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DEPARTMENT OF ADMINISTRATION - Statutory authority to
acquire and dispose of state property;

PROPERTY, PERSONAL - State property;

PURCHASING - Exclusive authority of Department of
Administration for state property;

STATE AGENCIES - Lack of authority tc¢ trade in state
property without Department of Administration approval;

173


cu1046
Text Box


OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

STATUTES - Construction;

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 1-2-101, 2-17-202,

4-101, 18-6-101, i8-6-102.

HELD: State agencies do not have authority to trade

in state property without approval
Department of Administration.

by the

15 December 196.

Morgan Langan, Chicf

Surplus Property Bureau
Pepartment of Administraticn
Mitchell Building

Helena, Montana 59620

Dear Mr. Langan:

You requested an opinion concerning the authority of
state agencies to trade in state property under section

15"5"1‘.’1: MCA.

Section 18=-6=101, MCA, reads:

Fower to sell state property=-=-proceeds
credited to general fund. ({]) The department

iof administration] has exclusive pc
subject to the approval of the governor,

sell or otherwise dispose of cor tc authorize
the sale or other disposition of all materials
and supplies, service equipment, or other

personal property of every kind owned by the
state but not needed cor used by any state
instituticn or by any department of state
government,

(2) Unless otherwise provided by law,

departrmert shall credit the general fund with

all money received,

(3) whenever the personal property
accounted far in a revolving fund

designated subfund account, the proceeds of
the sale shall be credited to the appreopriate
revolving fund or designated subfund acccunt.

Section 18-6-102, MCA, permits interagency transfer of

property with the Governcr's approval.
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Under section 1R-4-101, MCA, the Department of
Administration must “"make or supervise the making of all
purchases, leases, r rentals of goods and services for
...2ach state agency, institution, and official.”
[Emphasis added.] There is no statute that specifically
suthorizes a state agency to engage in the kind of
transaction commonly referred to as a "trade-in," that
is to say, trading in old articles at a commercial
establishment for new ones.

Section 2-17-202, MCA, requires state agenciles to keep
inventories of all personal property. This section in
no way authorizes any individual or agency to sell or
otherwise dispose of or acquire property. State ex rel.
Olson v. Sundling, 128 Mont. 596, 281 P.2d 499 (1955).

The intent . f the Legislature is to be determined from
the text of the statutes ({f the language therein is
clear, plain and unambiguous. Muntana Department of
Social and Rehabilitation Services v. hngel, 176 Mont.
293, 577 P.2d 1223 (1978), The rules of statutory
construction prohibit the insertion of matter that the
Legislature has omitted. § 1-2-101, MCA. On this basis
it is clear that the Legislature intended the methods
set forth in the statutes tu be the exclusive cnes :or
acquisition and disposal of state property. See Holtz
v. Babecock, 143 Mont. 341, 389 P.2d4 869, BEI (1963).
The Tanguage in the statutes does not, however, preclude
an agency from trading in property with the approval of
the Department cof Administration. The Legislature
conferred broad powers on the Department, to “sell or
otherwise dispose of or to authorize the sale or other
disposition,” and to "make or supervise the making of
all purchases.®" §§ 18-6-101, 18-4-101, MCA.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:
State agencies do not have authority to trade in
state property without spproval by the Department
of Acuwinistration.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney Genera!
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