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No.7, April 16, 1992, at 723. The construction of a statute by the agency 
responsible for its execution is given great deference. Norfolk Holdings v. 
Department of Revenue, 48 St. Rptr. 569, 813 P.2d 460., 462 (1991); D'Ewart v. 
Neibauer, 228 Mont. 335, 340., 742 P.2d 10.15, 10.18 (1987); Montana Power 
Companyv. Cremer, 182 Mont. 277, 280., 596 P.2d 483, 485 (1979); Department 
of Revenue v. Puget Sound Power and Light Company, 179 Mont. 255, 262, 587 
P.2d 1282, 1286 (1978). Giving deference to the agency's interpretation reinforces 
my opinion that a denturist must refer all partial-denture patients to a dentist prior 
to making or fitting a partial denture. 

You have also asked whether there must be referral each time a patient goes to a 
denturist to have the partial denture reconstructed. According to the rules of 
statutory construction, I am obliged to ascertain and declare what is in terms or 
in substance contained in the statute, not insert what has been omitted or omit 
what has been inserted. § 1-2-10.1, MCA. Here, there is no limitation in the 
statutory language exempting reconstruction of a partial denture from the general 
duty to refer all partial-denture patients to a dentist prior to fitting a partial 
denture. While an exception could be created legislatively, I may not insert such 
an exception into the statutes. . 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Under section 37-29-40.3, MCA, a denturist must refer a patient to a dentist 
prior to making, fitting, or reconstructing a partial denture. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 44 OPINION NO. 37 

HEALTH - Disclosure of health care information concerning subject of HIV -related 
test; 
HEALTH AND ENVIRONMENTAL SCIENCES, DEPARTMENT OF - Disclosure of 
health care information concerning subject of HIV-related test; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Title 50., chapter 16, part 5; sections 50.-16-50.1 
to 50.-16-553, 50.-16-50.4(6), 50.-16-529(9), 50.-16-10.0.1 to 50.-16-10.13, 50.-16-
10.0.2, 50.-16-10.0.3, 50.-16-10.0.9(1), (3). 

HELD: A health care provider may release health care information about 
the subject of an HIV-related test, including the identity ot" the 
subject, to a contact as defined by section 50.-16-10.0.3, MCA, 
without the subject's authorization, only when the health care 
provider "reasonably believes" that that disclosure will avoid or 
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minimize an imminent danger to the health or safety of the 
contact or another individual. 

James C. Nelson 
Glacier County Attorney 
P.O. Box 428 
Cut Bank MT 59427-0428 

Dear Mr. Nelson: 

August 18, 1992 

You have requested my opinion concerning the following question: 

What type of information maya health care provider release to 
a contact about a subject of an HN-related test, without the 
subject's authorization? 

Your question concerns the apparent conflict in the statutes about the type of 
information a health care provider may disclose to a contact of the subject of 
an HN-related test without the subject's authorization. Specifically, the conflict 
appears to occur between section 50-16-529(9), MCA, of the Uniform Health 
Care Information Act and section 50-16-1009 (3), MCA, of the AIDS Prevention 
Act. Section 50-16-529(9), MCA, suggests that a health care provider may, 
under certain conditions, disclose the identity of the subject of an HN-related 
test, whereas under section 50-16-1009(3), MCA, a health care provider may 
notify contacts about the possibility of exposure to HN under certain 
circumstances, but is not authorized to disclose the identity of the subject. The 
apparent conflict, however, is eliminated by the specific incorporation of section 
50-16-529(9), MCA, by subsection (1) of section 50-16-1009, MCA, which 
provides that a subject's identity may be disclosed to the extent allowed under 
the Uniform Health Care Information Act, Tit. 50, ch. 16, pt. 5, MCA. 

These two acts, the Uniform Health Care Information Act ("the Information 
Act") and the AIDS Prevention Act ("the Prevention Act"), focus on different 
subjects. The Legislature enacted the Information Act, §§ 50-16-501 to 553, 
MCA, in 1987. The Information Act addresses the confidentiality of a person's 
health care information, but also recognizes that under certain conditions the 
information may be disclosed. Under the Information Act, "health care 
information" is defined as "any information, whether oral or recorded in any 
form or medium, that identifies or can readily be associated with the identity 
of a patient and relates to the patient's health care. The term includes any 
record of disclosures of health care information." § 50-16-504(6), MCA. 
Section 50-16-529 of the Information Act addresses under what circumstances 
a health care provider may disclose health care information without a patient's 
authorization. During the 1991 legislative session, the Legislature amended 
this section by inserting subsection (9) as follows: 
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A health care provider may disclose health care information 
about a patient without the patient's authorization, to the extent 
a recipient needs to know the information, if the disclosure is: 

(9) to any contact, as defined in 50-16-1003, if the health care 
provider reasonably believes that disclosure will avoid or 
minimize an imminent danger to the health or safety of the 
contact or any other individual. [Emphasis added.] 

