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THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. Section 82-1924, R.C.M. 1947. requires the County 
Water and Sewer District to apply a three percent 
preference to the lowest responsible resident 
bidder with respect to the entire contract cost 
regardless of the source of funds; 

2. In determining the lowest responsible resident 
bidder and the lowest responsible nonresident 
bidder, the district may exercise it discretion; 

3. Having exercised its discretion in determining the 
lowest responsible resident and nonresident 
bidders, the district I s function becomes 
ministerial and it must award the contract to such 
resident bidder if his bid is not more than 3% 
higher than that of the nonresident bidder. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 37 OPINION NO. 60 

AUDIOLOGISTS - May not dispense hearing aids without license 
as part of program which sells hearing aids; CHARITABLE OR 
NONPROFIT ORGANIZATION - May not sell hearing aids without a 
license; DEPARTMENT OF PROFESSIONAL AND OCCUPATIONAL 
LICENSING - organization selling hearing aids must obtain 
license from the department; HANDICAPPED Program for 
physically, mentally, and communicatively handicapped may 
not sell hearing aids without a license; HEARING AIDS - May 
not be sold, or dispensed under a program which sells them, 
without a license; LICENSES - Neither a charitable organiza­
tion nor its employees may sell hearing aids without a 
license; REVISED CODES OF MONTANA, 1947 - sections 66-3007, 
66-3009, 66-3009(2), 82-4203.1(5). 
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HELD: 1. A charitable or nonprofit organization primarily 
supported by voluntary contributions, or any 
audiologist or other employee of such organization 
may dispense free hearing aids without a license 
from the Department of Professional and Occupa­
tional Licensing, but neither the organization nor 
its employees may sell hearing aids without a 
license. 

2. A charitable or nonprofit organization selling or 
dispensing hearing aids as part of a program for 
the physically, mentally, and communicatively 
handicapped is subject to the rules applying to 
any other chari table or· nonprofit organization. 

Mr. Ed Carney, Director 
Department of Professional and 

Occupational Licensing 
LaLonde Building 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Carney: 

2 September 1977 

You have requested my opinion on the following questions: 

1. May a charitable or nonprofit organization, 
primarily supported by voluntary contribu­
tions, dispense or sell hearing aids without 
a license issued by the Department of Pro­
fessional and occupational Licensing? 

2. May a chari table or nonprofit organization, 
primarily supported by voluntary contribu­
tions, dispense or sell hearing aids without 
a license as part of a program for the physi­
cally, mentally, and communicatively handi­
capped? 

3. Maya licensed audiologist, as an employee of 
a chari table or nonprofit organization, 
primarily supported by chari table contribu­
tions, dispense or sell hearing aids without 
a license? 

The Montana statutes contain a general prohibition against 
selling, dispensing, or fitting hearing aids without a 
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license issued by the Department of Professional and Occupa­
tional Licensing. section 66-3007, R.C.M. 1947, provides: 

A person may not engage in the sale or practice of 
dispensing and fitting hearing aids or display a 
sign or in any way advertise or hold himself out 
as a person who practices the dispensing and 
fitting of hearing aids unless he holds a current 
regular or temporary license issued by the depart­
ment. 

There is an exception to the general licensing requirement. 
Persons who fit hearing aids under the auspices of certain 
programs are exempt from the licensing requirement, provided 
those programs do not also sell hearing aids. section 
66-3009(2), R.C.M. 1947, provides: 

This act does not apply to a person while he is 
engaged in the practice of fitting hearing aids if 
his practice is part of the academic curriculum of 
an accredited institution of higher education, or 
part of a program conducted by a public agency or 
by a charitable or nonprofit organization which is 
primarily supported by voluntary contributions, 
unless they sell hearing aids. 

