VOIUME NO. 40 OPINION KO, 81

COUNTIES - Budgetingj

COUNTIES - Betting officials"' salaries;

COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES -~ Setting officials'
salaries;

COUNTY OFFICERE AND EMPLOYEES ~ Time for setting
officials' salaries;

COUNTY OFFPICIALS - Setting officials' salaries;

COUNTY OFFICIALS -~ Time for setting officials' salaries:
ELECTED OFFICIALE - Setting county officials' salaries;
ELECTED OFFICIALS - Time for setting county officials’
salaries;

SALARIES - Setting county officials' salaries;

MONTANA CODE ANNOTATED = Sections 7=1-2111, 7=1=2112,
7-4-2503, 7-4-2503(1), 7-4-2504, 7-6-2322, 7-6-2324,
7-6~2325;

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 37 Op. Att'y Gen. No.
101 (1977).

HELD: When 1 county's clagsification changes
according to section 7-1-2111, MCA, the
salaries of the county officials listed in
section 7-4-2503(1), MCA, must also change.
The salaries must change as of July 1 of the
following year, with the onset of a new fiscal
year for the county.

13 November 1984

Mark L. Stermitz

Judith Basin County Attorney
P.0. Box 557

Stanford MT 59479

Dear Mr. Stermitz:

You have requested my opinion concerning the computation
of certain county officials' sala les according to
section 7-4-2503, MCA. Specifically, you asked whether
a decrease or increase in taxable valuation and the
accompanying change in the county classification,
pursuant to section 7-1-2111, MCA, would result in a
decrease or increase in the salaries under section
7-4-2503, MCA, and if so, when such decrease or increase
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would be effective. I conclude that a change in
classification would require a change in salary which
would become effective for the following fiscal year.

Certain county officlals receive salaries
according to sections 7-4-2503 and 7-4-2504, MCA, both

of which were amended in 1981, Bection 7-4-2503, MCA,
provides:

%ﬁ schedule for certain county officers.
e salary pald to the county treasurer,
county clerk and recorder, clerk of the
district court, part-time county attorney,
county assessor, county superintendent of
schools, and county sheriff; the county
surveyor in countiess where county surveyors
receive salaries as provided in 7-4-2812; and
the county auditor in all counties wherein
such office is authorized, for the fiscal year
beginning July 1, 1981, is computed by adding
the annual base salary of:

(a) $14,000 for the counties of the first
through fifth class to the population
increment of $10 for esch 100 persons or major
fraction thereof included in the county's
population as determined by the 1980 federal
decennial census; or

(b) $12,000 for counties of the sixth and
ceventh class to the population increment of
$20 per 100 persons or major fraction thereof
in the county's population as determined by
the 1980 federal decennial census.

Only the county officials listed in subsection (1) of
secticn 7-4-2503, MCA, are the subject of this opinion,
as they are the only officials whose salaries are
computed according to county classes. Only that
subsection links the base salaries to the classes set in
section 7-1-2111, MCA.

Section 7-1-2111, MCA, provides:

Classification of counties. (1) For the pur-
pose of reguiating the compensation and
salaries of all county officers, not otherwise
provided for, and for fixing the penalties of
officers'" bonds, the several counties of this
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state shall be class.fied according to that
percentage of the true and full wvaluation of
the property therein upon which the tax levy
is made, as follows:

- .. .

This section goes on to designate the “first class*
through the "seventh class." It is these classes to
which section 7-4-2503(1), MCA, gquoted above, refers.
These classes are used as a basis for computing the
salaries of certain county officials.

Your question concerns the effect of a change of class,
pursuant to section 7-1-2111, MCA, on the salaries of
the officials 1listed in section 7-4-2503(1), MCA.
Because the Legislature, through the clear language of
section 7-4-2503, MCA, has evidenced its intent to base
certain salaries on the county classifications, it: is
logical to conclude that any change in the
classification would result in a change in the salaries.
Every year the salaries are recomputed according to
sections 7-4-2503 and 7-4-2504, MCA.

