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Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 37 OPINION NO. 98 

SCHOOL DISTRICTS - Special education, state funding; SCHOOL 
DISTRICTS - Special education, services for institutiona­
lized children; EDUCATION - Special education, school dis­
tricts, state funding; EDUCATION - special education, school 
districts, services for institutionalized children; REVISED 
CODES OF MONTANA, 1947 - sections 38-1327, 71-1905, 71-1907, 
71-2001, 71-2002, 71-2401, 71-2402, 71-2403, 75-6302, 75-
6313, 75-6314, 75-6315, 75-6901 et ~, 75-7802 et ~, 
83-303. 

HELD: 1. A school 
education 
funding. 

district may not establish a special 
policy wholly independent of state 

2. The special education program established by the 
Boulder School District is not required to serve 
children in the Boulder River School and Hospital 
or residents who are in group homes wi thin the 
district at its own expense but may do so co­
operatively or by contract. 

Georgia Ruth Rice 
Superintendent of Public Instruction 
State Capitol Building 
Helena, Montana 59601 

Dear Mrs. Rice: 

8 December 1977 

You have requested my opinion on the following questions: 

1. May a school district establish a special 
education program without requesting state 
funds? 
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2. I f School District No. 7 in Boulder estab­
lishes a special education program, must that 
program serve children in the Boulder River 
School and Hospital or in group homes within 
the district who are ex-residents of the 
Boulder River School and Hospital? 

1. 

403 

All school districts are required, after September 1, 1977, 
to establish special education programs (section 75-7805, 
R.C.M. 1947) in compliance with guidelines adopted by the 
Board of Public Education upon recommendation of the Super­
intendent of Public Instruction (section 75-7802, R. C .M. 
1947) . 

The establishment of special education programs is initially 
governed by section 75-7811, which provides: 

The determination of the children requiring 
special education and the type of special educa­
tion needed by these children shall be the 
responsibility of the trustees, and such determina­
tion shall be made in compliance with the pro­
cedures established in the rules of the super­
intendent of public instruction. Whenever the 
trustees of any district intend to establish a 
special education class or program, they shall 
apply for approval and funding of the class or 
program by the superintendent of public instruc­
tion. 

This section places upon the district trustees the initial 
burden of determining the need for special education pro­
grams, in compliance with rules adopted by the Super­
intendent of Public Instruction. No program may be operated 
without approval of the Superintendent. Chapter 539 of the 
1977 Session Laws added the language in the second and last 
sentences of section 75-7811 which provide that the district 
"shall apply for approval and funding II and that the program 
must be approved annually--lIto be funded as part of the 
maximum-budget-wi thout-a-vote - for special education. II 
(Emphasis added.) The addition of these references to 
funding show prima facie a legislative intent that special 
education programs must be included as part of the ordinary 
district budgeting and financing procedures. 
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A district's maximum budget without a vote is generally 
determined by the costs allowed by section 75-6905. The 
first 80% of that budget is called the "foundation program," 
and is jointly financed by the county equalization fund 
(mainly county property tax) and state equalization aid. 
The remaining 20% of the maximum budget without a vote, or 
the "permissive levy" is funded jointly by the district mill 
levy and the state. Any expenditures in excess of the 
maximum budget must be funded by a district levy approved by 
the voters. The maximum budget for special education is 
separately determined and then added to the district's 
regular program budget to arrive at a total maximum budget 
without a vote. 

Subsections (20), (21), and (22) of section 75-6905 provide 
the general guidelines for establishing that portion of a 
district's maximum budget without a vote to be allocated to 
special education. Subsection (20)(c) provides in part: 

The total amount of allowable costs that are 
approved for the special education budget shall 
not, under any condition, be less than the maXlmum­
budget-wl thout-a-vote amount for one regular ANB 
for each special full-time pupil in the school 
district. (Emphasis added.) 