In any of the three situations suggested by your questions, 
if the chari table or nonprofit organization sells hearing 
aids, there is no section 66-3009 exemption and the 
licensing requirement of section 66-3007 applies. This is 
true whether or not the hearing aids are sold at a profit, 
since a "sale" is a "contract whereby property is trans­
ferred from one person to another for a consideration of 
value .... " Black's Law Dictionary, 4th ed. If the organi­
zation dispenses hearing aids at no cost, there is no 
"selling," and the licensing requirement does not apply. A 
charitable or nonprofit organization, primarily supported by 
voluntary contributions, may dispense free hearing aids 
without a license, but it may not sell hearing aids without 
a license. This is true whether or not the organization is 
conducting a program for the physically, mentally, and 
communicatively handicapped since the statutes provide no 
exceptions for such programs. 

Your final question concerns the possibility of audiologists 
dispensing hearing aids without a license as part of a 
program conducted by a nonprofit organization. Again, if 
the hearing aids are dispensed at no charge, the aUdiologist 
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does not need a license. But if any charge is made for the 
instruments, the audiologist must obtain a license from the 
Department of Professional and Occupational Licensing. 

The Board of Speech Pathologists and Audiologists has 
adopted rules constituting a code of ethics for audiologists 
and speech pathologists. Among its provisions are two 
governing the dispensing of products. Montana Administra­
tive Code, section 40-3.101(6)-SlOlOlO(8)(a) provides in 
relevant part: 

(iv) He may dispense products associated with his 
professional practice, but not for the purpose of 
supplementing his income or the income of his 
employer; neither he nor his employer may receive 
profi ts from his patient, other than payment for 
professional services rendered. 

(v) Fees for professional services and fees for 
products dispensed shall be separately itemized 
for the patient. The supplier's charge to the 
licensed speech pathologist and/or audiologist for 
all products shall be the maximum charge allowable 
to the patient. 

These rules describe a minimum standard of conduct which an 
audiologist or speech pathologist may not breach without 
acting unethically. If it is otherwise legal to do so, an 
audiologist may ethically dispense hearlng aids at cost. 
But section 66-3007, R.C.M. 1947, makes it illegal to sell 
hearing aids without a license. Administrative rules cannot 
authorize what a statute forbids. "Rules made by agencies .. , 
shall conform and be pursuant to statutory authority." 
section 82-4203.1(5), R.C.M. 1947. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A chari table or nonprofit organization primarily 
supported by voluntary contributions, or any 
audiologist or other employee of such organization 
may dispense free hearing aids without a license 
from the Department of Professional and Occupa­
tional Licensing, but neither the organization nor 
its employees may sell hearing aids without a 
license. 
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2. A chari table or nonprofit organizaton selling or 
dispensing hearing aids as part of a program for 
the physically, mentally, and communicatively 
handicapped is subj ect to the rules applying to 
any other chari table or nonprofit organization. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 37 OPINION NO. 61 

COUNTIES - Permissible use of revenue sharing funds; powers 
to construct doctors' medical facility; mode of exercise of 
Industrial Development Project Act powers; inherent powers 
to prevent destruction of its property; FEDERAL AID -
Permissible use of federal revenue sharing funds and pay­
ments in lieu of taxes by counties; INDUSTRIAL DEVELOPMENT 
PROJECTS ACT - Impowerment to construct a doctors' medical 
facility; mode and manner of financing projects as excluding 
use of general federal aid to counties; MEDICAL FACILI­
TIES - counties' and hospital district powers to construct 
medical facility for doctors and method of financing; 
PUBLIC HOSPITAL DISTRICT - Power to build or lease doctors' 
medical facility; REVISED CODES OF MONTANA, 1947, 
sections 11-4101, et seq., 16-1008A, 16-1037, 16-1185, 
16-4301, et seq., 71-106; 31 U.S.C.A. §§ 1222-1243; 31 
U.S.C.A. § 1601, 43 U.S.C.A. § 1701(13). 

HELD: 1. A county has no authority under sections 16-1008A 
or 71-106, R.C.M. 1947, to construct a medical 
facility which would provide office and laboratory 
space for county doctors. A county does have 
power under the Industrial Development Projects 
Act, section 11-4101, et. seq., R.C.M. 1947, to 
construct such facility using industrial revenue 
bonds or gifts. 

2. A county may not use federal revenue sharing funds 
or payments in lieu of taxes to construct a 
medical facility pursuant to the Development 
Project Acts, section 11-4101, et. seq., R.C.M. 
1947. 
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