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North Dakota . The fact that the waters of the Little Big­
horn were not apportioned under Article V of the Compact 
does not alter the coverage of Article X, nor does the 
legislative hist -:>ry indicate an intention contrar y to my 
concl usion . 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

Article X of the Yellowstone River Compact r equu es the 
consent of the s tat es of Montana and North Dakota 
before water from the L1ttle Blghorn R1ver may be 
exported from the Yellowstone Rive r Bas in by a coal 
slurry p1peline. 

Very truly yours, 

MIKE CREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 38 OP IN I ON NO . 1 9 

COUNTY OFFlCERS AND EMPLOYEES - PERS coverage for county 
employees funded by CETA; 
COUNTY GOVERNMENT - Amendment of adopted budget fo r expendl ­
t ure s requ1red by law; 
RET IREMENT SYSTEMS - PERS coverage for county employees 
fu nded by <ETA: 
MONTANA C'1D£ ANNOTATED - Sect1ons 19-3-201. 19-3-402 (2). 
19-3-403, 7-6-2324 , 7-6-234 1 . 

HELD : I. A county wh1ch contracts 1nto PERS may not adopt a 
pol icy of blanket exc lus1on of workers h1red under 
a CETA program. 

2 . A county may make emergency expend1tures not 
reflec ted 1n 1ts budget t o cover the employer 's 
share of PERS, when the respons1b1l i ty to pay that 
share arose after adoption of the budget for that 
fl s cal year . 

J. Fred Bourdeau , Esq . 
Cascade County Attorney 
Cascade County Courthouse 
Great Falls , Montana 59401 

22 May 1979 
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Dear Mr. Bourdeau: 

You have requested an opinion on several <J.Uestions ansing 
from the following facts . Cascade County lS a party to an 
agre ement with the State of Montana under whic h the County's 
employees are covered by the Public Employees Retirement 
System (PERS ) . § 19- 3 - 201, MCA (§ 68- 1701, R.C. M. 194 7 ). 
As of September 26, 1978 , the County employed thirty- four 
persons with funds provided by the federal government under 
the Comprehensive E:mployment and Traini ng Act, (CETA). 29 
usc § 801, et ~ On September 26 , 1978 , the Employment 
Security DiVis1on o f the State Department of Labor and 
Industry (the Division) noti f ied the countl:' that effecti ve 
October 1. 1978, federal regulations prohi b t ted us e of CETA 
funds to pay the employer's share of the CETA employees' 
PERS coverage . The notificat1 on l etter further stated: 

Effec t1ve Oct ober 1 , 1978, agenc 1es that employ 
PSE [CETAJ part1cipan ts, and p rovide reti rement 
benefits t o employees , wi 11 be required t o pay, 
from non-CETA funds . the emplo{.er 's s hare of funds 
that go for CETA-PSE emp oyee ' s r etirement . 
(Emphasis in the original.) 

You have reques ted my op1nion on the follow1ng questlons : 

1. S1nce the th1rty-four employees 1n quest1on were hlred 
pnor t o the enactment of the regulation i n question .• 
is the State obli gated t o pay the employer's share of 
PERS on each o f these employee s until he or s he is 
term1na ted or assumes status as a permanent. non-CETA 
empl oyee? 

2. May the county legally exclude CETA employees from 
coverage unde r PERS? 

). May the county alter 1t s adopted budget to f1nance the 
payment of the employer's share of PERS for thes e 
employees? 

Regard~ng your flrst quest1on. 1 am aware of no statute or 
rule of law wh~ch would a llow the county t o shift to the 
State t he burden o f paying the employe r's PERS share f o r 
CETA workers employed by the county. Generally, when a 
county partakes in a program acllnin~stered or funded by the 
State , 1 t does so subJect t o the rules and r egulations l a1d 
down by the State . The county could assert a contract 
between the county and the State giving r1se t o an enforce­
able r ight to shift this burden to the State. but the 
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existence of such a contract and its potential consequences 
are not appropriate subjects for an Atto rney General's 
op1n1on. Likewise, the question of whether the Division's 
action in requ1ring the county to pay the employer's share 
from its non-CETA revenues impairs the obligation of such a 
contract under Article 1. section 10 of the United States 
Constitution is a question of federal law. 1 therefore 
express no op1nion on these questions. 

