire, for the terms to be commenced after toneir
organization.

To the same effect see alzo

Loomis v. Coleman, 51 Mo. 21.
Fitch v. Smith, 34 Atl. (N. J.) 1058.
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Taylor v. School Commissioners, 5 Jones Law (N. C.) 98.
The new board may, or may not, in their discretion, ratify the action
or the old board in employing teachers for the school year beginning next
September, but unless the new board see fit to ratify such action of the
cld board, the contracts made by the old board relating to the school year
beginning next September are not binding upon the new board.

‘What is hereinbefore said applies only to contracts for the running
expenses of the current school year and have nothing to do with continuing:
liabilities of the district such as bonds, or promissory notes given for
school furniture, etc., which are valid obligations against the district
after the organization of the old board has been superceded by the new
organization.

Very truly yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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