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HELD: House Bill 74 does not require that the levy for juvenile detention
facilities be approved by the voters subsequent to the initial voter
approval unless there is a proposal to increase the amount of the
previously approved levy.

July 15, 1991

Dr. Gordon Browder, Chairman
Board of Crime Control

Scott Hart Building

303 North Roberts

Helena MT 59620

Dear Dr. Browder:
You have requested my opinion on the following question:

Does House Bill 74, which allows counties upon the approval of
the voters to impose a levy for the operational costs of juvenile
detention facilities, require annual or biennial voter approval?

House Bill (hereinafter HB) 74, passed by the Montana Legislature during the
1991 session, authorizes a county to impose a levy for the purpose of providing
juvenile detention programs. The bill also requires approval by a majority of
the qualified electors voting on the question prior to the imposition of the levy.
1991 Mont. Laws, ch. 745, § 2. The bill is silent as to whether an election is
required subsequent to initial voter approval of the levy.

I conclude that HB 74 does not require that the levy for juvenile detention
facilities be approved by the voters subsequent to initial voter approval uniess
there is a proposal to increase the amount of the previously approved levy.

Two statutes address procedures for voter approval when a county seeks to
either exceed the levy or levies allowed by law, § 7-6-2531, MCA, or to exceed
the limit set on the amount of taxes levied by a taxing unit against any
particular property, § 15-10-412(9), MCA.

Section 15-10-412(9), MCA, provides a procedure whereby a county may
exceed the limitations set by section 15-10-402(1), MCA, and clarified in
section 15-10-412, MCA, on the amount of taxes that may be levied against
various classes of property. The levy for juvenile detention programs, however,
is specifically exempted from the limits imposed in sections 15-10-402(1) and
15-10-412, MCA. 1991 Mont. Laws, ch. 745, §§ 3, 4. Therefore, the election
procedures of section 15-10-412(9), MCA, do not apply to HB 74.

Section 7-6-2531, MCA, provides a procedure whereby a county may exceed
the maximum mill levies "allowed by law." A county may impose a levy for the
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purpose of defraying the general expenses of the county up to the maximum
levy set by section 7-6-2501, MCA, or the county may impose an all-purpose
levy as defined in section 7-6-2523, MCA. If a county elects to impose a levy
greater than the maximum mills allowed by statute it must follow the
procedures provided in section 7-6-2531, MCA. 39 Op. Att’y Gen. No. 34 at
135 (1981). However, these statutes do not limit a county’s authority to levy
other taxes authorized by statute for special purposes and, as a result, do not
limit the county’s ability to impose a levy for juvenile detention programs if
such a levy is approved by the voters under HB 74. § 7-6-2526, MCA.

HB 74 does not set a maximum mill levy. Rather it requires that a majority of
the qualified voters approve the mill levy which the governing body determines
is necessary. The voters of the county, therefore, are authorized by the
Legislature to set the maximum mill levy for the provision of a juvenile
detention program. Once this maximum mill levy is set by the voters, the
county need not bring the issue before the electorate again unless the
governing body of the county proposes to raise the mill levy beyond that set by
the voters, i.e., beyond that "allowed by law."

In order to raise the number of mills beyond the maximum initially set by the
voters, the governing body must comply with the procedures set forth in
section 7-6-2531, MCA, and bring the requested increase in the amount of mills
before the voters. Section 7-6-2531(2), MCA, allows the county to impose the
increased mill levy, if authorized by a majority of the qualified voters, "for a
period not to exceed 2 years." § 7-6-2531(2), MCA. Therefore, should the
governing body decide at any time that an increase in the amount of mills is
necessary, it must follow the procedures outlined in section 7-6-2531, MCA.

In conclusion, House Bill 74 requires that the qualified electors of a county
approve a maximum mill amount to be levied for the purpose of providing a
juvenile detention program. This issue need only be brought before the voters
one time, unless additional increases in the approved levy are sought
thereafter.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:

House Bill 74 does not require that the levy for juvenile detention
facilities be approved by the voters subsequent to the initial voter
approval unless there is a proposal to increase the amount of the
previously approved levy.

Sincerely,

MARC RACICOT
Attorney General