In other words, the district's per-pupil budget for full­
time special education pupils may not be approved by the 
Superintendent unless it is equal to or greater than the 
district's per-pupil budget in regular programs. The clear 
implication of this provision for the present question is 
that a district must submit a special education budget 
meeting this minumum for the approval and funding as 
previously described. 

Further limitation upon the district's latitude in budgeting 
and funding special education is found in section 75-7813.1, 
the allowable cost schedule for special education programs. 
These allowable costs constitute the components- of the 
district's maximum budget for special education pursuant to 
section 75-6905. While some of these costs simply "may not 
exceed" specified limits (see, e.g., sUbsection (a)(i)), 
other costs must be included on a full or prorated basis. 
See Rules MAC 48-2.18(30)-S18500 and S18510. 

The mandate for state, county and district funding for 
special education is evident in chapter 69 of Title 75, 
governing state equalization aid to public schools. Section 
75-6901 requires that the state "shall aid in the support of 
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its several school districts" based upon their financial 
need. The general fund budget of the district "shall be 
financed" by the state-county foundation program revenues. 
section 75-6906 similarly requires that the foundation 
program "shall be financed" by state and county funds. 
section 75-6917 requires that state equalization aid: 

shall be distributed and apportioned to provide an 
annual-minlmum operatIng revenue for tEe ele­
mentary and high schools in each county .... 
(Emphasis added.) --

section 75-6919 requires that state equalization aid "shall 
be apportioned" to the school districts. These provisions 
clearly show a strong state policy toward providing each 
school district with a level of state funding which will 
insure the quality and stability of the district's educa­
tional programs, including special education. This policy, 
along with the specific language of section 75-7811 and the 
budgetary treatment of special education which have been 
previously discussed, inescapably lead to the conclusion 
that a district may not conduct a special education program 
based solely upon its own financial resources. 

II. 

Your second question asks whether a special education 
program established by the Boulder School District must 
serve children in the Boulder River School and Hospital, or 
in group homes in Boulder. Section 75-7805 broadly provides 
that "the board of trustees of every school district must 
provide or establish and maintain a special education 
program for every handicapped person .... " That same section 
further provides that, to the "maximum extent appropriate," 
children in public institutions must be "educated with 
children who are not handicapped." 

The implication in section 75-7805 that institutionalized 
children are entitled to enj oy local school district pro­
grams where appropriate is further reflected in other 
statutes. section 38-1327 provides that a mental health 
facility treating children must make special provisions for 
" [0] pportuni ties for publicly supported education sui table 
to the educational needs of the patient." Section 75-7810 
provides that when a child in a state supported institution, 
at the recommendation of institution officials, "attends 
classes conducted by a school within a local district," then 
the district or county wherein the child's parents reside 
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IIshall pay tuition to the district or county operating the 
school .... II Lastly, section 75-7806 (4) provides that when 
an agency has responsibility for a handicapped person be­
tween the ages of 21 and 25 for whom appropriate services 
cannot be provided, then the agency may contract with the 
local school district to provide those services. 

Title 71 contains a number of provisions dealing with 
services for IIdevelopmentally disabled ll persons who may 
receive a variety of IIprotective services ll from the 
Department of Social and Rehabilitative Services (SRS) 
(section 71-1905). SRS has responsibility for direct 
provision of needed services including lIeducation and 
training ll (section 71-1905), but can arrange with other 
IIpersons or agencies II to cooperatively provide services 
without charge. If this cannot be arranged, SRS may purchase 
these services (section 71-1907). 

section 71-2001, et. ~, establishes II communi ty homes II as 
an lIalternative t~exlstlng state institutions. 1I counties 
and school districts are lIauthorized ll to provide facilities 
and services II at their own expense, II but they are not re­
quired to do so. (section 71-2002). The Developmental 
Disabili ties Act, section 71-2401, et ~ charges SRS with 
the duty of implementing IIcommunlty centered ll services 
including lIeducation services ll (section 71-2401) in coopera­
tion with local agencies. (Section 71-2403.) These services 
may be provided directly by the state or by contract or 
cooperative arrangement with local government units. 

