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opinion that the seven-employee threshold applies to the building rather than 
to the office or work area that is located in the building. 

Assuming that there are at least seven employees working in the Sanders 
County Courthouse, section 50-40-201, MCA, would require that the "manager 
or person in charge of the work area" arrange nonsmoking and smoking areas 
in convenient areas. A work area is not defined in section 50-40-201, MCA. 
However, the more generally applicable provisions of the Montana Clean 
Indoor Air Act refer to areas or rooms rather than to buildings. See § 50-40-
103(2) and (7), MCA. Although, as your letter suggests, the county 
commissioners have general management responsibilities over county property 
(see, ~, § 7-5-2101, MCA), the statute refers to persons in charge of work 
areas rather than to governing bodies. Thus, in the context of the Clean Indoor 
Air Act those county officers or employees who supervise particular offices 
should be considered the managers of their work areas. The county 
commissioners would have the authority to determine the smoking 
arrangements for their own office(s) as well as for common areas, such as 
hallways and lounges. 

With respect to your specific question, nothing in section 50-40-201, MCA, 
would prevent the county commissioners and the several managers of the work 
areas in the county courthouse from reaching an agreement concerning the 
designation of the entire courthouse as "smoke-free" except for at least one 
convenient smoking area. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

In a county building in which at least seven employees work, the 
managers or supervisors of the work areas, pursuant to section 50-40-
201, MCA, may agree to designate one smoking area in the building 
with the remainder of the building designated as nonsmoking. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 44 OPINION NO. 18 

APPROPRIATIONS - Investment of excess bond proceeds and calculation of levy 
to pay bond interest and principal; 
APPROPRIATIONS - Use of prior year's reserve to calculate current fiscal year's 
reserve; 
TAXATION AND REVENUE - Investment of excess bond proceeds and 
calculation of levy to pay bond interest and principal; 
TAXATION AND REVENUE - Use of prior year's reserve to calculate current 
fiscal year's reserve; 
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MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 7-6-2319, 7-6-2330, 7-7-123, 
7-7-124, 7-7-2260 to 7-7-2274. 

HELD: 1. 

2. 

3. 

Because the prior fiscal year's reserve is not considered part of 
the amount "appropriated and authorized to be spent during the 
current fiscal year," it may not be used to calculate the current 
fiscal year's reserve under section 7-6-2319(2), MCA. 

The term "cash balance" in section 7-6-2319(1), MCA, means the 
cash in a fund on June 30 less any current liabilities. 

Excess bond proceeds may not be retained in a separate fund and 
invested without first using the proceeds to calculate the amount 
of annual tax levy for a sinking fund. Any remainder of the 
proceeds may be invested in accordance with section 7-7-123, 
MCA. 

August 14, 1991 

Dennis Paxinos 
Yellowstone County Attorney 
P.O. Box 35025 
Billings MT 59107 

Dear Mr. Paxinos: 

You have requested my opinion on the following three questions, which I have 
rephrased as follows: 

1. Does the phrase "appropriated and authorized to be spent 
from the fund during the current fiscal year" as used in 
section 7-6-2319(2), MCA, mean that the prior fiscal year's 
reserve is to be included in the calculation of the current 
fiscal year's reserve? 

2. Does the phrase "cash balance in the fund at the close of 
the preceding fiscal year" as used in section 7-6-2319(1), 
MCA, mean the amount of cash in the fund on June 30 or 
is it the amount of cash less the current liabilities on that 
date? 

3. May excess proceeds from a bond issuance be retained in 
a fund and invested for the purpose of retiring the bonds 
on their call date and, if so, is the amount in the fund 
considered in the calculation of reserves? 
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Your first question involves interpretation of section 7-6-2319 (2), MeA, which 
provides: 

The board may add to the amount necessary to be raised for any 
fund by tax levy during the current fiscal year an additional 
amount as a reserve to meet expenditures to be made from the 
fund during the months of July to November of the next fiscal 
year. The amount which may be so added to any fund as the 
reserve may not exceed one-third of the total amount 
appropriated and authorized to be spent from the fund during 
the current fiscal year, after deducting from the amount of the 
appropriations and authorized expenditures the total amount 
appropriated and authorized to be spent for election expenses 
and payment of emergency warrants. 

