OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

VOLUME NO. 42 OPINION NO. 128

ADMINISTRATIVE ©LAW AND PROCEDURE - Whether rule
specifying necessary experience for outfitter's license
conflicts with statutory minimum age requirement;

FISH AND WILDLIFE - Licensing of outfitters;

LICENSES, PROFESSIONAL AND OCCUPATIONAL - Licensing of
outfitters;
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ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA - Sections 8.39.409
(superseded), B8.39.502;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 2-4-305(6), 2-15-1883,
17-47-101 to 37-47-404, 37-47-201, 37-47-302, 37-47-303,
37-47-305;

MONTANA LAWS OF 1903
MONTANA LAWS OF 1941
MONTANA LAWS OF 1949
MONTANA I.AWS OF 1951
MONTANA LAWS OF 1955
MONTANA LAWS OF 1971
MONTANA LAWS OF 1975
MONTANA LAWS OF 1987

Chapter 11, section 10;
Chapter 103;
Chapter 1713;
Chapter 184;
Chapter 223, section 1;
Chapter 221;
Chapter 541, section 3;
Chapter 528,
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HELD: Section B8.39.502(1) (a), ARM, which requires
certain experience as a condition to outfitter
licensure and which may not be satisfied by an
applicant based on experience in Montana prior
to his 18th birthday, is not inconsistent with
section 37-47-302(1), MCA, which conditions
licensure on an applicant's being at least 18
years of age.

29 December 1588

Ron Curtiss, Chairman
Board of Outfitters
Department of Commerce
1424 Ninth Avenue
Helena MT S59620-0407

Dear Mr. Curtiss:

You have requested my opinion concerning the following
question:

May the Montana Board of Outfitters require,
as a condition of licensure as an outfitter,
that an applicant have three seasons of
experience in Montana or bordering states as a
licensed outfitter or 1licensed professional
guide working for a licensed outfitter if such
requirement makes it impossible for the
applicant to have satisfied the experience
requirement prior to his 18th birthday?

I conclude that the Board of Outfitters does have
authority to issue reasonable rules requiring specified
experience as a condition to licensure as an outfitter
and that section 8.39.502(1) (a), ARM, is not
inconsistent with section 37-47-302(1), MCA, merely
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because its requirements cannot be satisfied by all

applicants prior to their 18th birthdays. It is
inappropriate to resolve the other question raised in
your letter, concerning whether the experience
requirement in section 8.39.502(1) (a), ARM, is
reasonable.

The Legislature first required licensure of individuals
in the "guiding" business under 1903 Montana Laws,
chapter 11, section 10. The 1903 statute permitted such
licensure upon submission of an affidavit by "lalny
competent person, who is a bona fide citizen of the
State of Montana ... stating that the applicant is of
good moral character and responsible, and signed by
three tax payers of the county in which the applicant
lives" and payment of a $10 annual fee. Aside from the
addition of a reciprocity provision in 1941 Montana
Laws, chapter 103, the 1903 statute's substantive
requirements remained unchanged until 1949 Montana Laws,
chapter 173.

The 19249 law established separate licensure requirements
for "outfitters" and "guides.," The word "outfitter" was
defined as "any person or persons who shall engage in
the business of outfitting for hunting or fishing
parties, as the term is commonly understood, or any
person, persons, or agent of a domestic corporation who
is operating in this state from a temporary or permanent
camp, private or public lodne, private or incorporated
home, who shall for pay provide any saddle or pack
animal or animals, vehicles, boats, or other conveyu.uce
for any person or persons to hunt, trap, capture, take
or kill any of the game animals or to catch any of the
game fish of the State of Montana." 1949 Mont. Laws,
ch. 173, § 4. Section 1 of this statute not only
specified the requisite elements of the application for
an outfitter's license but also vested in the state fish
and game warden discretion to determine whether the
applicant possessed "the necessary ability, experience
and equipment” for the protection and convenience of his
guests. The Legislature consolidated the outfitter and
guide licensure requirements in 1951 Montana Laws,