§ 50-16-529(9), MCA. 
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The disclosure under section 50-16-529, MCA, is based upon a recipient's need 
to know. When enacting subsection (9) the Legislature specifically stated: "This 
language is based on the need to know. If the health care provider reasonably 
believes that disclosure will avoid or minimize an eminent [sic] danger to 
health or safety of the contact or another individual [sic]. This allows for the 
disclosure of results without the patients [sic] authorization." Minutes of 
Senate Public Health, Welfare & Safety Committee hearing on H.B. 917, 
Mar. 20, 1991, at 6 (statement by Rep. Howard Toole). Thus, under the 
Information Act, before a health care provider may disclose health care 
information about a person, which includes the person's identity, the health 
care provider must "reasonably believe" that disclosure will avoid or minimize 
an imminent danger to the health or safety of another person. It should be 
noted though, that this language allows disclosure of this information to a 
contact only, as defined by section 50-16-1003(2), MCA, and not a potential 
contact. Further, this information does not compel a health care provider to 
release the subject's identity. Rather, a health care provider must determine 
what information a contact needs to know, and in the majority of situations it 
would seem that a contact does not need to know the identity of the subject, 
but only that he or she has been exposed to the HN virus. Thus, many 
circumstances may exist when a health care provider does not need to include 
disclosure of a subject's identity in order to avoid or minimize an imminent 
danger to the health or safety of another person. 

The Prevention Act, §§ 50-16-1001 to 1013, MCA, was enacted in 1989 to help 
in preventing the transmission of the HN virus by educating those who are 
infected or are at risk through testing and counseling. § 50-16-1002(1), MCA. 
Section 50-16-1009, MCA, of the Prevention Act addresses the confidentiality 
of records, notification of contacts and penalties for unlawful disclosures. In 
1991, the Legislature amended this act by inserting subsections (2) and (4). 
Subsection (2) addresses when a governmental official may disclose a patient's 
identity under the Government Health Care Information Act, and subsection (4) 
addresses the penalties for a person who unlawfully discloses confidential 
health care information. The Legislature also slightly modified subsections (1) 
and (3), the subsections that pertain to your question. These subsections 
provide: 
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(1) Except as provided in subsection (2), a person may not 
disclose or be compelled to disclose the identity of a subject of an 
HN-related test or the results of a test in a manner that permits 
identification of the subject of the test, except to the extent 
allowed under the Uniform Health Care Information Act, Title 50, 
chapter 16, part 5. 

(3) If a health care provider informs the subject of an HN­
related test that the results are positive, the provider shall 
encourage the subject to notify persons who are potential contacts. 
If the subject is unable or unwilling to notify all contacts, the 
health care provider may ask the subject to disclose voluntarily 
the identities of the contacts and to authorize notification of 
those contacts by a health care provider. A notification may state 
only that the contact may have been exposed to HN and may not 
include the time or place of possible exposure or the identity of 
the subject of the test. [Emphasis indicates the 1991 
amendments.] 

§ 50-16-1009(1), (3), MCA. "Contact" means 

(a) an individual identified by the subject of an HN-related 
test as a past or present sexual partner or as a person with whom 
the subject has shared hypodermic needles or syringes; or 

(b) any other person who has been exposed to the test subject 
in a manner, voluntary or involuntary, that may allow HN 
transmission in accordance with modes of transmission 
recognized by the centers for disease control of the United States 
public health service. 

§ 50-16-1003(2), MCA. 

After reviewing both of these acts, I conclude that under section 50-16-
1009(3), MCA, a health care provider shall encourage the subject to notify 
persons who are potential contacts or, if the subject is unable or unwilling to 
notify all contacts, the health care provider may ask the subject to disclose 
voluntarily the identity of each contact and to authorize that he or she be 
notified. The notification may only state that the contact may have been 
exposed to HN, and the health care provider may not expose the identity of 
the subject of the HN-related test. However, if the specific requirements of 
section 50-16-529(9), MCA, are met, i.e., if the health care provider reasonably 
believes that disclosure will avoid or minimize an imminent danger to the 
health or safety of the contact or another individual, then the health care 
provider may release health care information, including the identity of the 
subject to a contact. § 50-16-1009(1), MCA. 
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THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

A health care provider may releilse health care information about the 
subject of an HN-related test, including the identity of the subject, to a 
contact as defined by section 50-16-1003, MCA, without the subject's 
authorization, only when the health care provider "reasonably believes" 
that that disclosure will avoid or minimize an imminent danger to the 
health or safety of the contact or another individual. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 44 OPINION NO. 38 

CLERKS - Collection and distribution of fees and authentication requirements 
for filing foreign judgment under Uniform Enforcement of Foreign Judgments 
Act; 
FEES - Collection and distribution of fees for filing foreign judgment under 
Uniform Enforcement of Foreign Judgments Act; 
JUDGMENTS - Authentication requirements for filing foreign judgment under 
Uniform Enforcement of Foreign Judgments Act; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 3-5-501(4),3-5-507,3-5-508,25-1-
201(1), (2),25-9-301 to 25-9-303, 25-9-501 to 25-9-508,25-9-502,25-9-503, 
25-9-506; 
MONTANA RULES OF CML PROCEDURE - Rules 44, 58; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 44 Op. Att'y Gen. No. 15 (1991); 
UNITED STATES CODE - 28 U.S.C. § 1738; 
UNITED STATES CONSTITUTION - Article N, section 1. 

HELD: 1. The clerk of court should collect a fee of $60 at the time a 
foreign judgment is filed pursuant to the Uniform Enforcement 
of Foreign Judgments Act. 

2. The clerk of court should distribute the fees collected at the filing 
of a foreign judgment under the Uniform Enforcement of Foreign 
Judgments Act in accordance with the requirements of section 
25-1-201(2), MCA. 

3. A foreign judgment filed under the Uniform Enforcement of 
Foreign Judgments Act must be authenticated in accordance with 
the provisions of Rule 44(a) (1), Mont. R. Civ. P. 
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