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THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A contract for the employment of a construction 
manager, which requires the use of the manager's 
skill and expertise in supervising a proposed 
construction project undertaken by local 
government, is a necessary contract for pro­
fessional and technical services excluded from the 
competi ti ve bidding requirements outlined in 
section 11-1202, R.C.M. 1947. 

2. A local government unit with self-government 
powers cannot supersede by the passage of a 
resolution or ordinance the requirements of 
competi tive bidding outlined in section 11-1202, 
R.C.M. 1947. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO.3 7 OPINION NO. 176 

EMPLOYEES, PUBLIC - Severance and accumulated leave pay­
ments; LEAVES OF ABSENCE - Attribution of sick and vacation 
leave payments to earned compensation; SCHOOLS AND SCHOOL 
DISTRICTS Severance and accumulated leave payments, 
contractual and noncontractual; TEACHERS' RETIREMENT 
SYSTEM - Earned compensation: attribution of severance and 
accumulated leave payments; TEACHERS - Severance and accumu­
lated leave payments: attribution for purposes of retirement 
benefits; REVISED CODES OF MONTANA, 1947 - sections 68-
lS03(11}, 7S-6201(11} & (12), 7S-6208(3} & (S); 37 OP. ATT'Y 
GEN. NO. 113 (1978). 

HELD: 1. Contractual severance payments and payments based 
on unused sick or vacation leave are earned com­
pensation of a member of the Teachers' Retirement 
System for the yea,r in which they are actually 
paid to the member, provided they are properly 
reported to the system. 
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2. Severance payments or retirement stipends which 
are not provided for by contract and are unrelated 
to length of service or accumulated sick or 
vacation leave are not included in a member's 
earned compensation in the Teachers· Retirement 
System. 

Owen L. Morris, Jr., Administrator 
Teachers' Retirement System 
1500 sixth Avenue 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Morris: 

11 December 1978 

You have requested my opinion on the following questions: 

1. Are contractual severance payments or pay­
ments based on unused sick or vacation leave 
considered earned compensation of a member of 
the Teachers' Retirement System for the year 
in which they are actually paid to the member 
or for the year (s) in which they are tech­
nically earned or accumulated? 

2. Are severance payments or retirement stipends 
in flat dollar amounts, which are noncontrac­
tual in nature and are unrelated to the 
length of service or accumulated sick or 
vacation leave, considered earned compensa­
tion in the Teachers' Retirement System 
attributable to the year in which they are 
paid? 

In the Teachers' Retirement System, as established by Title 
75, chapter 62, of the Revised Codes of Montana 1947, super­
annuation retirement allowances and related benefits are 
figured as a percentage of a member's average final compen­
sation. See section 75-6208 (3) & (5), R.C.M. 1947. 
"Average final compensation" is defined in section 75-6201 
(12), R.C.M. 1947, as "the average of the earned 
compensation of a member during the three consecutive years 
of full-time service which yield the highest average and on 
which contributions have been made as required by 75-6207 
(1)( a) ." (Emphasis added.) Typically, it is the last three 
years of service on which average final compensation is 
based, because a member's highest compensation is generally 
earned in those years. 
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The linchpin of the ~omputation of benefits in the Teachers' 
Retirement System 1S the amount of earned compensation 
attributable to each year of a member's service. "Earned 
compensation" is defined in section 75-6201(11), R.C.M. 
1947, as lithe full compensation, pay, or salary actually 
l?ai~ to a member and reported to the retirement system, 
1nc uding irregular forms of remuneration, such as amounts 
paid for special duty or under a salary reduction agreement, 
and amounts paid in kind, such as maintenance. II (Emphasis 
added.) The initial question posed here concerns the 
validity of the system's policy of attributing contractual 
severance payments and payments based on accumulated sick 
and vacation leave to the earned compensation of a member's 
final year of service. The normal effect of this policy is 
to increase the member's average final compensation and 
consequently his benefits upon retirement or termination. 

