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COURTS - Selecrion of temporary substitute justices of peace;

COURTS, JUSTICE - Hours of business;

JUSTICES OF THE PEACE - Selection of temporary substitute justices;
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 3-10-102, 3-10-208, 3-10-231, 3-
10-234;

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 42 Op. Att'y Gen. No. 4 (1987),
40 Op. Att'y Gen. No. 26 (1983) (overruled in part).

HELD: 1. A justice of the peace has the authority to select his substitute
during a temporary absence. If the justice is sick, disabled or
absent and is unable to call a substitute, the county
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commissior s are authorized to call in a substitute. The justice,
or when appropriate, the county commissioners, must look to the
following substitution choices: (1) another justice, if available,
(2) a city judge, or (3) a person from the list provided for in
section 3-10-231(2), MCA. In the event a justice is on vacation
or attending a training session, if there is no other jusnce in the
county then the justice, and not the county commissioners, must
look to the same substitution choices as those listed above.

A county is generally required to compensate a substitute justice
of the peace. However, the substitute justice may elect to waive
compensation.

The office hours of a justice court are set by the county
commissioners, and during those hours the court is always open
for the transaction of business, such as the filing of count
documents with the clerk. However, a justice of the peace is not
statutorily required to be present in justice court during every
hour the justice court is open for business. Thus, a justice of the
peace is not precluded from acting as a city judge during the
office hours of the justice court. 40 Op. Att'y Gen. No. 26 at
100 (1983) is overruled as to holding number four, to the extent
that it concludes that the board of county commissioners sets the
hours of a justice of the peuce.

December 18, 1989

Mike Salvagni

Gallatin County Attorney
Law and Justice Center
615 South 16th Avenue
Bozeman MT 59715

Dear Mr. Salvagni:

You have requested my opinion on the following questions:

|

Who has the authority to select a substitute for the justice
of the peace and is there a prescribed process for that
selection?

Is a county required to compensate a substitute justice of
the peace?

May a justice of the neace act as a city judge during the
hours that the justice court is open for business?
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Section 3-10-231, MCA, provides for appointment of substitute justices of the
peace. [t states:

(1)  Whenever a justice of the peace is disqualified from acting
in any action because of the application of the supreme court’s
rules on disqualificaion and substitution of judges, subdivision
1, 2, or 3, he shall either transfer the action to another justice’s
court in the same county or call a justice from a neighboring
county to preside in his behalf.

(2)  Within 30 days of taking office, a justice of the peace
shall provide a list of persons who are qualified to hold court in
his place during a temporary absence when no other justice or
city judge is available. The county commissioners shall
administer the oath of office to each person on this list within
the ensuing 30 days or as soon thereafter as possible.

(3) Whenever a justice is sick, disabled, or absent, the justice
may call in another justice, if there is one readily available, or
a city judge or a person from the list provided for in subsection
(2) to hold court for the absent judge until his return. [f the
justice is unable to call in a substitute, the county commissioners
shall call in another justice, a city judge, or a person from the
list provided for in subsection (2).

(4)  During the time when a justice of the peace is on vacation
or attending a training session, another ustice of the peace of
the same county shall be authorized to handle matters that
otherwise would be handled by the absent justice. When there
is no other justice of the peace in the county, the justice of the
peace may designate another person in the same manner as if
the justice were sick or absent.

(5) A justice of the peace of any county may hold the court
of any other justice of the peace at his request.

Portions of this statute were cons rued in 40 Op. Art'y Gen. No. 26 at 100
(1983) but the statute has since been substantially amended by 1985 Montana
Laws, chapter 482, section 1 and, in any event, that opinion is not helpful in
answering your first question.

Section 3-10-231(3) and (4), MCA, distinguishes berveen two types of
temporary absences--unplanned absences and preplanned absences. In the
event of an unplanned absence, when a justice is sick, disabled or absent, the
justice of the peace is authorized to select a substitute. If the justice is unable
to call in a substitute, one may be called in by the couaty commissioners.
§ 3-10-231(3), MCA. The justice, or when approprizte, the county
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commissioners, may call in another justice, if there 1s one readily available, or
a city judge or a person from the list of ather qualified persons assembled by
the justice of the peace pursuant to section 3 10.231(2), MCA. See 42 Op.
Att'y Gen. No. 4 (1987).

The word “absent” in section 3:10.231(3), MCA, does not include vacation or
attendance ar 4 training session, since these preplanned temporary absences
are specifically covered in section 3.10-231(4), MCA. When a justice is absent
due 1o vacation or antendance ot a rraining session, @ justice of the same
county shall be called in unless there i1s no other justice of the peace in the
county. In that event the justice may select another jugiice. if there is one
readily available, or a ary judge or a person from the list provided for in
secnon  3-10:231(2), MCA. There is no provision for the county
commissioners to appoint a substitute during rhis vpe of absence.

Therefore, [ conclude that under section 3-10-231. MCA, a justice of the peace
has the primary authonty to select his substitutes dunng temporary absences.
In the « vent the justice 1s sick, disabled, or absent ar 1 is unable to call in a
substitute, one may be called in by the county commissioners. The justice or
the county commissioners must look 10 the following subsiitution choices: (1)
another justice it available, (2) a city judge, or (3) a qualified person from the
st provided for in section 3.10-231(2), MCA. In the event the justice is on
vacation or attending a training session, if there 18 no other justice in the
county then the justice must look to the same substitution choices.

