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DEPARTMENT OF PROFESSIONAL AND OCCUPATIONAL LICENSING -
Private patrol operator licenses and reserve officers;
LICENSES, OCCUPATIONAL AND PROFESSIONAL - Private patrol
operator licenses and reserve officers;

PEACE OFFICERS - Reserve officers, private patrol operator
license requirements;

MONTANA CODE ANNOTATED = Sections 7=32-201, 7=32-214, 7=32=-
216, 7-32-218, 37-60-105.

HELD: The provision of section 37-60-105(2), MCA, which
exempts officers engaged in the performance of
their official duties from the licensing require-
ments of the Private Investigators and Private
Patrol Operators Licensing Act, applies to reserve
officers as defined in section 7-32-201(5), MCA,
regardless of the source of any income they may
receive when they are serving on the orders and at
the direction of the chief law enforcement
administrator of the local government.

28 November 1979

Charles A. Graveley, Esq.

Lewis & Clark County Attorney
Lewis and Clark County Courthouse
Helena, Montana 59601

Dear Mr. GCraveley:

You have requested my opinion concerning the applicability
of the licensing requirements of the Department of Profes-
sional and Occupational Licensing to reserve officers.
Specifically, you have asked whether reserve officers must
be licensed as private patrol operators pursuant to the
Private Investigators and Private Patrol Operators Licensing
Act, Title 37, chapter 60, MCA, when they are performing law
enforcement functions under the direction of the chief law
enforcement administrator of the local government but are
being paid a salary by a private concern. Lewis and Clark
County Sheriff Charles M. O'Reilly joins you in requesting
my opinion concerning this guestion.

Section 7-32-201, MCA, defines “"reserve officer":
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"Reserve officer"” means a sworn, part-time, volun-
teer member of a law enforcement agency who is a
peace officer as defined in 46-1-201(8) and has
arrest authority as described in 46-6-401 only
when authorized to perform these functions as a
representative of the law enforcement agency.

It is my understanding that sheriffs are routinely contacted
by public and private concerns to provide reserve officers
to patrol various functions. When these functions are
sponsored by a branch of the local government, reserve
officers are often paid for their time by the local govern-
ment. However, when the functions at which they serve are
sponsored by private concerns, reserve officers are usually
paid for their time by the private concern. In addition to
these public and private functions, reserve officers are
often called upon to volunteer their time without remunera-
tion from any source.

Given this variety of functions, the gquestion then becomes
when, 1f ever, a reserve officer must be licensed as a
private patrol operator 1in addition to fulfilling the
statutory requirements with which he must comply to attain
and maintain his reserve officer status.

The Private Investigators and Private Patrol Operators
Licensing Act provides in section 37-60-105(2), MCA:

This chapter does not apply to:
* % %

(2) an officer or employee of the United States
of America or this state or a political subdivi=
sion thereof while such officer or emglor&e is
engaged in the performance of his official duties;

(Emphasis added.) The answer to the question posed, then,
depends on whether a reserve officer's "official duties" are
determined with reference to the source of any income he may
receive for performing them or with reference to the source
of his authority to perform "official duties," 1i.e., the
chief law enforcement officer of the political subdivison.

It is my opinion that the statutory provisions authorizing
reserve officers and outlining their functions and limita-
tions, clearly demonstrate the Legislature's intent to
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exempt them from the Private Investigators and Private
Patrol Operators Licensing Act.

Section 7-32-214, MCA, sets out a detailed and comprehensive
training program which reserve officers are required to
complete within two years of their original appoirtment.
The program includes a minimum of 88 hours of course work in
more than 15 specialized subject areas.

Section 7-32-216, MCA, strictly delimits the circumstances

under which a reserve officer may serve. Specifically it
provides:
(1) A reserve officer may serve as a peace

officer only on the orders and at the direction of
the chief law enforcement administrator of the
local government.

(2) A reserve officer may act only in a supple-
mentary capacity to the law enforcement agency.

(3) Reserve officers:

(a) are subordinate to full-time law enforcement
officers; and

(b) may not serve unless supervised by a full-
time law enforcement cofficer whose span of control
would be considered within reasonable limits.

(Emphasis added.) This provision clearly ties a reserve
officer's ability to act as a reserve officer to the author-
ization of the chief law enforcement administrator of the
local government. This dependency on the source of one's
authorization 1is again emphasized in section 7-32-218, MCA:

A reserve officer i1s vested with the same powers,
rights, privileges, obligations, and duties as any
other peace officer of this state upon being
activated by the chief law enforcement adminis-
trator ot the local government and while on

assigged_aht! only.

(Emphasis added.) Each of these provisions reveals an
intention to tie the duties, functions, powers, and obliga-
tions of reserve officers to the authority given them by the
chief law enforcement officer. The source of their
authority, then, and not the source of any income they might
receive for performing these duties, is the factor which
determines their status as reserve officers. This conclu-
sion becomes even more evident when one considers the fact
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that often times reserve officers are called upon to

volunteer their time without any compensation from any
source.

THEREFORE, IT IS MY OPINION:

The provision of section 37-60-105(2), MCA, which
exempts officers engaged in the performance of their
official duties from the licensing requirements of the
Private Investigators and Private PFatrol Operators
Licensing Act, applies to reserve officers as defined
in section 7-32-201(5), MCA, regardless of the source
of any income they may receive, when they are serving
on the orders and at the direction of the chief law
enforcement administrator of the local government.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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