
(v) stating the name of the accused, if known, 
and, if not known, designating the accused by 
any name or description by which he can be 
identified with reasonable certainty. 

Because the Montana Supreme Court held a minor can only 
be convicted of a vehicular offense under section 
61-12-601, MCA, I conclude that an officer who sees a 
minor commit a traffic offense should issue the minor a 
ticket charging him with a violation of section 
61-12-601, MCA. In stating the facts of the offense, 
the officer should state that the minor unlawfully 
operated a m.otor vehicle by committing a specified 
offense. The officer should also cite the statute which 
sets forth the underlying offense. For e.xample, if an 
officer stops a minor for driving under the influence of 
alcohol, he should charge the minor with violating 
section 61-12-601 , MCA . In the body of the ticket, the 
officer should then state the facts of the offense as 
"unlawfully operated a motor vehicle by driving under 
the influence of alcohol . S 61-8-401(1) (a), MCA." This 
method of ticketing recognizes t.hat a minor can only be 
found guilty of unlawful operation of a motor vehicle, 
whil e also giving notice of the underlying offense which 
must be proven to convict the mino:- . 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

An officer who sees a minor commit a traffic 
offense should issue the minor a ticket charging 
him with unlawful operation of a motor vehicle, a 
violation of section 61-12-601, MCA . In stating 
the facts of the offense, the officer should also 
describe the underlying t r affic offense and cite 
the statute which sets forth the underlying 
offense . 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 41 

CITIES AND TOWNS 
government; 
LOCAL GOVERNMENT 
government: 

OPINION NO. 88 

Adoption of new plan of city 

Adoption of new plan of city 
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~ONTANA CODE ANNOTATED Sections 7-3-113(1), 
7-3-150(2), 7-3-158(1) and (3), 7-3-160, 7-3-201 to 
7-3-224, 7-3-219, 7-3-220, 13-3-101; 
MONTANA CONSTITUTION- Article XI, sections 3(1), 9(1); 
OPINIONS OF TRE ATTORNEY GENERAL - 41 Op. Att'y Gen. No. 
37 (1985), 41 Op. Att'y Gen. No. 70 (1986). 

RELD: 1. A proposed municipal conunission- executive form 
of government is not restricted by the 
structural characteristics listed in section 
7-3-113 (1) I MCA . 

2. The ballot division 
7-3-150(2), MCA, must 
prPcinct boundaries. 

required by section 
be done according to 

3. Where the existing office of city treasurer is 
a nonelected position, And the proposed plAn 
of local government calls for an elected city 
treasurer, the election schedule required by 
section 7- 3- 160, MCA, must be followed for 
that office. 

Leo w. Tracy 
Whitefish City Attorney 
6336 Highway 93 South 
Whitefish MT 59937 

Dear Mr . Tracy: 

17 October 1986 

You have requested my opinion on the following 
questions : 

1. Does section 7-3-113 (11, MCA, set forth 
mandatory character istics of a proposed 
municipal council-mAyor form of 
government? 

2. Do the general ballot requirements of 
section 7-3-150(2) , MCA, a pply to 
precincts or to wards when dealing with 
proposed alterations to A municipal 
government? 

3 . Where the existing office of city 
treasurer is a nonelected position, and 
the proposed plan of governme nt calls for 

382 



an elected city treasurer, must the 
election schedule required by section 
7-3-160, MCA, be followed? 

Your first question involves an interpretation of 
section 7-3-113 (1), MCA. This statute is discussed at 
length in 41 Op. Att'y Gen. No. 37 (1985). In 1975, the 
Legislature enacted various local government statutes 
which defined existing governmental forms and provided 
for alternative forms for voter review, pursuant to 
sections 3 (l) and 9 (l) of article XI of the Montana 
Constitution. Section 7-3-113(1), MCA (formerly 
codi fied as section 16-5115.1(1), R.C.M. 1947), 
described the structural characteristics of an existing 
council-mayor form of government in a municipality that 
d id not adopt an alternative form of government. 

You note in your opinion request that the city of 
Whi tefish had a council-mayor form of government until 
1981. In 1981 a voter-approved charter form of 
government took effect. Presently, voters will have an 
opportunity to vote on a plan of government proposed by 
petiti on of the electorate. The proposed plan is the 
commissi on-executive form of government described in 
sections 7-3-201 to 224, MCA. As you note, under this 
form of government, various options are offered as to 
the details or structural characteristics of the form, 
such as whether the elections shall be partisan or 
nonpartisan and whether the city commission chairman 
shall be elected by other commission members or selected 
as provided by ordinance. See SS 7-3-219, 7-3-220, MCA. 
You ha•. e asked whether any-of the se options set forth 
for the statutory commission- executive form of 
government may be proposed, or whether, instead, the 
options contained in section 7-3-113(1), MCA, are 
mandated. 

Section 7-3-113(1), MCA, as already noted, was enacted 
to define a form of government in existence when the 
local government statutes were first adopted . The 
structural characteristics of government required by 
this statute were intended to apply if voters did not 
adopt an alternative form of local government . See 
discussion in 41 Op. Att'y Gen . No. 37 (1985). The 
statute does not apply to proposed alternative forms of 
gove 1111ent, which may recommend a ny of the structural 
characteristics of government permitted in the local 
government statutes. 
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Of course, the Whitefish electors must vote on those 
options proposed in the plan that is contained in the 
petition. However, the plan proposed by petition need 
not include only the options set forth in section 
7-3-113(1) I MCA. 

