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t:hey differ significantly from Montana's, and that the 
rationale of Bonfanti does not apply here . In 
Louisiana, simple arson was defined as the intentional 
burning of "any property of another, without the consent 
of the owner" while aggravated arson was the intentional 
burning of "any structure, watercraft or movable, 
whereby it is foreseeable that human life might be 
endangered. " 227 So. 2d at 917-18. The Louisiana court 
examined the history of arson laws in that state, and 
concluded that the reference to endangerment of human 
life was meant only to draw the distinction between the 
burning of unoccupied property and property on which 
human beings are customarily found, not to include 
anticipation of injury to firefighters or others who 
might come to the scene after the fire had started. 227 
So. 2d at 918. 

In Montana, th.s distinction is made by use of the term 
"occupied structure" in the ars on statute but not the 
negligent arson statute, compare S 45-6-103(1), MCA , 
with S 45-6-102(1), MCA. Furthermore, reference is made 
~n both statutes to the endangerment of another person . 
The Louisiana court's interpretation does not apply to 
Montana's arson laws. 

THEREFORE, IT IS MY OF!NION: 

A person who negligently places a firefighter 
responding to a fire in danger of death or bodily 
injury by purposely or knowingly starting the fire 
or causing an explosion commits the offense of 
negl igent arson under section 45-6-102 (1) (a), MCA. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO . 39 OPINION NO. 11 

SCHOOL DISTRICTS - American Indian Studies Act, a pplica­
bility to teachers; 
SCHOOLS - Teachers, American Indian Studies Act, Board 
of Publi~ Education, applicabi lity of the Act; 
TEACHERS - American Indian Studies Act, applicability of 
requirements; 
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MONTANA CODE ANNOTATED- Sections 20-2-121, 20-4-102, 
20-4- 111 , 20-4-211 t o 20-4- 214; 
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL - 37 Op . Att'y Gen . No . 
75 (1977). 

HELD: Section 20-4-213, MCA, provides that the Board 
of Public Education does not have the 
authority to r equire that all certi fied 
teachers complete si x in- service credits in 
Indian studies. 

2 April 1981 
Mar jorie W. King, Chairman 
Board of Public Education 
33 Sou th Last Chance Gulch 
Helena , Montana 59601 

Dear Ms. King: 

You have requested my opinion on the following question: 

Does the Board of Public Education have the 
au t hority to require that all certified 
teachers complete si x i n-service credits in 
Indian studies pursuant to sect:.on 20-4-213, 
~ICA? 

The applicable statutes ( § 20-4- 211 to 214 , MCA) have 
changed significantly since I issued 37 Op . Att ' y Gen . 
No. 75 in October 1977 . Prior to the 1979 amendments , 
sec t ion 20- 4-213, MCA, absolutely required that teachers 
in schools on o r near Indian reservations complete a 
course in American Indian studies . 

In 1979 , the Legislature amended section 20-4- 213, MCA, 
to provide : 

(l) Any board of trustees for an elementary 
or secondary public school district on or for 
a public school located in the vicinity of an 
I ndian reservation where the en r ollment o f 
Indian children qualifies the school for 
federal funds for Indian education programs 
may r equi r e that all of its certified per­
sor.nel sat isfy the requirements for in­
struct ion in American Indian studies as 
defined in 20-4-211. This requirement must be 
a local district requirement with enforcement 
and administration solely the responsibility 
of the local board of trustees . 
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(2) Members of boards of trustees and all 
noncertified personnel in public school 
districts on or in the vicinity of Indian 
reservations are encouraged to satisfy the 
requirements for instruct ion in American 
Indian studies as defined in 20-4-211. 

The difference between the present statute and the 
fo rmer one is clear . The Indian studies requirement is 
no longer mandatory, but rather is discretionary with 
the local school board. Most significantly, the 
Legislature provided that any Indian studies requirement 
"must be a local district requirement with enforcement 
and administration solely the responsibility of the 
local board of trustees." 

Therefore, section 20-4-213, MCA, on ~ts face, excludes 
the possibility of an Indian studies requirement 
mandated by the Board. I can find nothing in the 
Board's statuto ry powers to alter this conclusion. 
Section 20-2-121, MCA , requires the Board to establish a 
system for t eacher certification pursuant to sections 
20-4-102 and 20-4-111 , MCA. The latter section is 
inapplicable here, and the former provides that any 
teacher certification policies must be "in accordance 
with" the provi::;ions of Title 20 of the Code. One of 
those provisions is section 20-4-213, MCA. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Section 20-4-213, MCA, provides that 
Public Education doe s not have the 
require that all certified teachers 
i n-service credits in Indian studies. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

the Board of 
authority to 
complete six 

VOLUME 'JO . 3 9 OPINION NO. 12 

ANNEXATION - County water and/or sewer districts; 
COUNTY WATER AND/OR SEWER DISTRICTS - Addition of land; 
ELECTIONS - Addition of land to a county water and/or 
sewer district; 
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