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the trust indenture provisions of section 90-6-116, MCA, are invoked, Board 
funds must be invested with the unified investment program and investment 
income deposited and maintained in the HAEF. 

The Board makes a strong argument that these funds are better utilized when 
invested in accordance with its trust arrangements. Indeed, as indicated by the 
Board's trustee, it may be prudent on the part of the Board to continue to hold 
its funds in trust as additional security for bondholders relying on the Board's 
pledge of its general obligation. The issue raised, however, is not one of 
prudent investment or wise policy choices. It is, rather, a question of the 
Legislature's authority to direct the placement of monies under the State's 
control. Clearly, the Legislature has such authority and exercised it in the 
Housing Act of 1975 by giving the Board explicit direction in the placement 
and use of funds under its control. The Board's policy arguments are more 
appropriately directed to the legislative body in seeking additional flexibility in 
the handling of its funds. 

Finally, there has been some suggestion of the Legislature's inability to impair 
the Board's existing contractual obligations with its bondholders. However, 
insofar as your request may seek a determination concerning the 
constitutionality of section 90-6-107(4), MCA (temporary), I must decline to 
address that issue. A presumption exists that statutes are constitutional, and, 
as Attorney General, I am bound to defend the validity of state law. It is 
therefore necessary for me to decline consideration of questions involving the 
constitutionality of state statutes. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Board of Housing funds not specifically pledged under a trust indenture 
must be deposited in the housing authority enterprise fund and invested 
in accordance with the unified investment program as provided by 
sections 90-6-104(13) and 90-6-107, MCA. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 
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MONTANA CONSTITUTION - Article VIII, section 14. 

HELD: When a statute authorizes a transfer of monies between accounts 
within the state treasury, a statutory appropriation is not required 
under either the Montana Constitution or the Montana statutes. 

Mark Cress, Acting Administrator 
Public Employees' Retirement Division 
1712 Ninth Avenue 
Helena MT 59620-0131 

The Honorable Andrea "Andy" Bennett 
State Auditor 
Room 270, Mitchell Building 
Helena MT 59620-0301 

Dear Mr. Cress and Ms. Bennett: 

December 3, 1992 

You have requested my opinion concerning the following question: 

Does a fund transfer from a special revenue account to a pension 
trust fund account require a statutory appropriation? 

The Montana Constitution, Article VIII, section 14, requires that "[e]xcept for 
interest on the public debt, no money shall be paid out of the treasury unless 
upon an appropriation made by law and a warrant drawn by the proper officer 
in pursuance thereof. II In 1985, the Legislature enacted section 17-7-502, MCA, 
which defines a statutory appropriation and also lists the requirements for a 
valid statutory appropriation. This statute provides that "[a] statutory 
appropriation is an appropriation made by permanent law that authorizes 
spending by a state agency." § 17-7-502(1), MCA. It also provides that before 
a statutory appropriation is effective the law containing the statutory 
appropriation must be listed in section 17-7-502(3), MCA, and must specifically 
state that a statutory appropriation is made as provided in section 17-7-502, 
MCA. § 17-7-502(2)(a) and (b), MCA. 

Your question concerns the fund transfer from a special revenue account into 
a pension trust fund account that occurs as a result of section 19-9-1011, MCA, 
and whether such a transfer is valid in light of section 17-7-502, MCA. Section 
19-9-1011, MCA, specifies the monthly allowance paid to a retired police 
officer on or after July 1, 1975, or to his surviving spouse or dependent child. 
Subsection (2) of that section provides: 
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At the beginning of each fiscal year, the administrator shall 
request and the state auditor shall pay to the administrator from 
the premium tax collected from insurance sold in this state to 
insure against the risks enumerated in 19-11-512(3) an amount 
sufficient to fund the allowance adjustment provided for in 
subsection (1). 

This section is not listed in section 17-7-502, MCA, nor does it refer to section 
17-7-502, MCA, as required for a valid statutory appropriation. However, the 
Montana Constitution requires a statutory appropriation only when "money 
shall be paid out of the treasury." See Mont. Const. Art. VIII, § 14 (emphasis 
added). Neither the Montana Constitution nor the Montana statutes require 
such an appropriation when monies are transferred between accounts within 
the state treasury. See also State ex reI. Gould v. Cooney, 49 St. Rptr. 410,-
411, 831 P.2d 593, 595 (1992) ("However, as described in the Attorney 
General's ballot statement fiscal note, the 'measure redirects coal severance tax 
from the permanent trust to a treasure state endowment trust.' On its face, this 
measure is not an appropriation of money"). 

The state treasury consists of several fund categories and types that are 
outlined in section 17-2-102, MCA. This fund structure includes three 
categories: the governmental fund, the proprietary fund, and the fiduciary 
fund. A special revenue fund is included in the governmental fund category 
and a pension trust fund is included in the fiduciary fund category. § 17-2-
102(1)(a)(ii) and (b)(iii), MCA. Thus, both the special revenue fund and the 
pension trust fund are part of the state treasury. The Legislature provided for 
a transfer of funds into the pension trust fund account via section 19-9-1011, 
MCA, to cure an inequity in the system by ensuring that police officers who 
retired on or after July 1, 1975, or their surviving spouse or dependent child 
or children, will receive a cost of living adjustment. See Minutes, House State 
Administration Committee, February 19, 1985 (consideration of House Bill No. 
754). This transfer does not require a statutory appropriation under either the 
Montana Constitution or the Montana statutes. 

I recognize that some of the retirement systems' statutes which transfer monies 
from one account to another contain the statutory appropriation language. 
See, ~ § 19-9-1007(3), MCA. However, this unnecessary language does not 
alter the fact that the requirements of section 17-5-502, MeA,· do not need to 
be followed when monies are being transferred between accounts within the 
state treasury. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

When a statute authorizes a transfer of monies between accounts within 
the state treasury, a statutory appropriation is not required under either 
the Montana Constitution or the Montana statutes. 
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Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 
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VOLUME NO. 44 OPINION NO. 44 

JUDGES - Nonretroactivity of amendment to statute regarding judges' 
retirement system; 
RETIREMENT SYSTEMS - Nonretroactivity of amendment to statute regarding 
judges' retirement system; 
STATUTES - Nonretroactivity of amendment to statute regarding judges' 
retirement system; 
STATUTORY CONSTRUCTION - Nonretroactivity of amendment to statute 
regarding judges' retirement system; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 1-2-209, 19-5-502; 
MONTANA LAWS OF 1989 - Chapter 664. 

HELD: The benefit increase provided for in the amendment to section 
19-5-502, MCA, which became effective on July 1, 1991, applies 
prospectively to judges in the Montana judges' retirement system 
who retire or retired after its effective date. It does not apply 
retroactively to judges who retired prior to the effective date of 
the amendment, regardless of whether they retired before or 
after the date the amendment was enacted. 

December 4, 1992 

Kelly Jenkins, Counsel 
Public Employees' Retirement Board 
Department of Administration 
1712 Ninth Avenue 
Helena MT 59620-0131 

Dear Mr. Jenkins: 

On behalf of the Public Employees' Retirement Board, you have requested my 
opinion on the following questions: 

1. Does the benefit increase provided for in the amendment 
to section 19-5-502, MCA, which became effective on July 
1, 1991, apply to judges in the Montana judges' retirement 
system who retired prior to the effective date of the 
amendment? 

cu1046
Text Box




