304 OPINIONS OF ATTORNEY GENERAL.

Osteopathy, Anesthetic Administered by Practitioners.

An osteopathic practitioner is prohibited from using anesthetics
-or any drugs in the practice of his profession by Chapter 51, Laws
-of 1903, page 100.

Helena, Montana, Mar. 5th, 1906.
Hon. C. W. Mabhaffey, State Board of Osteopathic Examiners, Helena,

Montana.

Dear Sir:—I am in receipt of your communication of March 1st, 1906,
inclosing letter from Mr. I. M. Beaty of Lewistown, and making inquiry
as to whether an osteopathic practitioner has a right to administer an
anesthetic when performing a surgical operation.

Section 6 of the Act of March 1, 1905 (Laws of 1905, 106), provides:
“The certificate provided for in Section 5 of this Act shall not authorize
the holder thereof to prescribe or use drugs in the practice of osteopathy,
or to perform major or operative surgery; etc.”

This language of the law appears to be vary plain. It not only pro-
hibits the use of drugs by practitioners of this school, but prohibits the
practice of surgery except in trivial operations. That an anesthetic is a
drug is not susceptible of dispute, and it is considered to be a very danger-
-ous drug and one necessitating technical experience and knowledge in ad-
ministering.

Very truly yours,
ALBERT J. GALEN,
Attorney General.
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