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HELD: The Department of Administration may not
require a county to impose a maximum mill levy
for district court expenses before it may be
considered eligible for a state grant to
district courts under section 7=6=2352, MCA.

3 September 1982
Morris L. Brusett, Director
Department of Administration
Mitchell Building
Helena, Montana 59620

Dear Mr. Brusett:

You have requested my opinion on the following question:
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May the Department of Administration properly
make a maximum mill levy under section
7-6-2511, MCA, a condition of a county's
eligibility for a state grant to district
courts under section 7=6~2352, MCA?

Section 7- -2352, MCA, authorizes the Department of
Administration to make grants to counties for the
district courts. No funds were appropriated when that
sectiocn was enacted in 1979. The statute was amended
and the program was funded for the first time in 198]1.
As amended, the statute requires, rather than permits,
the Department of Administration to make grants to the
counties from funds appropriated for that purpose. See

39 Op. Att'y Gen. No. 25 (1981). If the requests
received from the wvarious counties exceed the funds
appropriate., each grant 1s reduced proportiocnately.

A county may apply for a grant by filing a report with
the Department for the previous fiscal year stating that
the numerous statutory conditions set forth in section
7-6=-2352(2), MCA, have been or will be met. The statute
requires that the applicant state that: (1) the
county's expenses exceeded “the sum derived from the
mill levy provided for in section 7-6-2511;" (2) the
expenses taken into account (a) crise from litigation,
(b} d¢ not include building, capital, and library
maintenance, replacement, and acgquisition expenses, but
rather (c) include only those mandatory court expenses
listed in section 7-6-2352(a), MCA; (3) all expenditures
fros he district court fund were lawfully made; (4) no
trans.ers were made from the district court fund to any
cther fund; (5) no expenditures were made from the
district court fund which were not specifically
authoriz+«¢ by sections 7-6-2511 and 7-6=2351, MCA; and
(6) any other information requirec¢ by the Department of
Administraticn.

Your gu stion focuses on the language of section
7-6-2352(2) (a), MCA, requ.ring that the county district
court expenses exceed "the sum derived from the mill
levy provided for in 7-6-2511," and the language of
section 7-6-2352(2) (e), MCA, requiring that a county in
making 1its application submit "any other irformation
required by the department of administration."™ Section
7-6-2¢511, MCA, authorizes the governing body of each
county to levy and collect a tax for district court
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costs and establish a maximum levy which varies
according to the class of county, i.e., six mills for
first- and second-class counties, five mills for third-
and fourth-class counties, and four mills for fifth-,
sixth-, and seventh-class counties,

The requirement cf the Department of Administration that
a county must levy the maximum tax before it 1s eligible
for a state district court grant is not totally
unreasonable, nor completely without support. In fact,
a requirement that the counties be responsible for all
district court expenses up to the amount which would
have been received from a maximum mill levy would place
the counties on a more equal footing in relation to the
expenses they must bear for district court costs and
finds support in the minutes of the legislative
committees which considered both the original and the
amended bill. See Minutes of the House Taxation
Committee, 46th Legislature, April 6, 1979, in
considering Senate Bill 463, and Minutes of the Senate
Finance and Claims Committee of the 47th Legislature, of
February 10, 11 and 20, 1981, in considering Senate
Bills 300 and 1373. Those minutes 1indicate an intent
that the maximum mill levy provided in section 7-6-2511,
MCA, establish a limit to district court expenses borne
by the counties., As a practical matter a county might
be required to pay an additional amount for district
court expenses out of its general fund 1f the amount
appropriated for state grants under section 7-6-2352,
MCA, is less than the total grant requests received from
the counties. Sec 38 Op. Att'y Gen. No. 31 (1979). 1Inm
that case, the counties would share on a pro rata basis
in the amount actually appropriated for grants.
§ 7-6-2352(1), MCA.

Section 7-6-2352(2)(e), MCA, does, of course, also
permit the Department to impose additional informational
requirements on the counties, The inequity which the
Department has attempted to rectify by requiring that a
county levy the maximum tax allowed under section
7=-6=-2511, MCA, in orcer to be eligible for a state grant
is built into a system which requires the counties to
bear the major burden of supporting a state court
system. That inequity cannot be rectified by so simple
a reguirement of the Department. The requirement would
force the counties tc violate other statutes governing
county budget and tax levy laws in order to be eligible
for a state grant in case of budget overruns. It is,
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therefore, my opinion that a maximum mill levy under
7-6-2511, MCA, may not be required of any county as a
condition of eligibility for a state district court
yrant under section 7-6-2352, MCA.

Section 7-6-2511, MCA, does not reguire a county to levy
a tax equivalent to the maximum allowed by that statute.
It simply establishes a maximum permissible levy, The
tax which a county is permitted to levy at any
particular time for district court expenses :s5 limited,
as are all other taxes which counties are permitted to
levy, by the requirements of Title 7, chapter 6,
part 231, MCA, which deals with county budget law. Under
the statutory scheme, a district court judge's salary,
as well as any actual and necessary travel expenses, is
paid directly by the State. §§ 3=-5-211, 3=5=213, and
3=-5-215, MCA. All other district court ecxpenses are
statutorily impocsed on the county although the district
court 1is clearly a state court. See 37 Op. Att'y Gen.
No. 37 (1977): 38 Op. Att'y GCen, No, 3! {(1979).

