
the expenditure of funds by State ~gencies in excess of 
their appropriations. 

THEREFORE , IT IS KY OPINION: 

The budget amendment process does not apply to 
appropriation measures enacted by statute . 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO . 40 OPINION NO. 26 

COURTS - Justice court's hours of busi ness; 
JUSTICES OF THE PEACE - Calling in an a c ting justice due 
to absence or disqualification; 
JUSTICES OF THE PEACE - Office hO'lrS; 
MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 3-10-102, 3- 10- 208, 
3-10-231, 3-11- 203 (1) (d): 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL- 38 Op . Att'y Gen. No, 
113 (1980) . 

HELD: 1. 

2. 

A board of county commissioners 
appoint an acting justice of the 
advance, to act whenever a justice 
disabled, or absent . 

may not 
peace in 
is sick, 

If the only justice of the 
is disqualified from acting 
must be replaced by a 
neighboring county . 

peace in a county 
i n any action, he 
j ustice from ;:~ 

3. There is no minimum amount of time tl,at a 
justice of the peace must be sick, disabled, 
or absent before an acting justice of t he 
peace may be appointed. 

4. A justice court is always open fo r t he 
transaction of business except on legal 
holidays and nonjudicial days. However , the 
office hours that must be kept by a justice of 
the peace are set by the county commissioners 
dnd need not include hours on e very day that 
the justice court is open for the transaction 
of business . 
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John v. Potter, Jr . 
»eagher County Attorney 
Meagher County Courthouse 
White Sulphur Sprinqs MT 59645 

Dear Mr. Potter: 

21 November 1983 

You have requested my opinion on the following 
questions: 

1. Whether the Board of County Commissioners 
can appoint an actinq justice of the 
peace i n advance and by resolution. 

2 . Whether an acting justice of the peace 
may be appointed in cases where the duly 
elected justice of the peace is 
disqualified from acting. 

3. Whether there is a specific length of 
time for which a regular justice of the 
peace must be absent before the county 
commissioners can appoint an acting 
justice of the peace. 

4. Whether a justice of 
maintain office hours 
which his court is 
transaction of business. 

the peace must 
on all days on 

open for t .he 

Section 3-10-231, MCA, provides in pertinent part: 

Circumstances ~ which ~ acting ~ustice 
called in--~ whom. ( 1) Whenever a JUstice 
of the peace is disqualified ... he shall 
either transfer the action to another 
justice's court in the same county or call a 
justice from a neighboring county to preside 
in his behalf. 

(2) Whenever a justice is sick, disabled, or 
absent and the county commissioners find that 
there is a delay in the proper administration 
of justice or the county attorney makes a 
written request, another justice, if there is 
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one readily available, or a city judge or~ 
other qualified rfurson shall be called in to 
hold court for t e absent justice until his 
return. 

(3) During the time when a justice of the 
peace is on vacation or attending a training 
session, another justice of the peac~ of the 
same county shall be authorized to handle 
matters that otherwise would be handled by the 
absent justice. When there is no other 
justice of the peace in the county, the county 
commissioners shall handle the situation in 
the same manner as if the justice were . ick or 
absent, (Emphasis added.) 

In 38 Op. Att'y Gen. No . 113 (1980), a statute similar 
to section 3-10-231, MCA, was construed. There the 
question raised was whether a city judge had the 
authority to appoint a regular deputy or substitute city 
judge with power and authority to act i n all matters the 
same as the regular city judge. The opinion concluded 
that: 

Section 3-11-203(1) (d), MCA, authorizes a city 
judge for a town who has determined that he or 
she is unable to act for any reason to call in 
a justice of the peace or a qualified resident 
of the town to act in his or her place. 
However , that provision does not authorize the 
city judge to appoint a regular deputy or 
substitute a city judge. 