A prior Attorney General Opinion, reported at 37 OP. ATT'Y 
GEN. NO. 113 (1978), has evidently caused some doubt as to 
the propriety of the system's method of attributing 
severance and leave payments. That opinion, however, did 
not bear directly on the issue presented here. It dealt 
instead with the isolated issue of the legality of severance 
pay provisions in teachers' contracts and collective bar­
gaining agreements, and held that such provisions are legal 
because contractual severance payments constitute a form of 
deferred compensation for services rendered by the employees 
throughout the course of employment. Nothing in that opinion 
was intended to prescribe the proper attribution of 
severance payments or the computation of earned compensation 
in the context of the Teachers' Retirement System. 

In a technical sense, severance pay and payments based on 
unused leave are earned or accumulated throughout a member's 
period of employment. The definition of "earned compensa­
tion" in section 75-6201(11), R.C.M. 1947, however, is 
based not on the time of earning or accrual, but on the time 
of actual payment of compensation, payor salary to the 
system member. In this regard, the computation of a 
member's earned compensation for a given year is analogous 
to the computation of a cash-basis taxpayer's yearly income. 
The language of section 75-6201(11), R.C.M. 1947, then, 
clearly mandates attribution of contractual severance pay 
and payments based on accumulated leave to the earned 
compensation of the last year of employment because that is 
the time of actual payment to the member. 
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Furthermore, in the absence of contrary judicial or legisla­
tive interpretation, the interpretation of a statute by the 
agency responsible for its implementation is entitled to 
great respect. See Miller Insurance Agency v. Porter, 93 
Mont. 567, 575, 20 P.2d 643, 646 (1933). As pOlnted out 
earlier, it is the system's policy to allocate severance and 
accumulated leave payments to the year of actual payment, so 
long as the compensation is properly reported to the system 
and the required contributions are made thereon. The 
Legislature, which is presumptively aware of the system's 
past practice, has not amended the statutory definition of 
"earned compensation" to require a proration or allocation 
of these payments to the period of actual accrual. In the 
Public Employees' Retirement System, on the other hand, the 
Legislature specifically supplemented the definition of 
"final compensation" in 1977 to restrict the allocation of 
lump-sum leave payments to the replacement of normal compen­
sation on a month for month basis. Section 68-1503 (11) , 
R.C.M. 1947. The absence of analogous amendment to the 
definition of "earned compensation" in the Teachers' Retire­
ment System indicates legislative acceptance of the system's 
policy of attributing severance pay and accumulated sick and 
vacation leave payments to the member's earned compensation 
for the year in which they are actually paid. 

The second issue presented by your inquiry concerns the 
inclusion of noncontractual severance payments or retirement 
stipends in the earned compensation of a member of the 
Teachers' Retirement System. As stated above, Attorney 
General Opinion No. 113 addressed and sanctioned the 
legality of contractual provisions for severance pay. Under 
the reasoning of that opinion, retirement payments not 
provided for in agreements or contracts between the parties 
during the course of employment amount to gratuities rather 
than any type of compensation, payor salary for services 
actually rendered. Therefore, noncontractual severance 
payments do not fall within the definition of "earned 
compensation," as provided in section 75-6201(11), R.C.M. 
1947. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. Contractual severance payments and payments based 
on unused sick or vacation leave are earned 
compensation of a member of the Teachers' Retire­
ment System for the year in which they are 
actually paid to the member, provided they are 
properly reported to the system. 
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2. Severance payments or retirement stipends which 
are not provided for by contract and are unrelated 
to length of service or accumulated sick or vaca­
tion leave are not included in a member's earned 
compensation in the Teachers' Retirement System. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 

VOLUME NO. 37 OPINION NO. 177 

BOARDS OF HEALTH - Power of district boards of health to 
adopt licensing regulations for sewage disposal contractors; 
LICENSES Validity of license regulations adopted by 
district boards of health; REVISED CODES OF MONTANA, 1947 -
Section 69-4509. 

HELD: District boards of health have the statutory power 
to license contractors who perform work on sewage 
disposal systems which are not connected to 
municipal sewage systems. 

20 December 1978 

Timothy J. O'Hare, Esq. 
Deputy County Attorney 
Fergus County Courthouse 
Lewistown, Montana 59457 

Dear Mr. O'Hare: 

You have requested my opinion on a question which I will 
state as follows: 

Is a district board of health created pursuant to 
Title 69, chapter 45, R.C.M. 1947, empowered to 
promulgate a regulatory license requirement for 
sewage disposal contractors? 
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