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An acting justice of the peace who is ca. d to act pursuant to
section 3-10-231(2) or (3), MCA, and who is otherwise qualified
to serve under section 3-10 202, MCA, need not be a resident of

the county where the court sits,

January 23,

Robert L. Deschamps
Missoula County Altorney
Missoula County Courthouse
Missoula MT 59802

Dear Mr. Deschamps:

You have requested my opinion on the following question:

Does an acting justice of the peace, called to act pursuant to
section 3-10-231(2) or (3), MCA, have to be a resident of the
county in which the court sits?

The statute in guestion, § 3-10-231, MCA, addresses circumstances in
an acting justice may be called in and by whom:

(1)  Whenever a justice of the peace is disqualified from acting
in any action because of the application of the supreme court's
rules on disqualification and substitution of judges, subdivision
1, 2, or 3, he shall either transfer the action to another justice's
court in the same county or call a justice from a neighboring
county to preside in his behalf.

(2)  within 30 days of taking office, a justice of the peace
shall provide a list of persons who are qualified 1o hold court in
his place during a temporary absence when no other justice or
city judge is available. The county commissioners shall
administer the oath of office to each person on this list within
the ensuing 30 days or as soon thereafter as possible.
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(3)  Whenever a justice is sick, disabled, or absent, the justice
may call in another justice, if there is one readily available, or
a city judge or a person from the list provided for in subsection
(2) to hold court for the absent judge until his return. [f the
justice is unable to call in a substitute, the county commissioners
shall call in another justice, a city judge, or a person from the
list provided for in subsection (2).

(4)  During the time when a justice of the peace is on vacation
or artending a training session, another justice of the peace of
the same county shall be authorized to handle matters that
otherwise would be handled by the absent justice. When there
is no other justice of the peace in the county, the justice of the
peace may designate another person in the same manner as if
the justice were sick or absent.

(5) A justice of the peace of any county may hold the court
of any other justice of the peace at his request.

Under this statute, the following people are expressly authorized to substitute
as acting justices during temporary absences of the resident justice of the

peace:
(1)  Other justices of the peace from the same county;

(2)  Justices of the peace from outside the county;
(3) Ciry judges;

(4)  Qualified persois on the list compiled by the incumbent
justice of the peace.

See 43 Op. Att'y Gen. No. 49 (1989). The subject of this opinion is whether
acting justices must be residents of the county in which the court sits in order
to qualify to serve in that regard.

A general residency requirement for all judges is found in Article VII, section
9(4) of the Montana Constitution. That section requires a justice of the peace
to reside during a term of office in the county in which he is elected or
appointed. This requirement arguably does not apply to persons listed as
acting justices since those persons are not "elected or appointed” and do not
hold a "term of office.” A statutory residency requirement is also found at
section 3-10-204(1), MCA, which states that every justice of the peace musi
reside in the county in which the court is held. This statutory residency
requirement is not qualified by the terms "elected or appointed” or "during a
term of office,” and could therefore arguably be said to apply 1o acting
justices. 3
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However, subsection (1) of section 3-10-204, MCA, must be read in
conjunction with subsection (2), which imposes a one-year residency
requirement “preceding ... election or appointment.” 1 conclude that this
provision is directed a1 ensuring that elected or appointed justices not only
have been county residents for at least one year before assuming the bench,
but also maintain such residency during their terms of office. When so
construed, section 3-10-204, MCA, has no application to acting jusrices. |
reach this conclusion in spite of the suggestion found in 42 Op. Att'y Gen.
No. 4 (1987) that the residency requirements of section 3-10-204(2), MCA,
apply to acting justices.

Section 3-10-231(2), MCA, utself requires only that acting justices be "qualified
to hold count” duning a temporary absence when no other justice or city judge
is available. Qualifications for justices of the peace are set forth in section 3-
10-202, MCA. A residency requirement is nol included. The legislative
history attendant to the adoption of the 1985 amendments to section 3-10-
231, MCA (1985 Mont. Laws, cli. 482), authorizing a justice to designate
acting justices, suggests that the designaung justice is to be invested with
substantive discretion in making this selection--discretion which would
necessarily be diminished if a residency requirement were inferred. See House
Judiciary Committee Minutes of Feb. 5, 1985, at 2-3. In the absence of a
constitutional or statutory requirement that an acting justice be a county
resident, | conclude that no such requirement applies.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:
An acting justice of the peace who is called ro act pursuant to section
3-10-231(2) or (3), MCA, and who is otherwise qualified to serve

under section 3-10-202, MCA, need not be a resident of the county
where the court sits.

Sincerely,

MARC RACICOT
Attorney General
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