
TRBRBPORB, l'f IS MY OP IMIOlla 

1. A county 
authority 
purpose&. 

park board d.oea not 
to levy a apecial tax 

have the 
for park 

2. The funding for the county park board's 
obligations ia derived from the county general 
fund as well as from other specific sources as 
enUIIlerated by sections 7-16-2328, 7-16-2324, 
and 76- 3-606, MCA. 

3. Revenues from sale of lands and cash donations 
are restricted in use and should be separated 
from unrestricted revenues within the park 
fund through acceptable accounting procedures, 

4. Interest earned from the deposit or investment 
o£ the park fund must be credited to the 
county general fund. 

Very truly yours, 

MillE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO . 40 OPINION NO . SO 

ADMINISTRATIVE LAW - Validity of rules; 
LICENSES, OCCUPATIONAL AND PROFESSIONAL - Validity of 
rulesr 
RULES AND REGULATIONS - Validity of rules1 
ADMINISTRATIVE RULES OF MONTANA- Sections 8.56,402(3), 
8. 56.405, 8.56.406, 8 . 56.412(1) (c ); 
MONTANA CODE ANNO'l'ATED- Sections 2-4-305(6), 37-14-102, 
37-14-202, 37-14-303, 37- 14-305, 37-14-306. 

HELD: Rules promulgated by the Board of Radiologic 
Technologists which require applicants for 
permits under sect ion 37-14-306, MCA, to take 
a 24-hour course , to be employed, to have six 
months' experience, and to pass a permit 
examination are void and unenforceabl e. 

3 May 1984 
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Geoffrey L. Brazier 
Board of Radiologic Technologists 
Department of Commerce 
1424 Ninth Avenue 
Helena MT 59620 

Dear Mr . Brazier: 

You have requested my opinion on the validity of certain 
rules adopted by the Board of Radiologic Technologists. 
The rules in question concern the standards to be met by 
persons applying for temporary permits pursuant to 
section 37-14-306, MCA . In particular, the rules 
require an applicant for a permit to prove that he has 
taken a 24-hour x-ray course approved by the board, that 
he is employed, and that he has at least six months 1 

practical experience in the x-ray profession. Further, 
the board rules require the applicant for a permit to 
pay a $65 examination fee and to pass a permit 
examination covering basic procedures and radiation 
protection. SS 8.56 . 402(3), 8.56.405, 8.56 . 406, ARM. 
In cases of regional hardship or emergency, an applicant 
m~y be granted a permit if he shows good cause why he is 
unable to take the permit examination . 
S 8.56.412(1) (c), ARM. 

The board is authorized by section 37-14-202, MCA, to 
promulgate rules necessary to carry out the provisions 
of Title 37, chapter 14, MCA. However, no rule adopted 
is valid unless it is consistent and not in conflict 
with the enabling legislation, and unless it is 
reasonably necessary to effectuate the purpose of the 
statute. S 2-4-305(6), MCA. The Montana Supreme Court 
has held that rules are not reasonably necessary and are 
therefore invalid if the rules •engraft additional, 
noncontradictory requirements on the statute which were 
not envisioned by the legislature, • even though the 
rules may appear to be consistent with the purposes of 
the enabling act. Board of Barbers v . ~\1 fky College, 
38 St . Rptr . 621, 626 P . 2d 1269 ( 1 1 Bell v. 
De~artment of Licensing, 182 Mont. 21, 594 P-:-2d 331 
(1 79) • The rules and statutes must be e.xamined 
according to the foregoing principles. 

A permit is defined as •an authorization which may be 
granted by the board to apply x-ray radiation to persons 
when the applicant 1 s qualifications do not meet 
standards required for the issuance of a license. • 
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S 37-14-102(5), MCA. An applicant for a permit must 
submit a nonrefundable license fee . S 37-14-305, MCA . 
The statute defines three separate classes of applicants 
for permits. The first class consists of applicants who 
do not qualify for the issuance of a license, but who 
have demonstrated to the satisfaction of a physician 
specializing in radiology and approved by the board that 
they are capable of performing high quality x-ray 
examinations without endanqering the public health and 
safety. S 37-14-306 (1), MCA. The second class of 
applicants consists of persons who meet the minimum 
qualifications for a license, but who have not yet taken 
the license examination. S 37-14-306(2), MCA. The 
third class consists of persons who have not been 
licensed, but who can present adequate evidence that a 
permit is necessary because of regional hardship or 
emergency and that such persons are capable of 
performing x-ray examinations without endangering public 
health and safety. S 37-14-306(3), MCA . All three 
classes of permits are temporary in nature. 

The board's rules do not distinguish among the three 
classes of permit applicants, but rather require all 
applicants to complete the 24-hour course, to be 
employed, to have six months' experience, and to pass 
the permit examination , None of these additional 
requirements were envisioned by the Legislature for 
permit applicants. The statutes do not refer to a 
permit examination . The sole reference to an 
examination is contained in section 37-14-303, MCA, 
which deals exclusively with examination for licensure 
as a radiologic technologist. The additional training 
and experience are not required by section 37-14-306, 
MCA, nor by any other portion of the enabling act. 
Class one applicants need only show that a physician 
approved by the board has been satisfied with their 
performance. Class two applicants have already 
successfully completed two years of training and are 
otherwise qualified for licensure , but are awaiting the 
next license examination. Class three applicants must 
show the existence of a regional hardship or emergency 
and must present "adequate evidence• that they are 
capable of performing x-ray examinations without 
endangering public health and safety. The term 
"adequate evidence" indicates that the board must 
evaluate class t hree applicants on a case-by-case basis. 
Bad the Leqislature intended these applicants to meet 
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specific training and experience requireme·.1ts and to 
pass an examination, it would have so stated. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Rules promulgated by the Board of Radioloqic 
Technologists which require applicants for permits 
under section 37-14-306 , MCA, to take a 24- hour 
course, to be employed, to have six months' 
experience, and to pass a permit examination are 
void and unenforceable. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 40 OPINION NO . 51 

COUNTIES - Modification o f statutorily established speed 
limits; 
COUNTY COMMISSIONERS - Authority to enact ordinances; 
COUNTY COMMISSIONERS - Modification of statutorily 
established speed limits; 
ORDINANCES - Authority of board of county commissioners 
to enact ordinances; 
TRAFFIC - Modification of statutorily established speed 
limits by board of county commissioners; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 7-3-401, 7-3-414 , 
7-3-417, 7- 3- 431, 7- 3-442, 7-5-109, 61-1-306, 61-8- 103, 
61-8-303, 61-8-310, 61-8-711, 61-12-101; 
MONTANA CONSTITUTION - Article XI , section 4 . 

HELD: A board of county com:nissioners, constituted 
in a commission form of government, may alter 
otherwise statutorily established speed limits 
by compliance with section 61- 8- 310, MCA. It 
may further adopt traffic ordinances to the 
extent permitted under section 61-12-101 (14) , 
MCA, and any such ordinances may include 
penalty provisions . 

8 May 1984 
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