You also 1nquire whether the county may exclude 1 ts CETA 
employees fror .. he coverage of its PERS agreement with the 
State. Section 19-3-402(6), MCA (sectlon 68-2510 . R. C. M. 
194 7), provides that employees whose compensation is pa1d 
from federal funds are eligible for PERS 1f they are not 
members of the federal retirement syste m. In contrast. 
howe ver. sect1on 19- 3- 201 (b). MCA ( 68-1701. R. C. M. 194 7). 
s eems to allow pollt1cal subd1v1slons whose employees are 
covered by PERS through contract w1 th the State to exclude 
groups of employees by "departments, dut1es , age, or s1m1l ar 
class1ficat1ons." Theore t1cally. under th1s prov1sion a 
county could amend 1 t.s agreement w1 th PERS to e xclude CETA 
employees from coverage. 

Two cons1derat1ons forestall th~s result. Inltlally . 1t 
appears ll.kely that e xclus1on of CETA employees from PERS 
would j eopardJ ze Montana • s continued participation 1n the 
program . 29 U.S.C. § 848(a)( 4 ) requires each CETA p rogram 
r e ce1v1ng f ederal fund s to assure that CETA employees 
rece1ve "workmen's compensat~on, hea lth 1nsurance, unemploy­
ment insurance . and o ther benef1ts at the s ame l e ve l and to 
the same extent as other employees .... " (Emphasis added . ) 
A blanket exclusion of CETA employees from PERS coverage 
would arguably violate th1s p rov1s1on and could result 1n 
loss of CETA funds for state and county programs . 

More s1gn1f1cantly . the 46th Leg1sl a tu r e expllCltly 
addressed the quest1on of PERS coverage for CETA workers. 
Senate B1ll 190 , a copy of which 1s enclosed . amended 
sectlon 19- 3-403 to exclude from PERS coverage those CETA 
employees who elect t o be excluded, and to a llow a CETA 
worker who elects exclus1on t o opt back 1nto the p rogram 1f 
he or she subsequenty assume s a non- CETA pos1 tlon. The 
negauve impl1ca tion o f th.is amendment requires a county 
which has contracted 1nto PERS to offer PERS cove r age to 
those CETA workers who do not elect exclus1on . I therefore 
conclude that pol1tical subd~visions may not exclude from 
PERS those CETA employees who do not w1sh to be excl uded. 
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You also inquire whether a county may alter its adopted 
budget to finance the employer's contribution to PERS. 
Generally, county budgets must be adopted by the second 
Monday in August of each year , and section 7-6-2324, MCA 
(sect1on 16- 1906, R.C. M. 1947), limits the county to expendl­
ture of only those funds set forth in the adopted budget . 
However, section 7-6-2341, MCA (section 16-1907, R.C . M. 
1947), allows the commissioners of a county to make expendi­
tures and incur liabilities in excess of budget by unanimous 
adoptlon of a resolution stating the fact that the expendi ­
tures or liabilities are necessary to "meet mandatory 
expend1 tures required by law .... " Assuming the validity of 
the requirement that counties pay the employer's contribu­
tlon, it is my opinion that this section a 11 ows the county 
to make the necessary expenditure notw i thstanding its 
absence from the adopted budget . 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

J. A county which contracts 1nto PERS may not adopt a 
pollcy of bl anket exclus1on of worke rs h1red under a 
CETA program. 

2. A county may make emergency expenditures not reflected 
in 1ts budget to cover the employer's share of PERS. 
when the responsibility to pay that share arose after 
adopt1on of the budget for that fiscal year. 

Very truly yours. 

MIKE CREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 38 OPINION NO. 20 

EMPLOYEES , PUBLIC - Non-teaching school d1str1ct employees ; 
LABOR UNIONS - Modifica tion of statutory benefl t le..1els by 
collect1ve barqa1n1ng prohLb1ted; 
STATE AGENCIES - School distr1cts and post-secondary voca­
tional technical center ; 
SCHOOL. DISTRICTS School d1str1cts and post- secondary 
vocational technical center; 
SI CK LEAVE - Non-teachlng exmployees of school d1stucts and 
vo- tecb centers entl tled to bene fl. ts as pubhc employees; 
VACATIONS - Non-teaching employees of school d1stncts and 
vo- tech centers entitled to beneflts as public employees; 
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