chapter 184, leaving unaltered the state warden's
authority to make the ability, experience, and equipment
determination. In 1955 the warden's licensure

responsibility was assumed by the director of the
Montana Fish and Game Department who, in turn, was
required to make the outfitter ability, experience, and
equipment determination with reference "to such
standards that have been adopted by the [Montana Fish
and Game] commission." 1955 Mont. Laws, ch., 223, § 1.
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The Legislature substantially revised the regulation of
outfitters in 1971 Montana Laws, chapter 221. Most
importantly, the 1971 statute created an advisory
council, known as the Montana Outfitter's Council, and
transferred the Fish and Game Commission's rulemaking
powers to the director of the Fish and Game Department.
Section 5(2) of this statute further required the
director, after considering the Council's
recommendations, to issue "[olutfitter standards"™ and
"[rlegulations prescribing all requisite gqualifications
for license, including training, experience, knowledge
of rules and regulations of governmental bodies
pertaining to outfitting and condition and type of gear
and equipment." Section 8(2) (c) also imposed, for the
first time, a requirement that license applicants "|[ble
at least twenty-one (21) years of age." The age
requirement was reduced to 18 years in 1975 Montana
Laws, chapter 541, section 3.

The basic structure of outfitter regulation contained in
the 1971 act remained in effect until adoption of 1987
Montana Laws, chapter 528 (codified in §§ 37-47-101 to
404, MCA). The 1987 statute made two significant
changes in such regulation. First, it created the Board
of Outfitters which assumed the Department of Fish,
Wildlife, and Parks' responsibility with respect to
licensing and promulgation of rules

to administer and enforce this chapter,
including but not limited to rules prescribing
all requisite qualifications for licensure.
These qualifications must include training,
experience, knowledge of rules of governmental
bodies pertaining to outfitting, and condition
and type of gear and equipment(.]

§ 37-47-201(5) (b), MCA (temporary). Second, the Board
is scheduled to terminate as oi July 1, 1991, and be
replaced by an advisory entity known as the Outfitters'
auneil, with the former's current licensing
responsibilities transferred to the Department of
Commerce. §§ 2-15-1883, 37-47-201, MCA (effective Jul
1, 1991). In discharging its responsibilities, the
Department of Commerce is directed, inter alia, to
"consult with the outfitters' council to develop policy
concerning the administration of outfitting”
(§ 37-47-201(4), MCA (effective July 1, 1991)), but,
unlike the Board, is given no rulemaking power.

The description of statutory changes with respect to
outfitter licensure is important because it shows not
only increasingly more complex regulation but also,
since 1955, a shift from specifying statutorily all
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licensure requirements to a process which relies heavily
on administratively imposed standards. Promulgation of
those standards has been the responsibility of the Fish
and Game Commission, the Department of Fish, Wildlife,
and Parks and, wunder the 1987 act, the Board of
Qgutfitters. The 1971 act, moreover, mandated adoption
of rules specifying experience requirements. The rules
in effect immediately prior to implementation of the
Board's regulations at issue here were contained in
section 8,39.409, ARM, and stated:

(1) A general outfitter is required to meet
the following experience standards:

(a} a minimum of 5 years' hunting, fishing,
packing and camping, handling livestock and
equipment experience or previous experience as
a professional guide with a general outfitter
or previous experience as a licensed special
class 1 and 11 outfitter; and the director,
when deemed necessary, may reguire a practical
field examination to determine the applicant's
ability +to use all eguipment required ¢to
provide service,

{(2) A special outfitter is required to meet
the following experience standards:

(a) a minimum of 5 years' huntingl,] fishing,
floating and boating or previous experience as
a professional guide with a general outfitter
or as a professional guide for a special
outfitter in category of license requested.