Put another way, the first question you have presented asks whether a prior 
year's reserve is to be included within the amount used for the calculation of 
the current year's fund reserve because the prior year's reserve was set aside 
for expenditure in July through November of the "next fiscal year" and, thus, 
is included in the "total amount appropriated and authorized to be spent from 
the fund during the current fiscal year." It is my opinion that section 
7-6-2319(2), MeA, does not allow for the prior fiscal year's reserve to be 
included in the amount used for the calculation of the current year's fund 
reserve. In interpreting a statute, a court may not depart from the statute's 
clear meaning. Thornock v. State, 229 Mont. 67, 745 P.2d 324 (1987). The 
explicit language of section 7-6-2319(2), MeA, limits the amount of a fund 
reserve to one-third of the total amount "appropriated and authorized to be 
spent from the fund during the current fiscal year." The phrase by its plain 
meaning. refers to the amounts appropriated and authorized to be spent in the 
current fiscal year, not in a prior 'fiscal year. 

Further, section 7-6-2330, MeA, requires that all appropriations shall lapse at 
the end of the fiscal year. This section precludes an appropriation that would 
carry over into the next fiscal year. Thus, monies reserved in a prior fiscal year 
cannot be considered amounts appropriated and authorized to be spent in the 
next fiscal year. 

In your second question, you ask for the definition of the term "cash balance" 
as used in section 7-6-2319(1), MeA, which provides, in pertinent part: 

Following the determinations required by 7-6-2318, the board 
shall determine the amount to be raised by tax levy for each fund 
by adding the cash balance in the fund at the close of the 
preceding fiscal year and the amount of the estimated revenues 
to accrue to the fund during the current fiscal year. 
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You note that in the past the term "cash balance" at the close of the fiscal year 
has been interpreted to mean the amount of cash in the fund on June 30 less 
the current liabilities. However, a different interpretation has been suggested 
in which the current liabilities are not deducted from the cash balance. I 
assume by "current liabilities" you mean county obligations that are currently 
due and payable from the cash balance in the fund, such as outstanding 
warrants. The purpose of deducting the current liabilities or outstanding 
warrants is to obtain an accurate accounting of the actual amount of cash that 
is available in the fund for the next fiscal year. If current liabilities were not 
considered, the cash balance would be artificially high and the cash balance 
would not be accurately reflected in the proposed budget. As a result, it is my 
opinion that "cash balance" in section 7-6-2319(1), MCA, means the cash in a 
fund on June 30 less any current liabilities. 

Your last question concerns investment of excess bond proceeds. You state that 
approximately $1 million of the original 1985 bond issue for the construction 
of the Yellowstone County Detention Center was not used for construction. 
After the construction was completed, the excess proceeds were invested in 
long-term United States Government securities. The investment maturity is 
scheduled to coincide with a prepayment option on the bonds of February 1, 
1993. In setting the annual mill levy to support the sinking fund for the bonds, 
the county has not taken into consideration the excess bond proceeds, but has 
set the levy to meet the annual principal and interest obligations as they 
become due. This investment practice is intended to allow the county to retire 
the debt early, thus reducing the long-term tax burden on the taxpayers of the 
county. The first part of your question is whether the county may invest the 
proceeds on such a long-term basis and not use them to calculate the annual 
mill levy. 

Under the statutes, after issuance of a county general obligation bond, all 
money arising from the sale of the bonds must be paid to the county treasurer 
and must be "immediately available for the purpose for which the bonds were 
issued and no other purpose." § 7-7-2260, MCA. The county treasurer must 
maintain a separate sinking fund account for each outstanding series of such 
bonds. § 7-7-2261, MCA. All taxes collected to meet interest and principal 
payments on the bonds are "placed to the credit of the sinking fund." § 7-7-
2261 (2), MCA. Investment of sinking funds is expressly authorized in section 
7-7-123(1)(a), MCA, which provides in pertinent part: 

Except as provided in· 7-7-124 and whenever outstanding bonds 
cannot be purchased pursuant to 7-7-2270 and 7-7-4270, the 
board of county commissioners of a county and the councilor 
commission of a city or town shall invest so much of the bond 
sinking funds of the county, city, or town as is not needed/or the 
payment 0/ bonds or interest coupons in general obligation bonds 
or securities of the United States ... [and other securities]. 
[Emphasis sup lied. 
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Section 7-7-124, MCA, provides that the money in the sinking fund is not 
available for investment if any of the bonds for which the sinking fund was 
established are not yet due but are then redeemable under optional provisions. 
Thus, while investment in government securities is authorized, it is authorized 
only to the extent that the sinking fund is not needed for payment of the bonds 
or interest. Here, the excess bond proceeds were invested without first 
applying them to the interest or principal due on the bonds, and as such, the 
investment was improper. 