The official in charge o©f the county=-funded district
court program must submit 4 budget tu the county clerk
and recorder estimatine all anticipated sources of

revenue other than taxation and all reguired
expenditures for the next fiscal year by June 10 of each
year. § 7=-6-.311(1), MCA. The county commissioners

then consider the proposed budgets of all county
offices, includineg that of the district court to the
extent it to be funded by the county and arrives at a
preliminary budget, § 7=-6-2315, MCA. A copy of that
preliiinary budget 1s transmitted to the district court
which may then make recommendations regarding changes in
any portions cf the preliminary budget relating tc the
court and considered necessary for it to discharge its
obligations under the law., § 7-6-2351(.), MCA. No part
of the district court fund may be used for construction
or improvement of any building or for any purpose nuot
statutorily authorized. § 7=-6-2351(2), MCA.

The commissioners are then requireéd to hold a public
hearing on the proposed budget., § 7-6-2317, MCA. After
the hearing, the commissicners again make a
determination for each individual fund regarding scurces
of revenue and authorized expenditures as well as the
amount of each fund which 1is to be paid for through a
tax levy. &§ 7-6-2318, 7-6-2319, MCA. That information
is then incorporated intc the final budget which the
commissioners adopt, § 7-6-2320, MCA.
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The statutory scheme embodied in Title 7, chapter 6,
part 23, MCA, does not permit the county commissioners
to simply levy the maximum tax allowed for any purpose
by law. In fact, section 7-6-2319(1), MCA, requires
that they add the cash balance in a particular fund at
the close cf the preceding fiscal year to the amount of
estimated revenues which are to accrue to the fund
during the current fiscal year. That sum 1is then
deducted from the total amount of appropriations and
authorized expenditures to give the amount necessary to
be raised by the tax levy. The amount to be raised by a
tax levy may be increased by up to one=third of the
total amount appropriated and authorized to be spent
from the fund during the current fiscal year less any
amounts appropriat: ' for election expenses and emergency
warrants. § 7-6-2319(2), MCA. The additional amount
permitted tc be raised by levy i to serve as a ..serve
to meet expenditures to be made fi1 m the fund during the
months of July through November of the next fiscal year.
Id. The amcount which the commissioners determine 1s to
be raised for any fund by means of a tax levy is thus
the result of a statutorily mandated calculation which
may in no event exceed the maximum levy permitted by
law, § 7-6-2319(3), MCA. Clearly, the amount
authorized by the statutorily mandated calculation to
be levied for any particular fund may well be less than
the maximum and indeed, 1f the calculation computes to
ar amount requiring a less than maximum mill levy, the
county commissioners have no authority to impose a
greater or maximum mill levy. This is no less true for
the tax to be levied for the district court fund than it
is for any other tax levy.

In providing the state grant to district courts, the
Legislature recognized that unanticipated, but
nevertheless mandatory, expenses might be incurred in
any particular year by the district court. The minutes
¢f the Senate Finance and Claims Committee of the 47th
Legislature, previously referred to 1n this opinicon,
indicate recognition that excessive and unanticipated
expenses might arise 1in the prosecution of capital
criminal offerses or simply from an unanticipated
increase in the volume of cases. The counties are
prohibited by law from levying a tax which exceeds
either the maximum permitted by law (in this case
determined by section 7-6-7511, MCA) or the amount
determined necessary to be levied for a particular fund
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under the statutes relating to county budget law,
Title 7, chapter 6, part 23, MCA. It 1s a general rule
of statutory construction that statutory provisions
dealing with the same subject matter are to be construec
in harmony with one another. City of Billings v. Smith,
158 Mont. 197, 212, 490 P.2 221, “230 (1971). The
condition imposed by the Department would make the
statute authorizing state grants toc district courts, §
T=6=-2352, MCA, conflict with the statutes relating to
county budget law, Title 7, ch. 6, pt. 23, MCA, and that
authorizing a county levy for district court expenses, §
7=6-2511, MCA. There 1s no statutory authority for an
automatic imposition of the maximum allowable mill levy
by the county governing body.

Furthermcre, the Department's requirement arbitrarily
eliminates from elicibility for a state grant t-
district courts all counties which, in following the
statutorily prescribed precedure in arriving at a
district court mill levy, impose lesc than the maximum
tax allowed by law. Section 7-6-2352(2), MCA, clearly
specifies all conditions of eligibility which the
Legislature saw fit to impose. The authority gqranted
the Department 1in section 7-6-2352(2)(e), MCA, permits
the imposition of additional informaticnal reguirements
only, not of substantive eligibility conditions.

THEREFORE, IT 1S MY OPINION:

The Department «f Administration may not reguire a
county to impouse a maximum mill levy for district
court expenses before it may be considered eligible
for a state grant tcoc district courts under section
T=6=-2352, MCA.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorneyv General
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