Less apparent is the Legislature's intent as to when
such a change is to occur, Neither section 7-1-2111,
MCA, nor section 7-4-2503, MCA, specifically refers to a
date upon which such a change in salaries is to take
effect. Section 7-4-2503, MCA, refers only to the
fiscal year beginning July 1 of each year. As to a
change in classification of a county, section 7-1-2112,
MCA, provides:

Desi nation of county classification by count
ommissioners. { The several boards
county commissioners must, at their regular
session in September of each year, make an
order designating the class to which such
county belongs, as determined by the taxable
valuation of such county for the year in which
such order is made, under and in accordance

with the provisions of 7-1-2111.

(2) Such clasaificatinn shnll not change the
overnment of the county then 1! in exfstance
untII tﬁe nﬂxt succaﬁf = Lirst Honaaz __In
January. [Emphasis adaed.
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A change in the salaries of county officials covered by
section 7-4-2503, MCA, must logically occur at the
beginning of the next fiscal year, as a change prior to
the following fiscal year would require a change in the
county's budget. Section 7-1-2112(1), MCA, requires the
county commissioners to make a classification order at
their September meeting. By the time the order is
issved in September, the budget for the county's fiscal
year of July 1 to June 30 will have been set. See
§ 7-6~-2322, MCA. The classification may precede

final setting of the budget, depending on when the
commissioners' meeting 1is held in September, but such
timing is not assured. Moreover, section 7-1-2112(2),
MCA, states that a change in classification is not to
change the county government until January of the
following vyear. Even if the classification order
preceded the setting of the budget, the county
government is not to change until the following January.

There are only limited provisions for amendment of the
budget in the middle of a fiscal year. See § 7-6-2324,
MCA. There is no statute which allows an amendment of
the budget for an increase in salary due to a change in
county classification. Furthermore, section 7-6-23%5,
MCA, provides that although certain transfers or
revisions may be made, "no salary shall be increased
above the amount appropriated therefor," Any salary
change due to a change of county classification must not
affect the salaries of the county officials listed in
gsection 7-4-2503(1), MCA, until the following fiscal
year.

An Attorney General's Opinion issued December 20, 1977,
concluded, based on the Montana Supreme Court case of
Brown v. Board of County Commissioners, 165 Mont., 391,
529 P.2d4 328 (1974), égat county officials' salaries
must be computed according to the taxable valuation made
prior to July 1 of the year in guestion and that any
change in salary must be made on July 1 or must be
applied retroactively to that date. 37 Op. Att'y Gen.
No. 101, I conclude that, due *o the amendment in 1981
of section 7-4-2503, MCA, this Attorney General's
Opinion and the Brown case are not applicable to
determine the is: .2 at hand. The statutory scheme for
determining the salaries of the county officials listed
in section 7-4-2503(1), MCA, in effect prior to the 1981
amendments, was vastly different from the current scheme
and provides little insight into the problems which have

327



arisen with the current versions of sections 7-4-25013
and 7-4-2504, MCA.

The clear intent of the Legislature, as evidenced by the
language of section 7-4-2503, MCA, is that when a
county's classification changes according to section
7-1-2111, MCA, the palaries of the county officials
listed in section 7-4-2503(1), MCA, must also change,
Because the classification will not change until
September of the year of the change, after the budget
has been set by the county, and because section
7-1-2112, MCA, states that the county government is not
to change unti. January of the following year, the
salaries must not change until July 1 of the following
year, with the onset of a new fiscal year for the
county.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:

When a county's classification changes according to
section 7-1-2111, MCA, the salaries of the county
officiale listed in section 7-4-2503(1), MCA, must
also change. The salaries must change as of July 1
of the following year, with the onset of a new
fiscal year for the county.

Very truly yours,

MIEKE GREELY
Attorney General
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