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property. Accrual of such a benefit is not dt>pendent upon actual use. I find 
no inconsistency between the board's proposed method of assessment and the 
purpose of the fcc, which is to reimburse tht> cownty for enhancing the value 
of property. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

The entire annual fee established for a refuse district may be collected 
on the tax notice., due in the initial year of operation, even though 
services will be provided for only a portion of that calendar year. 

Sincerely, 

MARC RACICOT 
Attorney General 

VOLUME NO. 43 OPlNION NO. 79 

EDUCATION · Authority to enter into or modify group insurance plans; 
EMPLOYEES, PUBLIC · Authority to enter into or modify group insurance 
plans; 
LABOR RELATIONS · Authority to enter into or modify group insurance plans; 
SCHOOL DISTRICTS · Authority to enter into or modify group msurance 
plans; 
MONTANA CODE ANNOTATED · Section 2-18-702; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL · 42 Op. Au'y Gen. No. 37 (1987), 
38 Op. Att'y Gen. No. 20 (1979). 

HELD: I. 

2. 

Under section 2·18· 702(1 ), MCA, a governing body must only 
obtain a two-thirds vote of all its officers and employee.~ to 
authorize entry into an initial group iru.urance plan and, once so 
authorized, the governing body may enter into any such plan it 
deems appropriate and may modify that or subsequer 1 group 
insurance plans without further vote. 

A governing body may agree 10 modify a group insurance plan 
covering employee.~ represented for collective bargaining purposes 
unless such changes would affect employees in another collective 
bargaining unit represented by a different labor organization; in 
rhe latter situation, concurrence of both representatives is 
required before the modifications could be made. 
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December 18, t 990 

David 1.. Nielsen 
Valley Counry Anomey 
221 Fifth Street South 
Glasgow MT 59230 

Dear Mr. Nielsen: 

You have requested my opinion addressing the following qul'stions: 

1. Under section 2·18-702(1), MCA, is a two-thirds vote of 
officers and employees needed in order for a governing 
body to (a) change group insurance carriers, (b) change 
cenain policy provisions, or (c) renew an existing policy? 

2. Can a governing body agree in a collective bargaining 
agreement to give one bargaining unit exclusive authoriry 
to select a group insurance carrier and determine cenain 
policy provisions without rhe agreement of a second 
bargaining unit? 

Your teller of inquiry states that reachers have a collective bargaining unit 
within the Glasgow school district. The school district cus todians are 
members of another collective bargaining unit and the remainder of the school 
district employees arc not members of any collective bargaining unit. One 
insurance policy provides coverage for all school district officers and 
employees. 

Several employees of the district have expressed a desire to change insurance 
carriers. You have informed me that the bargaining agreement wilh the 
teachers' association precludes the school district from modifying policy 
conditions without the association's consent. You ask specifically if a 
governing body, here the school district, is required to obtain a two-thirds 
vote of all its officers and employees before changing group insurance carriers, 
altering cenain policy provisions, or renewing an existing policy. 

Section 2·18·702(1), MCA, provides: 

Group insurance for public employees and officers. ( 1) All 
counties, cities, towns, school districts, and the board of regents 
shall upon approval !!y rwo·thirds vme of their respective officers 
and employee.~ enter into group hospitali7.ation, medical, health, 
including long-term disability, accident, and/or group li fe 
insurance contracts or plans for the benefi t of their officers and 
employees and their dependents. [Emphasis added.] 
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ThE' language of this statute is dear, and thus speaks for itself. Hammill v. 
Young. 168 Mont. 81, 86, 540 P.2d 971, 974 (1975). The only purpose of 
the vote called for by section 2· 18-702(1), MCA, is to simuhan<.:ously 
authorize and require entry into a group health or other specified plan and, 
once such inuial authorization is given, no further votes are mandated. A 
governing body therefore need not ob•ain a two-thirds vote of all officers and 
employees to change group insurance carriers or policy provisions, or renew 
an existing policy. Decisions regarding the precise nature of insurance 
coverage after the original vote are instead matters subject to the governing 
body's discretion except as otherwise constrained by law. 

Next you ask whether the school board may agree in a collective bargaining 
agreement to give the teachers' collective bargaining unit exclusive authority 
to select the district's group insurance carrier and determine certain policy 
provts10ns. Group health insurance matters, of course, are a mandatory 
subject of bargaining. 38 Op. Att'y Gen. No. 20 at 71 (1979). 

ln 42 Op. An'y Gen. No. 37 at 149 (1987), the Attorney General held that a 
counry could not establish a separate health benefit plan for certain employees 
in a collective bargaining unit when a county employee-wide group insurance 
plan adopted in accordance with section 2-18-702(1). MCA, existed. That 
opinion also stated: 

It must be emphasized, however, that such a county remains 
obligated to bargain over other health insurance maners, such 
as monetary coverage limits, deductible amounts, or the level of 
employee contributions, which may involve modification of an 
existing group plan. 

The opinion did not address the question of whether implementation of such 
changes could occur without approval by other affected employees or their 
collective bargaining representatives. With respect to unrepresented 
employees, I find no statutory prohibition to modifying a benefit plan 
consistent with any negotiated seulement reached wi th the collective 
bargaining representative of another employee group. As held above, once the 
requisite consent is given by the overall employee group, the governing body 
is vested with authority, except to the extent constrained by other law, to 
modify a benefit plan. No such constraint exists as to unrepresented 
employees. A governing body, however, cannot ordinarily change existin)! 
terms and conditions of employment for represented employees without 
consent of those employees' collective bargaining unit, and the school district 
here may therefore not alter the plan absent approval by the representative 
of the second collective bargaining unit affected by the proposed changes. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 
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I. 

2. 

Sincerely. 
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Under srcrion 2-18-702(1 ), MCA, a governing body musr only 
obrain a two-lhirds vote of aU irs officers and employees ro 
authorize entry into an initial group insur,mce plan and, once so 
authorized, the governing body may enrer into an) such plan ir 
deems appropriare and may modify rhat or subsequent group 
insurance plans without funher vote. 

A governing body may agTee to modify a gTOup insurance plan 
covering employees rcpresenred for collective bargaining purposes 
unless such changes would affect employees in another collective 
bargaining unit represenred by a differenr labor organization, in 
thP Iauer situation, concurrence of b01h representatives is 
required before the modifications could be made. 

MARC RACICOT 
Allomey General 