Further, in order to impose a levy there must not be sufficient "funds on hand 
available for the payment of the full amount of the interest and principal" of 
the bonds. § 7-7-2264, MCA. Only when there are insufficient funds does the 
county treasurer prepare a statement showing the amount required to be raised 
by the tax levy during the current fiscal year for payment of the interest and 
principal becoming due. § 7-7-2264(2), MCA. While the county has placed the 
excess proceeds in a long-term investment, the proceeds nevertheless are "funds 
on hand available for the payment of the full amount of the interest and 
principal" of the bonds. Because the proceeds must be "immediately available 
for the purpose for which the bonds were issued," the proceeds are part of the 
sinking fund and, as such, available for the payment of interest and principal 
due on the bonds. Here, the county had funds to meet the interest obligations 
but has in the past imposed a levy in order to achieve long-term savings .. 

A problem similar to the one here was addressed by the Montana Supreme 
Court in Rogge v. Petroleum County, 107 Mont. 36, 80 P.2d 380 (1938). In 
Rogge, the county had in its sinking fund more money than was needed to 
meet the interest and principal payments for the current fiscal year. The 
county commissioners nevertheless imposed a levy in order to buy outstanding 
bonds at a discount and thus create a savings to the taxpayers. The Supreme 
Court held, however, that the board was without authority to impose any levy 
for the purpose of raising money to purchase outstanding bonds at a discount. 
While acknowledging that taxpayers in the long run might save money, the 
Court reasoned that governments may not act like private enterprise because 
while private interests may invest as they please, "[ c] ounty commissioners have 
only such authority with reference to tax matters as the legislature sees fit to 
give them." 80 P.2d at 382. Finding no express authority to raise funds with 
which to buy the county bonds before they mature, the court refused to find 
any implied authority and reasoned: 

Implied authority to do so cannot be said to exist because in so 
holding we would, in effect, be declaring that a bond issue 
extending over a period of twenty years, in the discretion of the 
board might be retired in a lesser time over the protests of the 
taxpayers. Such a holding would in effect change the obligation 
of the taxpayers who assumed the bonded indebtedness on the 
understanding that they would not be called upon to meet the 
obligations until they matured according to their terms. 
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Id. While the county commissioners in Rogge and those in Yellowstone County 
were trying to save taxpayers money, Rogge stands for the general rule that 
county commissioners must take into consideration the amount of money 
available in each sinking fund and may not levy additional taxes to payoff 
bonds early. Here, the county commissioners did not take into consideration 
the amount of money available in the sinking fund and were, in effect, levying 
additional taxes to payoff the bonds at a discount. Under Rogge, such a 
practice is not authorized. The holding in Rogge is equally applicable today as 
it was then. The governing statutes have not changed in a way that would 
affect the holding in that case. There is still no express statutory authority to 
retain and invest bond proceeds in order to retire the bonds early, while 
levying taxes to be applied toward scheduled payments on the bonds. 

You also ask whether the excess proceeds should be considered in calculating 
the reserves for the sinking fund. In light of the disposition of the first part of 
your question dealing with the statutory provisions defining the necessary 
procedures for payment of bond debt and the nature of sinking funds, this 
portion of your question need not be addressed. The normal procedure is to 
calculate the amount of money necessary to accumulate in the sinking fund in 
order to meet the bond obligations when they become due, and to invest any 
remainder in accordance with section 7-7-124, MCA. Accordingly, in 
calculating the "reserves" for a sinking fund, I refer you to the statutes 
discussed above which govern the operation of a sinking fund, sections 7-7-
2260 to 2274, MCA, and to the bond indenture agreement. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. Because the prior fiscal year's reserve is not considered part of 
the amount "appropriated and authorized to be spent during the 
current fiscal year," it may not be used to calculate the current 
fiscal year's reserve under section 7-6-2319(2), MCA. 

2. The term "cash balance" in section7-6-2319(1), MCA, means the 
cash in a fund on June 30 less any current liabilities. 

3. Excess bond proceeds may not be retained in a separate fund and 
invested without first using the proceeds to calculate the amount 
of annual tax levy for a sinking fund. Any remainder of the 
proceeds may be invested in accordance with section 7-7-123, 
MCA. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 




