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EDUCATION, HIGHER - Authority of Board of Nursing to
require license applicant to hold college degree;
LICENSES, PROFESSIONAL AND OCCUPATIONAL - Authority of
Board of Nursing to reguire license applicant to hold
college degree;

NURSES, PRACTICAL - Authority of Board of WNursing to
require license applicant to hold college degree;
NURSES, REGISTERED - Authority of Board of Nursing to
reguire license applicant to hold college degree;
NURSING, BOARD OF - Authority to require license
applicant to hold college degree;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 2-4-305, 20-15-108,
37-1-131, 37-7-302, 37-8-1"?, 1317-8-202, 37-8-301,
37-8-405, 37-8-415, 37-10-302, 37-17-302, 137-21-301;
MONTANA LAWS OF 1981 - Crapter 248.

HELD: The Board of Nursing does not have the
authority to require applicants for
profesgsional or practical nursing licenses to
hold a specific college degrese as a
gqualification for initial 1i- nsure.

7 Rugust 1985

Donna Small, R.N.
President, Montana Board
of Nursing
tment of Commerce
1424 Hinth Avenue
Helana MT 59620-~0401

Dear Ms. Small:
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You have requested my opinion on the following question:

Does the Board of Nursing have the authority
to require professional and practical nursing
license applicants to hold a specific college
degree as a gqualification for initial
licensure?

Your inquiry states that the American Nurses Association
has been promoting the establishment of uniform minimum
educational standards for entry into a professional or
practical nursing practice. Under the Association's
proposed standards, a registered professional nurse
would be required to hold at least a baccalaureate
degree, and a licensed practical nurse would be required
to hold at least an associate degree, in order to
gqualify for initial licensure. Your question is whether
state law would authorize the Board to adopt the
Association's proposed standards by establishing these
threshold degree requirements for nursing license
applicants.

The Legislature has set forth the gualifications
required of applicants for professional and practical
nursing licenses. Section 37-8B-405, MCA, provides:

Professional nursing--qualifications of appli-
cants for license. An applicant for a license
to practice as a registered professional nurse
shall submit to the department written
evidence, verified by  oath, that the
applicant:

(1) has successfully completed at least an
approved 4-year high school course of study or
the equivalent as determined by the office of
the superintendent of public instruction;

(2) has completed the basic professional
curriculum in an approved school of nursing
and holds a diploma therefrom; and

(3) meets other gqualification requirements the
board prescribes,

Section 37-8-415, MCA, provides:
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Licensed practical nursing--gualifications of
applicants. An applicant for a license to
practice as a licensed practical nurse shall
submit to the board written evidence, verified
by oath, that the applicant:

(1) has successfully completed at least an
approved d-year high school course of study or
the equivalent as determined by the office of
the superintendent of public instruction;

(2) is a graduate of an approved practical
nursing education program that is authorized
to prepare persons for licensure as practical
nurses; and

(3) meets other qualification regquirements the
board prescribes in its rules.

Since neither statute expressly requires applicants to
hold a college degree in order to be licensed, the
initial inquiry is whether subsection (3) of these two
statutes would permit the Board to prescribe, by rule,
the qualification requirement of a specific college
degree.

The Board's rulemaking authority is contained in section
37-8-202(2), MCA, which states that the Board "may make
rules nec ssary to administer this chapter,” and section
37-1-131, HMCA, which requires the Board to "set and
enforce standards and rules governing the licensing,
cert!fication, registration, a.d conduct™ of members of
the nursing profession. Although the Board |is
specifically authorized to “define the educational
requirements and other gqualifications applicable to
specialty areas of nursing” such as nurse-anesthetists
(§ 37-8-202(5), MCA), the Board is granted no such
express rule-making authority with respect to further
educational requirements for professional and practical
nurses.

Both section 37-8-405, MCA, and section 37-B-415, MCA,
in subsections (1) and (2), set forth the educational
requirementa for license applicants; applicants must
have successfully completed "at least an approved 4-year
high school course of study" or its equivalent plus the
appropriate nirsing education program. Section
17-8-102(4), MCA, defines "nursing education program® as
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"any boarf-approved school that prepares graduates for
initial licensure®™; this statute provides that such
programs for professional nurses may be in a junior
college and that such programs for practical nurses may
be in a vocational-technical center.

