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passage of a statute, especially when particular provisions 
are ambiguous. State ex rel. Willia~~~s v. Kefp, 106 Mont . 
444, 78 P.2d 585 (1938~ ~thorough review o the legisla­
t i ve history and com~~~ittee minutes indicates a concern over 
the impartiality and integrity of the hearings conducted by 
the worker ' s compensation division . The committee minutes 
show an intent on the part of the Legislature to create a 
truly i ndependent and impartial office for th.e ptLtpose of 
adjudicating workers' compensation disputes . Those purposes 
are best served by holding that the Office is part of the 
judical branch of government. A statute cannot be inter­
preted to defeat its evident purpose since the objects 
sought to be achieved by the legislation are of prime con­
sideration. Doull v. Wohlschlager, 141 Mont. 354 , 377 P.2d 
758 ( 1963). 

It is my opi nion the Legislature intended to create a new 
court of special limited jurisdiction in enacting the Office 
of Workers' Compensation Judge . and the court and all of i t .s 
employees are members of the judicial branch of government. 
J udicial review of his decisions is in the Supreme Court. 
The qualifications, salary and method of providing expenses 
are identical to those of a district judge. While most 
executive agencies assigned to a department for administra­
tive purposes only must employ staff provided by the depart­
ment, the Workers' Compensation Judge has authority to hire 
his own personnel. The office performs a judicial function 
and the Legislature's desire to create an independent agency 
is best served if the agency is part of the judicial branch. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION; 

The employees of the Office of Workers' Compensation 
Judge are employees of the judicial branch and thereby 
exempt from the State Classification and Pay Plan. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 38 OPINION NO. 28 

COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES - Terms of c ity-county plan­
ning board members; 
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LAND USE - TermF of city-county planning board members; 
MUNICIPAL CORPORATIONS - Terms o f city-county planning board 
members ; 
STATUTES - When retroactive ; 
MONTANA CODE ANNOTATED Sections 1-2-109, 76-1-101, 
76-1 - 201, 76- 1- 203; 
REVISED CODES OF MONTANA, 1947 - Se c t ions 11 - 3801, 11- 3810 
(l)(a). 11-3810(3). 12-201. 

BELD : Amended residence r equirements of section 
76-1-201 . MCA (se c t ion 1l-3810(l)(a). R.C . M. 
194 7). app. l to appoint:IJ!ents of new members o f 
ci ty-county ~ 1 c.nning boards whic h are made on or 
after July 1. 1979. City-county planning board 
members appointed prior to July 1, 1979, remain 
qual i f ied to serve out the terms of their appoint­
ment. 

13 July 1979 

J. Fred Bourdeau , Esq. 
Casc ade County Attorney 
Cascade County Courthouse 
Great Falls, Montana 59401 

Michael c. Barer , Esq. 
Deputy County Attorney 
Cascade County Courthouse 
Great Falls. Montana 59401 

Gentlemen: 

You have requested my opinion on the following question: 

Do the residence requirements of section 76-l-201, 
MCA , as amended by Bouse Bill No. 391, apply 
retroactively to disqualify previously appointed 
members of a city-county planning board? 

The Legislature has authorized cities, towns and counties t o 
organi ze planning boards in order to promote orderly 
development of their governmental units and environs. 5 
76-1-101, MCA (§ 11-3801, R. C.M. 1947) . 

Once a city-county planning board has been established 
pursua.nt to the provisions of Title 76, chapter l, part 1, 
MCA, a nine-member board must be appointed as provided in 
section 76-1-201, MCA (secti.on ll-3810(l)(a). R.C. M. 1947). 
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Prior to July 1, 1979, this section required ( 1 ) "two 
official members who reside outside the city limits to be 
appointed by the board of county commissioners .... " House 
Bill No. 391. enacted by the 1979 Legislature amended this 
subsection. effective July 1. 1979, to provide for "two 
official members who reside ouside the city limits but 
within the j urisdictional area of the city-county plannin<J 
board to be appointed by the board of county commis­
sion.ers ... . " Your question concerns the apl'lication of this 
amendment , specifically whether planning board members 
appointed prior to July 1, 1979, must meet the new residence 
requ1rement or lose their seats on the board. 

Unquestionably, the Legislature may 
restrictions on public office holders. 
Arizona Supreme Court has said: 

impose reasonable 
For example, the 

First, it must be recognized that the right to 
vote and the r ight to be a c andidate for and hold 
office l're separate matters, and the state may 
require that a citizen meet more strict require­
ments to hold office than he does to vote for 
those offices. 

Triano v. Massion , 513 P.2d 935, 937 ( 1973). 

However, i t is my opinion that the general rule against 
retroactive applications of newly enacted statutes precludes 
any application o f the new resi dency requirement to previ­
ously appointed members of a planning board who are 
currently serving out the remainder of their terms of 
appoi ntment . The general rule against retroactive applica­
tion is set out in section 1-2-109, MCA (section 12-201, 
R. C. M. 194 7), which provi des . "No law contained in any of 
the codes or other statutes of Montana is retroactive unless 
expressly so declared." 

A retrcactive application 
Mining Co. v. Me Intyre. 
( 1924): 

is defined in ButtE: and Superior 
71 Mont. 254, 263, :f:29 P. 730 

A statute which takes away or impairs vested 
rights acquired under existing laws or attaches a 
new disability, in respect to transactions already 
past ... is deemed retroactive . 

Qualifications for an appointive office are determined at 
the time of appointment, Chappelle v . Greater Baton Rouge 
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01str1ct, 329 So.2d 810 (La. App . 1976), and at the time of 
theu appointments current members of planning boards pre­
sumably met the residence requirements then r equired by 
section 76-1-203, MCA (section 11-3810(3), R.C.M. 1947) . 
Under section 76-1-203. MCA, their appointments were for 
specific terms . Thus , an application of the amended resi­
dence requirements to current board members whose terms 
extend beyond July 1 , 1979 , would take away the affected 
board members' right to serve out their statutor ily specified 
terms. such application would amount to a retroactive 
application of law. Since the Legislature did not expressly 
provide for such retroactivity, the terms of Bouse Bill No. 
391 have only prospective application t o planning board 
appointments made on or after July 1, 1979. 

THEREFORE, IT JS MY OPINION: 

Amended residence requi rements of sect ion 76-l-201, MCA 
(section 11- 3810(1)(a), R.C .M. 1947) , apply to appoint­
ments of new members of city- county planning boards 
which art made on or after July 1, 1979. city- county 
planning board members appointed prior to July 1, 1979, 
remain qualified to serve out the terms of their 
appointment. 

Very truly yours , 

MIKE GREELY 
Attorney Genera l 

VOLUME NO. 38 OPINION NO. 29 

ATTORNEYS Employment and compensation of attorneys in 
connection with Special Improvement District.s; 
ATTORNEYS FEES - Employment and compensation of attorneys in 
connection with Special Improvement Oistrict.s; 
MUNICIPAL CORPORATIONS Employment and compensation of 
attorneys in connection with Special lmproven.ent Districts; 
LAND USE Employment and compensation of attorneys in 
connection with Special Improvement Districts; 
MONTANA CODE ANNOTATED- Section 7-12- 4101. 

BELO: A developer seeki ng creation of a special improve­
ment district has no authori ty to designate a 
private attorney to perform legal services in 
connection with the SID or to fix the fee of such 
legal services. 
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