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DEEDS - Use by grantor of quitclaim deed to transfer
property not owned by grantor;

PROPERTY, REAL - Conditions requiring survey of property
under section 76-3-401, MCA;

PROPERTY, REAL - Use by qrantor of gquitclaim deed to
transfer property not owned by grantor;

SURVEYORS - Conditions requiring survey of property
under section 76-3-401, MCA;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 76-3-103(3), 76-3-401.

HELD: Section 76-3-401, MCA, requires a survey only
when the transfer of title involves division
of a tract of property. Further, a grantor is
not barred from using a guitclaim deed to
transfer property whose title he does not own,
but such action is inadvisable and subject to
potential liability.
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4 MNovember 1988

David G. Rice

Hill County Attorney
Hill County Courthouse
Havre MT 59501

Dear Mr. Rice:

Thank you for your letter requesting my opinion on two
issues which I have rephrased as follows:

| 55 Is a survey required under section
76-3-401, MCA, for a transfer of a parcel
of land which includes, within its
boundaries, two smaller parcels of
property not owned by the grantor, but
which have been surveyed and recorded as
a result of earlier transfers?

25 Can a grantor transfer by quitclaim deed
a parcel of land which includes, within
its boundaries, two smaller parcels of
property which the grantor does not own?

It is my understanding that you are presented with a
situation where the grantor owns a quarter-section block
of property (160 acres) which has within its boundaries
two smaller parcels (10 and 15 acres in size) that the
grantor does not own. You explain that the grantor
intends to transfer, by quitclaim deed, the entire
l160-acre tract, making no attempt to specifically
exclude the two smaller tracts because he believes that
a survey would be required if he were to do so.

A survey is not required under the described
circumstances. Roughly paraphrased, section 76-3-401,
MCA, requires that all "divisions of land for sale" into
parcels smaller than 20 acres be surveyed. While the
two parcels at issue here are smaller than 20 acres, the
transaction, as it affects them, is not a "division of
land," A "division of land" is defined in section
TJ€-3-103(2), MCA, as

the segregation of one or more parcels of land
from a larger tract held in single or
undivided ownership by transferring or
contracting to transfer title to or possession
of a portion of the tract or properly filing a
certificate of survey or subdivision plat
establishing the identity of the segregated
parcels pursuant to this chapter.
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The two smaller parcels of property not owned by the
grantor which are within the grantor's property lines
were seqregated from the larger tract before the
transaction at issue here, as evidenced by the
certificate of survey filed for the one parcel and the
recording date for the second. Hence, the two smaller
tracts were already created and, as such, are not a
"division of land" requiring a survey under
section 76-3-401, MCA. In other words, a survey is only
required when a single tract of land is divided,
creating several tracts., No division occurs as a result
of the transaction contemplated in your request,
therefore no survey is required.

Your second guestion is whether the grantor may transfer
by guitelaim deed the entire parcel of property, even
though it includes two smaller parcels within its
boundaries which the grantor does not own. A quitclaim
deed passes to the buyer all those rights or as much of
a title as the seller actually has, A quitclaim deed
does not warrant that the seller actually has fu'l title
of the land to pass on. See 23 Am. Jur. 2d § 338. 1In
sum, the distinguishing characteristic of a gquitclaim
deed is that it conveys the interest or title of the
grantor in and to the property described, rather than
the property itself. See 23 Am. Jur. 24 § 259.

While the granter in this case is not precluded from
using a quitclaim deed ¢to transfer his block of
property, expansively including the two tracts he does
not own in his description of the property, such action
would be inadvisable and subject to potential liability.
Obviously, rather than create unnecessary difficulties
for the buyers of his tract and the owners of the two
smaller parcels, the grantor should merely describe the
property in a manner which excludes the two smaller
parcels from his deed,

THEREFORE, IT 15 MY OPINION:

Section 76-3-401, MCA, requires a survey only when
the transfer of title involves division of a tract
of property. Further, a grantor is not barred from
using a quitclaim deed to transfer property whose
title he does not own, but such action is
inadvisable and subject to potential liability,

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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