Likewise, section 3-10-231, MCA, is very specific about 
how and when an acting justice of the peace may be 
appointed and by whom. To appoint an acting justice of 
the peace in advance and by resolution would have t .he 
same effect as that contemplated in the opinion 
concerning city judges, i.e., the appointment of a 
regular deputy or substitute city judge. In this 
respect I find the rationale of Cox v. Allen, 188 Ky. 
598, 222 s.w. 932 (1980), persuasi~ 

To construe the section as the county judge 
did in t his case would result in having two or 
more county judges in the same county at the 
same time, but only one of whom was chosen by 
the people as provided by law . They might 
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perchance be making contradictory orders 
concerni.ng the same matter at the same time, 
and thus not only obstruct the orderly 
administration of the office, but create 
endless confusion. 

222 s.w. at 934 . I conclude that under section 
3-10-231, MCA, a written request by the county attorney 
or a preliminary finding by the county coJIIJllissioners 
that there is a delay in the proper administration of 
justice is a prerequisite to calling in "some other 
qualified person" to hold court for a justice in cases 
where be is sick, disabled, or absent . This provision 
clearly contemplates calling an acting justice of the 
peace only i n cases where some need has been shown . 

Section 3-10-231, MCA, sets no time limit by which the 
county commissioners might find that a delay in the 
proper administration of justice has occurred o r is 
occurring. such a determination must l'e made on a 
case-by-case basis depending on the particular facts of 
a r individual case. 

You have also a&ked if in counties where there is on~y 
one justice of the peace and that justice 1.s 
disqualified in a given case under section 3-10-231(1), 
MCA, must he be replaced by a justice from a neighboring 
county or may he be replaced by " some other qualified 
person" as is permitted under section 3-10-231 (2), MCA. 
Section 3-10-231 (1), MCA, is clear and unambiguous on 
this point . This statute provides that when a justice 
of the peace is disqualified "he shall either transfer 
the action to another justice ' s court in the same county 
or call a justice from a neighboring county to preside 
in his behalf . • Where a county has only one justice of 
the peace, the statute authorizes only one option: 
calling in a justice from a neighboring county to 
preside in his behalf. 

Your final question concerns a n ambiguity created when 
section 3- 10-102, MCA, 1.s read together with section 
3-10-208, MCA. Section 3-10-102, MCA, provides: "A 
justice • s court is always open for the transaction of 
business, except on legal holidays dod nonjudicial 
days.• Section 3-10-208, MCA, provides: •tn the 
resolution providing for the salary, the county 
commissioners shall designate t .he office hours for each 
justice • s court . Office hours shall be commensurate 
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with the salaxy provided. • Section 3-10-102, KCA, 
refers to when a ju"tice court must be open £or the 
transaction of business, i.e., filing of court documents 
such as complaints and answers. Whi1e the court must be 
open for the transaction of business, there is no 
specific requirement in tbe 1aw under section 3-10-208, 
HCA, that a justice of the peace maintain a miniJillllll 
nUIIIber of office hours each day . The county 
cOIIIIIlisaioners have authority to desiqnate the office 
hours for each justice a"d may do so without any 
specific statutory 1imitation . 

THEREFORE, IT IS MY OPIN~ON ~ 

1. A board of county connnissioners 
appoint an acting justi ce of the 
advance, to act whenever a justice 
disabled, or absent. 

may not 
peace in 
is sick, 

2 . If the only justice of the 
is disquali£ied from acting 
must be replaced by a 
neighboring county. 

peace in a county 
in any action , he 
justice from a 

3. There is no minimum amount of time that a 
justice of the peace must be sick, disabled , 
o:t absent before an acting justice of the 
peace may be appoint ed. 

4. A justice court is always open for the 
transaction of business except on legal 
holidays and nonjudicial days. However, the 
office hours that must be kept by a justice of 
the peace are set by the county col!llllissioners 
and need not include hours on every day that 
the justice court is open for the transaction 
of business. 

Very tru1y yours , 

M:U'CE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 40 OPINION NO. 27 

COUNTY ATTORNEYS - Rural improvement districts, legal 
representation; 
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