None of the statutes discussed above provides a definitive 
answer to the present question. The special education 
statutes first discussed imply a right of children to enjoy 
public education programs where it is appropriate or neces­
sary for them to do so. No clear obligation exists, how­
ever, for a school district to provide special education 
services on demand at their own expense for institutional or 
group home children. On the other hand, the developmental 
disability statutes place a burden upon the state to provide 
necessary services, and allow, but do not require local 
districts to cooperate in providing those services. 

Therefore, a consideration of general school attendance 
statutes is helpful. section 75-6302 requires trustees to 
admit any child to a school in a district when the child, is 
inter alia, a IIresident of the district .... II That section 
further provides: 
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The trustees of any district shall have the 
authority to assign and admit any nonresident 
child to a school in the district under the 
tuition provisions of this Title. 

407 

sections 75-6313, 75-6314, and 75-6315 govern the obligation 
of a school district to pay the tuition of a child attending 
school in another district. section 75-6315 specifically 
refers to section 83-303 to determine the residence of a 
child for school attendance. That section generally estab­
lishes the residence of a minor unmarried child as that of 
his parents. 

Wi th this as a background, the special education statutes 
must be read to require a district to provide services at 
the district's expense only for those children who are 
resident in that district. Thus, when section 75-7806 
requires establishment of a special education program if 
there are sufficient numbers of handicapped children "in the 
district" to justify the program, it means children who are 
legally resident in the district. While handicapped child­
ren have statutory rights to public education opportunities, 
as discussed above, it would be unreasonable to require the 
Boulder School District to include all children in the state 
institution when budgeting for special education. The 
numbers of institutional or group home children requiring 
public special education programs would obviously vary from 
time to time, which would make planning difficult for the 
district. If institutional or group home children in the 
district need public special education services, it is the 
responsibility of the state to work cooperatively with the 
local district to furnish those services in the best 
interests of the children involved. This can be done, as 
reflected in the statutes, by cooperation, contract or other 
arrangement with the local district. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A school district may not establish a special 
education policy wholly independent of state 
funding. 

2. The special education program established by the 
Boulder School District is not required to serve 
children in the Boulder River School and Hospital 
or residents who are in group homes wi thin the 
district at its own expense but may do so coopera­
tively or by contract. 
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Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 37 OPINION NO. 99 

BOARD OF MEDICAL EXAMINERS - Powers to license use of 
diagnostic, topical drugs by optometrists; BOARD OF 
OPTOMETRISTS - Licensing functions concerning use of 
diagnostic, topical drugs by optometrists; DEPARTMENT or 
PROFESSIONAL AND OCCUPATIONAL LICENSING - Licensing use of 
diagnostic, topical drugs by optometrists; powers of Board 
of Medical Examiners and Board of optometrists; DRUGS­
Licensing use of diagnostic, topical drugs by optometrists; 
OPTOMETRISTS - Power of Board of Medical Examiners to 
license use of diagnostic, topical drugs by optometrists; 
REVISED CODES OF MONTANA, 1947 - sections 66-1301(1)(b), 
66-1301.1 and 66-1305.1. 

HELD: The word "board" as used in section 66-1305.1, 
R.C.M. 1947, means the Board of Medical Examiners. 

16 December 1977 

Board of Optometrists 
Department of Professional and 

Occupational Licensing 
LaLonde Building 
Helena, Montana 59601 

Dear Board Members: 

You have requested my opinion concerning whether the word 
"board" in section 66-1305.1, R.C.M. 1947, means the Board 
of Optometrists or the Board of Medical Examiners. 

section 66-1305.1, R.C.M. 1947, provides: 

Course required. (1) In addition to the require­
ments of 66-1305, each person desiring to commence 
the practice of optometry shall satisfactorily 
complete a course prescribed by the board of 
medical examiners with consultation and approval 
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