Your next question requires an interpretation of the 
term • precinct• as used in section 7-3-150, HCA. That 
section provides general ballot requirements for 
adoption of an alternative form of government proposed 
by petition. Subsection (2) requires that the ballots 
be divided into two sets. 

(2) The whole number of ballots shall be 
divided into two equal sets. No more than one 
set may be used in print ing the ballot for use 
in any one precinct and all ballots furnished 
for use i n one precinct shall be identical. 
The existing p lan of government shall be 
printed as the first item and the proposed 
plan as the second item on half of the ballots 
and the proposed form as the first item and 
the existing form as the second item on the 
other half of the ballots. If the local 
government consists of only one precinct, the 
existing plan shall be listed first on the 
ballot. 

You note that there are three precincts located 
exclusively within the city of Whitefish. However, 
because precincts are established by the county, you ask 
whether section 7-3-150 (2), HCA, implicitly refers to 
"wards" rather than "precincts• where the ballot issue 
involves proposed changes in municipal government only. 

Section 13-3-101, MCA, defines "precincts• as the 
territorial unit for elections. stnce section 
7-3-150(2), HCA , refers to "precinct" and ~ince the city 
of Whitefish is divided into precincts, I conclude that 
the ballot division required in section 7-3-150(2), HCA, 
should be done according to precinct boundaries. 
However, because of the odd number of precincts in 
Whitefish, it is impossible to meet all of the 
requirements of section 7-3-150(2), MCA. In an ffort 
to substantially comply, I suggest that on the ballots 
in two precincts the existing plan of government be 
printed as the first item, and on the ballots in the 
third precinct the proposed form of government be 
printed as the first item . Although this does not 
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result i n two •equal• sets of ballots, as is required by 
the first s entence o f s ecti on 7- 3-1 50 (2), MCA, it is 
consistent wi th the intent of the last sen tence, which 
requires a local government with only one precinct to 
list the existing p l an first on all ballots. 

Your third question concerns the status of the incumbent 
city treasurer who is a nonelected city employee under 
the existing form of government. Section 7-3-158 (l), 
MCA, sets forth the general rule that •holdover• m~rs 
of the governing body continue in office only until the 
new officers are elected and qualified. Two exceptions 
to this general rule are permitted under subsection (3), 
which provides that a petition proposing an alternative 
form of government may provide that an elected officer 
either continue to serve out his full term of office or 
that he be retained for his full term as a local 
government employee. If the first of these exceptions 
is adopted as a part of the new plan of government , then 
the election required by section 7-3-160, HCA , would be 
postponed for those holdover officers affected by the 
exception. 

No other exceptions are authorized for members of the 
existing governing body, as I concluded in 41 Op. Att ' y 
Gen. No. 70 (1986). The exceptions in section 
7- 3- 158(3), MCA, apply only to elected officers . Since 
the incumbent city treasurer is not an elected officer, 
the exceptions do not apply, and the general rule found 
in section 7-3-158(1) , MCA, would operate to discontinue 
the incumbent city treasurer's term of office at the 
time the new governing body is elected and qualified. 
Section 7-3-158 (l), HCA, contemplates an election 
scheduled pursuant to the requirements of section 
7-3-160, HCA. Those provisions should be followed for 
the new position oi elected city treasurer. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION : 

1. A proposed municipal commission-executive form 
of government is not restricted by t .he 
structural characteristics listed in section 
7-3-113(1 ) I MCA . 

2. The ballot division 
7-3-150(2 ) , MCA, must 
precinct boundaries. 
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3. Where the existing office of city treasurer is 
a nonelected position, and the proposed plan 
of local government calls for an elected city 
treasurer, the election schedule required by 
section 7-3-160, MCA, must be followed for 
that office. 

Very truly yours, 

MIJ<E GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 41 OPINION NO. 89 

OIL AND GAS - Application of Corner Recordation Act to 
notice of intention to drill; 
SURVEYORS - Application of Corner Recordation Act to 
notice of intention to drill; 
ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA - Section 36.22. 602; 
MONTANA CODE ANNOTATED Sections 37-67-331(l) (e), 
70-22-102, 70- 22-104, 82-11-111, 82-11-122. 

HELD: Survey plats submitted with a notice of 
intention to drill under section 82-11-122, 
MCA, must be completed in con£ormance with the 
Corner Recordation Act, SS 70-22-101 to 110, 
MCA. 

31 October 1986 

Denzil 
Fallon 
Fallon 
Baker 

R. Young 
County Attorney 
County Courthouse 
M'l' 59313 

Dear Mr. Young: 

You have requested my opinion on the following question: 

Whether the survey plat required in connection 
with the written notice of intention to drill 
under section 82-11-122, MCA , is the sort of 
"survey• which, under the provisions of 
section 70-22-104, MCA, must result in a 
"corner record" being filed by the surveyor. 

I conclude that the involved statutes and relevant 
administrative regulations require compliance with 
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