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COURTS, CITY - Town council designat on of city judge;
JUDGES - City judge selection by town council;

JUSTICES OF THE PEACE - Town council designation to act as
city judge;

MUNICIPAL CORPORATIONS - City Jjudge selection v town
council:

MONTANA CODE ANNOTATED - Sections 3-11-101, 3-11-102, 3-11-
103, 3-11-205, 7-1-4111, 7-4-4101(1)(c)., 7-4-4101(2), 7-4-
4102(1)(c), 7-4-4102(2), 7-4-4102(3), 7-4-4103(1), 7-4-
4103(3)(c);

1975 MONTANA LAWS - Chapter 420, section 1;

OPINIONS OF ATTORNEY GENERAL - 37 Op. Att'y Gen. No. 42
(1977); 37 Op. Att'y Gen. No. 62 (1977).

1972 MONTANA CONSTITUTION - Article X1, section 4(2).

HELD: A town may not select a city judge who 1s not a
justice of the peace. The city judge for the town
must be a justice of the peace of the county in
which the town is situated and must be designated
by the town council to act as city judge.

2 May 1980
Joseph E. Mudd, Esq.

Bridger City Attorney

117 South Main

Bridger, Montana 59014

Dear Mr. Mudd:

You have asked for my opinion on the following guestion:

May a town select a city judge who is not a justice of
the peace?

In my opinion a town does not have the power to select a
city judge who is not a justice of the peace.
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Section 3-11-101, MCA establishes a city court in each city
or town in the state The city court has concurrent juris-
diction with the justice's court over certain misdemeanors,
applications for search warrants, and complaints charging
the commission of a felony. § 3-11-102, MCA. In addition,
the city court has exclusive jurisdiction over violations of
city or town ordinances, certain actions involving the city
or town where the amount in controversy does not exceed
$300, and actions for the collection of a city or town
license fee. § 3-11-103, MCA. See generally 37 Op. Att'y
Gen. No. 42 (1977); and 37 Op. Att'y Gen. No. 62 (1977).

The manner of selecting a city judge depends on the classi-
fication of the incorporated municipality for which he or
she 1is judge, which in turn depends on the population of
that municipal corporation. A municipal corporation with a
population of 10,000 or more is a city of the first class;
one with a population between 5,000 and 10,000 is a city of
the second class; one with a population between 1,000 and
5,000 is a city of the third class; and one with a popu-
lation between 300 and 1,000 is a town. § 7-1-4111, MCA.
Included as an officer of a city of the first, second, or
third class 1is the city judge. §§ 7-4-4101 (1l)(c) and
7-4-4102(1)(c), MCA. In a city of the first or second
class, the city judge must be elected. §§ 7-4-4101(2) and
7-4-4102(2), MCA. In a city of the third class, the
governing body of the city may by ordinance determine
whether the office of city judge shall be filled by appoint-
ment by the governing body or by election. § 7-4-4102(3),
MCA.

The question you have asked, however, concerns towns. The
statutes concerning the selection of a city judge for a town
stand in stark contrast to those have discussed concerning
cities. Section 7-4-4103(1), M#™MCA, provides that the
officers of a town consist of a mayor and two aldermen from
each ward. No mention is made of a city judge.

Section 7-4-4103(3)(c), MCA, authorizes the mayor, with the
advice and consent of the council, to appoint "any other
officers necessary to carry out the provisions of..."itle
[7].," concerning local government. The standard to be used
in construing this provision is set forth in article XI,
section 4(2) of the Montana Constitution, which states:
"The powers of incorporated cities and towns and counties
shall be liberally construed." Even under that standard, I
find that section 7-4-4103(3)(c), MCA, cannot be construed
to authorize the appointment of a city judge in a town. If
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the provisions concerning city courts were ccntained in
Title 7, then the constitutional rule of liberal con-
struction would require that section 7-4-4103(3)(c), MCA, be
interpreted to authorize the appointment of a city judge.
But even the rule of liberal construction does not allow me
to ignore the limitation of that subsection to "officers
necessary to carry out the grnvisions of...title [7]." My
research has revealed no provision of Title 7 that requires
the appointment of a city judge by a town in order to imple-
ment it. Title 7 relates chiefly to the executive, legis=
lative, and administrative powers of local governments,
while the establishment of city courts is governed by Title
3. Therefore a town is not authorized to appoint a city
judge by section 7-4-4103(3)(c), MCA.

Instead, the law provides:

In a town, the council may designate a justice of
the peace of the county in which the town is
situated to act as city judge and may by ordinance
fix the compensation for his services. The
justice of the peace so designated may act as city
judge in all cases arising out of violations of
ordinances in which the town is a party. If the
justice of the peace must travel from his place of
residence to hold court, he shall be paid his
actual and necessary travel expenses...by the town
in which the court is held.

§ 3-11-205, MCA. See also Grant v. Williams, 54 Mont. 246,
253, 169 P. 286, 287 (1917); and State ex rel. Streit v.
Justice Court, 45 Mont. 375, 380, 123 P. 405, 406 (1l9l2).

Prior to 1975, this statute stated that “[t]he justices of
the peace so designated must act as a police judge in ail
cases arising out of a violation of ordinances where the
town is a party." (Emphasis added.) See § 11-727, R.C.M.
1947; 1975 Mont. Laws, ch. 420, § 1. It has been argued that
the change from "must" to "may" authorizes a town to appoint
a city judge who is not a justice of the peace. However,
that change simply provides a designated justice of the
peace with some discretion in the performance of his or her
duty as city judge for a town, where formerly the duty was
mandatory. Cf. State ex rel. McCabe v. District Court, 106
Mont. 272, 277-79, 76 P.2d 634, 637 (1938). The statute
does not authorize the appointment of a city judge who is
not a justice of the peace.




282 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

THEREFORE, IT IS5 MY OPINION:

A town may not select a city judge who 1s not a jJustice
of the peace. The city judge for the town must be a
justice of the peace of the county in which the town 1is
situated and must be designated by the ®»wn council to
act as city )judge.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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