You have also asked if a county is required 1o compensate a substitute justice
of the peace, and if a substiture justice may waive compensation.  Section 3.
10-234, MCA, provides:

Whenever a justice of the peace or another person is called in
to preside over the court of o justice under 3-10-231, the visiting
justice or other person shall be paid his actual and necessary
travel expenses, as defined and provided in 2:.18-501 through 2
18:503. If the actng justce is nol a justice of the peace
receiving a salary, he shall also receive such compensation as is
proper for the ume mvolved. The cost of implementing this
section 18 a proper charge against the county where the court is
held

The language of the statute concerming e county's obligation (0 compensate
a subsiitute justice is unambiguous.  The visiting justice or other person must
be paid his or her acruu] and necessary travel expenses. [ the acting justice
15 ol a justicd of the peace receiving a salary, he shall dlso receve such
compensation as s proper lor the time involved

You have also asked whether a sulwtitute justice can wive o nght o
compe sanun.  The answer (o this guestion s addressed . in common law
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Some courts have held that, when the compensation of a public officer is fixed
by statute, the officer cannot waive compensation since such waiver is
contrary to public policy. Glavey v. United States, 182 U.S. 595, 608 (1901);
Allen v. City of Lawrence, 61 N.E.2d 133, 135-36 | iass. 1945). However,
even if Montana were to © [low that rule, it has been held 1o be inapplicable
10 "deputy officers or one who holds office at the pleasure of the appointing
power and who may be removed at any time.” Hodges v. Daviess County,
148 5.W.2d 697, »99 Ky. Ct. App. 1941).

A substitute justice temporarily holds office at the pleasure of the j. ce of
the peace or county commissioners who made the appointment, and may be
removed at any time, thereby satisfving the Hodges exception. Therefore, |
conclude that under section 3-10-234, MCA, although the county is required
to offer compensation to a substitute justice of the peace, the substitute justice
may clect to waive such compensation.

Your final question concerns whether an elecied justice of the peace may act
as a city judge during the hours prescribed as office hours for the justice's
court,

You point out that in order to resolve this question, it must be determined
whether the hours of a justice of the peace are prescribed. Section 3-10-
102, MCA, provides:

When courts open. A justice’s court is always open for the
transaction of business, except on legal holilays and nonjudicial
days.

Prior to 1983, section 3.10-208, MCA, specifically mandated the county
commissioners to designate hours of a justice of the peace:

Office hours. In the resolution nroviding for the salary, the
county - ommissioners shall designate the office hours for each
justice.  Office hours shall be commensurate with the salary
provided.  |Emphasis added. |

That section, which was amended by 1983 Montana Laws, chapter 492,
section 1, now provides.

Office hours. In the resolution providing for the salary, the
county commissioners shall designate the office hours for each
Justice’s court.  Office hours shall be commensuriste with the
salary provided.  |Emphasis added |

In construing o statute, | must presume chat the Legislature intended 1o mike
some change in the law by passing it Scee Cantwell v Geiger, 44 S1. Rpir
1574, 742 P 2d 468 (1982 Thrrugh the 1983 amendment, the Legislature
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clearly made a distinction between the office hours of a justice’s court and the
office hours of a justice. The 1983 amendment clarifies that the county
commissioners are to set the office hours of the justice’s court, not the office
hours of the justice. This interpretation partially overrules holding number
four of 40 Op. Atr'y Gen. No. 26 at 100 (1983) which held that, under
section 3-10-208, MCA, "the office hours that must be kept by a justice of the
peace are set by the county commissioners.”

Accordingly, | conclude that the office hours of the justice court must be set
by the county commissioners and that the justice's court must be open during
those hours for the transaction of business, such as the filing of court
documents with the clerk, every day except legal holidays and nonjudicial
days. However, a justice of the peace is not statutorily required 1o he present
during the designated office hours of the justice court. Thus, a justice of the
peace is noi precluded from acting as a city judge during the office hours of
justice court.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:

1. A justice of the peace has the authonty to select his substitute
during a temporary absence. If the justice is sick, disabled or
absent and is unable 1o call a substitute, the county
commissioners are authorized to call in a substitute. The justice,
or when appropriate, the county commissioners, must look to the
following substitution choices: (1) another jusuce, if available,
(2) a city judge, or (3) a person from the list provided for in
section 3-10-231(2), MCA. In the event a justice is on vacation
or attending & training session, if there is no other justice in the
county then the justice, and not the county commissioners, must
look 10 the same subsrtitution choices as those listed above.

2. A coumty is generally required 1o compensate a substitute justice
of the peace. However, the substitute justice may elect to waive
compensation.

3. The oilice hours of a justice court are set by the county
commissioners, and during those hours the cour is always open
for the transaction of business, such as the ing of courn
documents with the clerk. However, a justice of the peace is not
statutorily required 1o be present in justice court during every
hour 1. justice court 1s apen tor business. Thus, a justice of the
peace is not precluded from actng as a city judge during the
office hours of the justice court. 40 Op. A’y Gen. No, 26 ai
100 (1983) i overruled as to holding number four, 1o the extent
that 11 concludes that the board of county commissioners sets the
hours of & justice of the peace.
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Sincerely,

MARC RACICOT
Attorney General
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