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MUNICIPAL GOVERNMENT - Disqualification of member on 
local urban renewal agency board of commissioners 
following change of residency outside municipality; 
PUBLIC OFFICERS - Disqualification of member on local 
urban renewal agency board of commissioners following 
change of residency outside municipality; 
RESIDENCE - Disqualification of member on local urban 
renewal agency board of commissioners following change 
of residency outside municipality; 
URBAN RENEWAL - Disqualification of member on local 
urban renewal agency board of commissioners following 
change of residency outside municipality: 
MONTANA CODE ANNOTATED- Sections 2-16-501, 7-4-4101, 
7-4-4105, 7-4-4106, 7-4-4111, 7-15-4232 to 7-15 -42 34, 
7-15-4236. 

HELD: A condition of both appointment to and 
continued service on a local urban renewal 
agency board of commissioners is residency 
within the municipality which created the 
board under the Orban Renewal Act. 

8 January 1985 

Jim Nugent 
Missoula City Attorney 
201 West Spruce Street 
Missoula MT 59801 

Dear Mr. Nugent: 

You have requested my opinion concerning the following 
question: 

Must a member of the board of commissioners of 
an urban renewal agency who is required, 
pursuant to section 7-15-4234(5), MCA, to be a 
c ity resident at the time of appointment to 
the board continue to be a city resident 
during the term of his appointment to the 
board? 

You suggest that section 7-4-4111(7), MCA, controls this 
matter and that, if a member of the Missoula Urban 
Renewal Agency Board of Commissioners establishes his 
residency outside the municipality, he is automatically 
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removed from office. I agree w;th your conclusion but 
base my holding on section 2-16-501 (5), MCA, and not 
section 7-4-4111(7), MCA. 

The Urban Renewal Act, SS 7-15-4201 to 4293, MCA, 
authorizes municipalities to create urban renewal 
agencies for the purpose of formulating and 
administering urban renewal plans. SS 7-15-4232 (2), 
7-15-4233, MCA. If an urban renewal agency is created, 
a five-member board of commissioners must be appointed 
by the municipality's mayor with the advice and consent 
of the city council or other local governing body; once 
appointed, the board is responsible for exercising the 
powers and dutles of the agency . SS 7-15-4234(1), 
7-15-4236, MCA. Section 7-15-4234(5), MCA, provides 
that "[a)ny persons may be appointed as commissioners if 
they res ide within the municipality," while section 
7-15-4234 (6), MCA, states that • [a) commissioner may be 
removed for inefficiency, neglect of duty, or misconduct 
in office." No provision in the Urban Renewal Act 
specifically addresses the question of whether a 
commissioner becomes disqualified from membership on the 
boar~ if, during his term, he moves his residence 
outside the municipality. 

Sections 7-4-4101 to 4114, MCA, contain general 
provisions relating to municipal officers. Offices in 
first class cities, such as Missoula, consist of several 
specified p 'Jsi tiona, but • any other officers necessary 
to carry out the provisions of this t i tle" may be 
appointed . S 7-4-4101(3) (i), MCA. The city council is 
given authority to prescribe by ordinance the duties of 
all municipal officers, to fix their compensation, and 
to abolish or consolidate any appointed offices except 
that of city judge. SS 7-4-4101(4), 7-4-4105, 7-4-4106, 
MCA. Section 7-4-4111 (7), MCA, states that a vacancy 
will occur in a municipal o f fice upon an officer's 
"ceasing to be a resident of the city or town or, in the 
case of an alderman, his ceasing to be a resident of his 
ward." 

Although the terms "office• or "officer• as used 
throughout sections 7-4-4101 to 4114, MCA, may arguably 
be construed as applying to any officer appointed by a 
municipality • s mayor with concurrence of the city or 
town council, a construction limiting those provisions' 
application to officers specified in section 
7-4-4101 (1), MCA, or officers appointed solely pursuant 
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to authority contained in section 7-4-4101 (3), MCA, is 
also possible . Such a limiting application would 
conceivably exclude from coverage members of urban 
renewal agency boards of commissioners, whose conditions 
of appointment and responsibilities are set forth in 
detailed statutory provisions independent of sections 
7-4-4101 to 4114, MCA. 

While the scope of sections 7-4-4101 to 4114, MCA, is 
questionable, section 2-16-501, MCA, does clearly apply 
here. It provides: 

An office becomes vacant on the happening of 
any one of the following events before 
expiration of the term of the incumbent: 

.... 
(5) his ceasing to be a resident cf the state 
or, if the office be local, of the district, 
city, county, town or township for which he 
was chosen or appointed or within which the 
duties of his office are required to be 
discharged (.I 

Section 2-16-501, MCA, has been applied to state, county 
and municipal offices, and the specific language of 
subparagraph ( 5) reflects such broad coverage . See, 
~~ State ex rel. Koch v, Lexce.n, 131 Mont. 161, "JOB 
P.2d 974 (195rr--(county attorney): State ex rel. 
Anderson v. Fousek, 91 Mont. 448, 8 P.2d 79l(lmT 
(city police officer); State e.x rel. lUick v . Wittme.r, 
50 Mont. 22, 144 P. 648 (1914)-(cftYalderman); State ex 
rel. Jones v. Foster, 39 Mont. 583, 104 P. 860 (19oJf 
(district court clerk). The term •office,• as used in 
section 2-16-501, MCA, is not defined but undoubtedly 
includes positions n local urban renewal agency boards 
of commissioners . See, generally, State ~ rel. Running 
v. Jacobson, 140 Mont. 221, 224-25, 370 P.2d 483, 485 
(1962). 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

A condition of both appoint.rnent to and continued 
service on a local urban renewal a9ency board of 
commissioners is residency within the municipality 
which created the board under the Urban Renewal 
Act. 
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Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO • 41 OPINION NO. 2 

ARMED FORCES - The act of r egistering to vote as 
evidence of state residency for purpose of determining 
tax exemption; 
ELECTIONS - The act of registerl.ng to vote by military 
personnel as evidence of state residency for purpose of 
determining tax exemption , 
RESIDENCE - The act of registering to vote by military 
personnel as evidence of state residency for purpose of 
determining tax exemption; 
TAXATION AND REVENUE - Application of Soldiers ' and 
Sailors' Civil Relief Act of 1940 to tax exe.mptions for 
military personnel who reside in and register to vote in 
Montana; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 1·1- 21S, 13·1-111, 
13-1-112, 13-3S-103, 13-35-209, 61-3-533; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 38 Op. Att'y Gen . No. 
22 (1979), ~ 9 Op. Att'y Gen . No. 46 (1982); 
UNITED STATES CODE - Soldiers' and Sailors' Civil Relief 
Act of 1940, SO u.s.c. S S74 . 

HELD: The act of registering to vote in Montana 
elections by military personnel may be 
considered as evidence that such personnel are 
Montana residents, and are therefore not 
exempt from property and income taxation under 
the Soldiers' and Sailors' Civil Relief Act of 
1940, so o.s.c. ss SOl-91 . 

10 January 198S 

J. Fred Bourdeau 
Cascade County Attorney 
Cascade County Courthouse 
Great Falls MT 59401 

Dear Mr . Bourdeau: 

You have requested my opinion concerning: 

Whether military personnel who are registered 
to vote in the State of Montana are exempt 
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