If the Legislature had intended to require nursing
license applicants to hold a specific college degree, it
would have set forth this reguirement in the statutes,
as it has done in other license gualification statutes.
See, e.g., §§ 37-21-301, 37-7-302, 37-10-302, 37-17-302,
MCA. Also, if the Legislature had intended to require
professional nurses toc hold a baccalaureate degree, it
would not have permitted the nursing education program
for professional nurses to be established at a junior
college, which caunot award such a degree. See
§ 20-15-108, MCA., The same reasoning applies to the
education program for practiecal nurses; a
vocational-technical center could not award an associate
degree to an applicant for a practical nursing license.

The Montana Supreme Court has held that a rule which
engrafts additional, noncontradictory requirements on a
statute which were not envisioned by the Legislature is
':ut fa! hilrmﬂyd' with legislative uguidnlinal and
therefore nva : See, l. . Be v. Dept. f

Professional and Occu tional EHI% 36 St.
BB0, 594 P.2d 211 llﬁ!ﬁi; Boar: Bi Bl:
College, 38 St. Rptr, 621, 626 F‘#d‘!‘i‘ﬂ‘[uail

ght of these cases, it is likely that a rule r-quiring
applicants to hold specific college degrees would be
viewed by the Court as beyond the Board's rulemaking
authority and not reascnably necessary to effectuate the
purpose of the statute, See § 2-4-305(6), MCA.

The second inguiry is whether the Board's authority,
under sections 37-8-202 and 37-8-301, MCA, would permit
the Board to require nursing school students to obtain a
specific college degree in order to complete their
nursing education programs.

Section 317-8~-202(2), MCA, states that the Board “"shall
prescribe standards for schools preparing persons for
registration and licensure” as professional or practical
nurses. Section 37-8-301, MCA, provides that the Board
"shall adopt rules relating to the conduct of nursing
education programs that are directed toward insuring
gualifications to practice as a professional nurse or a
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practical nurse in those areas of service specified in
37-8-102."

Section 1317-8-102, MCA, defines the terms "practice of
professional nursing™ and “practice of practical
nursing” as the performance for compensation of services
requiring knowledge of the various sciences as well as
nursing theory, process, and procedures. Although the
required knowledge is extensive, nothing in the statute
suggests that such knowledge may be obtained only
through a college degree program. As noted above,
section 37-8-102(4), MCA, permits nursing education
programs to be located in educational institutions which
could not confer the minimum degrees proposed by the
Association.

The Board's authority to prescribe standards for schools
does not implicitly or necessarily include the authority
to require specific college degrees of nursing school
graduates. The Legislature has not expressed any
intention that graduation from nursing school be
contemporaneous with, or dependent upon, graduation from
college. Nor does the Board's authority to adopt rules
relating to the conduct of nursing education programs
imply the power to require a college degree as a
condition of graduation from nursing school. Regarding
this delegated rulemaking authority, the statement of
intent attached to SB 427 (1981 Mont. Laws, ch. 248)
provided:

It is the intent of the Legislature that the
rules adopted relate directly toward the
nursing education programs insuring that the
qualifications of a professional nurse or a
practical nurse are adequate in the areas of
services to be provided ....

The Legislature has established entry-level educational
requirements for professional and practical nursing
license applicants which do not include specific college
degrees; the Legislature has also granted the Board
rulemaking authority to define the educational
requirements applicable to specialty areas of nursing
without granting similar authority applicable to
professional and practical nurses. It is a rule of
statutory construction that the express mention of one
matter excludes other similar matters not mentioned.
See, e.g., Helena Valley Irrigation District v. State
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Highway Commission, 150 Mont. 192, 433 P.24 791 (1967).

In “determining legislative intent, an express
mention of a certain power or authority implies the
exclusion of nondescribed powers. BSee, e.qg., State ex
rel. Jones v. Giles, 168 Mont. 130, 541 P. 55 (1975).
I have concluded that these omissions by the Legislature
indicate its intent not to require professional or
practical nurses to hold specific college degrees in
order to be licensed by the Board.

THEREFORE, IT IS5 MY OPINION:

The Board of Nursing does not have the authority to
require applicants for professional or practical
nursing licenses to hold a specific college degree
as a qualification for initial licensure.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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