The Board's rules differ somewhat from the Department's
in various respects and, as to experience, reguire an
applicant to "have three seasons of experience in
Montana or bordering states as a licensed outfitter or a
licensed professional guide working for a licensed
outfitter" and permits "one season of experience [to] be
waived by the board for an applicant who has completed
training at an outfitter or guide school licensed by a
state and approved by the board." § B.39.502(1)(a) and
{3) (b) , ARM,

The 1longstanding nature of administratively imposed
conditions of outfitter 1licensure and the express
legislative direction in section 37-47-201(5) (b), MCA
(temporary), mandating the Board to adopt rules
governing experience qualifications negative any
contention that section 37-47-302, MCA, which sets forth
certain qualifications required to apply for or possess
an outfitter's license, is intended to identify the only
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gualifications, aside from satisfactory completion of
the examination provided under section 37-47-305, MCA,
upon which 1licensure may be conditioned; i.e., the
statutorily established qualifications are not to be
exclusive, Ccf. McPhail v, Montana Board of
Psychologists, 106 Mont. 514, 640 P.2da 906 (1982)
{(finding statutory requirements to be exclusive and
invalidating rule which conditioned licensure upon
satisfying additional requirement); Bell v. Department
of Licensing, 182 Mont. 21, 594 P.2d 331 (197 same) .
It ~ has nonetheless been suggested that section
B,39,.502(1)(a), ABRM, is inconsistent with section
37-47-302(1), MCA, which states in part that an
applicant for outfitter licensure must be at least 18
years of age, because it is impossible for an applicant
to have satisfied by age 18 the experience regquirements
through work in this state. See also § 37-47-303(1) (a),
MCA (requiring applicants for professional guide
licensure to be at least 18 years of age). The issue is
therefore whether section 37-47-302(1), MCA, requires
the Beoard to adopt experience standards which, at least
theoretically, can be satisfied by an 18-year-old.

Nothing in section 37-47-302(1), MCA, evinces an attempt
toc =so0 limit ¢the Board's standard-setting authority.
Literally read, it merely specifies one of several
minimum conditions to licensure and does not prevent the
Board from fashioning experience requirements which
themselves require one or more years of licensure
obtainable only by a person who has reached the age of
18 years. The Legislature clearly contemplated through
its express grant of rulemaking authority in section
37-47-201(5)(b), MCA, that the Board would adopt
licensure standards pertaining to experience and that

those standards, unless otherwise independently
unreasonable or in direct conflict with a specifice
statutory provision, should be given effect.

§ 2-4-305(6), MCA. Since the age requirement in section
37-47-302(1), MCA, represents a minimum licensure
condition, the Board cannot be faulted for adopting a
rule which may have the practical effect of limiting
coutfitter licensure to persons who are no less than 19
or 20 years of age. See Bick wv. State, 43 5t. Rptr.
2331, 2334, 730 P.2d 418, 42T (1986) ["A valid rule must
meet both prongs of a two-prong test to determine
whether or not it harmonizes with its enabling
legislation. It must not engraft additional and
contradictory requirements on the statute, and it must
not engraft additional noncontradictory requirements on
the statute which were not contemplated by the
legislature”). Simply put, section 37-47-302(1), MCA,
may not be metamorphosed into a legislative directive
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that the Board adopt experience requirements which, at
least in theory, can be satisfied by age 18.

You alsc ingquire concerning whether the experience
standard in section B.39.502(1){a), ARM, is reasonable.
The reasonableness of this standard likely presents
significant factual questions inappropriate for
resolution in an Attorney General's Opinion. Thus, that
issue cannot be addressed in this opinion.

THEREFORE, IT IS MY OPINIOMN:

Section B8.39.502(1) (a), ARM, which requires certain
experience as a condition to outfitter licensure
and which may not be satisfied by an applicant
based on experience in Montana prior to his 1l8th
birthday, is not inconsistent with section
317-47-3021(1), MCA, which conditions licensure on an
applicant's being at least 18 years of age.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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