OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

VOLUME NO. 42 OPINION NO. 124
COUNTY ATTORNEYS - County attorney entitled to receive
"actual traveling expenses"™ for attendance at annual
convention of state officeholders association;

COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES - County travel policy

subject to requirement that county attorneys, sheriffs,
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assessors, and justices of the peace are entitled to
receive "actual traveling expenses" for attendance at
annual convention for the office held;

MONTANA CODF ANNOTATED - Section 7-5-2145(3);

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 40 Op. Att'y Gen.
Me. 77 (1984).

HELD: In attending the annual state convention for
the office held, a county attorney, sheriff,
assessor, or justice of the peace is entitled
te obtain "actual traveling expenses" which
may exceed the levels established in a county
travel policy.

16 November 1988

Lee Kerr

Treasure County Attorney
P.O. Box 72

Hysham MT 59038

Dear Mr. Kerr:

I have reviewed your recent opinion request in which you
ask whether a county attorney, sheriff, assessor, or
justice of the peace, in attending the annual state
convention for the office which he holds, is limited in
his travel expense reimbursement by a county travel
policy or is entitled to "actual traveling expenses”
pursuant to section 7-5-2145(3), MCA. Based upon 40 Op.
Att'y Gen. No. 77 at 309 (1984), and the clear meaning
of the statute, I conclude that, in the instance of
attending the annual meeting of the officeholders for
the office which each holds, these county officers are
entitled to “actual traveling expenses," which may
exceed the established county travel policy. 1 also
find that the statute providing for "actual traveling
expenses"” is not limited solely to transportation costs,
but includes normal expenses incident to travel such as
lodging and meal costs.

Section 7-5-2145, MCA, states in relevant part:

(3) County attorneys, sheriffs, assessors, and
justices of the peace may attend their
respective meetings or conventions held within
the state and are allowed actual traveling
expenses, not more often than once a year, for
attending the same,

In 40 Op. Att'y Gen. No. 77 at 313, I concluded in part:
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Except as EEE otherwisge be specified
statutorily, a board of county commissioners
with general governmental powers may adopt
rules and regulations providing for pavment or
reimbursement of reasonable meal and lodging
expenses incurred by county officers or
employees in the performance of official
duties. [Emphasis added.]

One of the statutory exceptions to this general
conclusion, referred to specifically in my prior
opinion, is section 7-5-2145(3), MCA, which allows for
"actual traveling expenses" for attendance at the
specified officer's annual convention. Other statutory
exceptions are likewise noted in my previous opinion.

THEREFORE, IT 1S MY OPINION:

In attending the annual state convention for the
office held, a county attorney, sheriff, assessor,
or justice of the peace is entitled to obtain
"actual traveling expenses" which mav exceed the
levels established in a county travel policy.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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