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section 16-1007, R.C.M. 1947, gives the board of county 
commissioners the power to lease or otherwise obtain 
property which is "necessary for the use of the county. II 
section 16-1037, R.C.M. 1947, further empowers the county 
not only to construct and equip a boarding house or nursing 
home, but also to maintain and operate those facilities. 
From a reading of these statutes, it is clear that the 
county may lease the space and provide or contract for the 
services necessary to the operation of a nursing home. 

section 16-1038, R.C.M. 1947, requires that a county nursing 
home "provide care, nursing care, maintenance, board and 
room for the indigent aged. II The manifest intent of this 
statute is that the county, if possible, should furnish care 
for the elderly who are financially unable to care for 
themselves. In order to effectuate this purpose and perform 
the functions enumerated in section 16-1038, a county may 
use its explicit powers to lease property and operate a 
nursing home to obtain from a hospital necessary rooms and 
services for those indigent aged who cannot be accomodated 
in the county nursing home. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

A county which has leased hospital facilities may lease 
rooms in that hospital from the lessee and contract 
for services with the lessee to provide room and care 
for the indigent aged who cannot be accommodated in the 
county nursing home. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 
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The Board of Medical Examiners may charge a fee of 
applicants for certification as Emergency Medical 
Technicians. That fee may be an amount which is 
sufficient to defray the cost of administering the 
EMT certification program. 

6 December 1978 

Chester L. Jones, Esq. 
Madison County Attorney 
Madison County Courthouse 
Virginia City, Montana 59755 

Dear Mr. Jones: 

You have requested my opinion concerning the following 
question: 

May the Montana Board of Medical Examiners charge 
an application and processing fee of persons 
applying for certification as emergency medical 
technicians under section 69-7003, et seq., R.C.M. 
1947? 

In your letter of request you state that Madison County is 
considering reimbursing volunteer ambulance operators in the 
county for fees they incur in connection with certification 
as emergency medical technicians (EMT's). The Montana Board 
of Medical Examiners is responsible for EMT certification 
and at present charges applicants for basic EMT certifica­
tion a testing and processing fee of $35. However, you have 
been unable to find any statutory authority for the fee. 
The county will consider reimbursement of its EMT's only if 
the fee is a lawful one. 

Emergency medical technician certification requirements were 
established by an act of the 1975 Montana Legislature, 
section 69-7003, et seq., R.C.M. 1947. See Laws of Montana 
(1975), ch. 84. The purpose of the act~ to promote the 
qualified, safe and efficient delivery of emergency medical 
care. The act establishes two categories of EMT's - "basic" 
and "advanced." sections 69-7004 to 69-7006. The Board of 
Medical Examiners is authorized to establish training and 
certification programs for both types, section 69-7008, 
R. C. M. 1947, and certi fied EMT' s are permitted to perform 
specific emergency medical services, sections 69-7005 to 
69-7007. 

The board's rule making powers with respect to the EMT 
program are found in section 69-7008, which provides: 
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The board, after consultation with the department 
of health and environmental sciences, the depart­
ment of intergovernmental relations [community 
affairs] shall adopt rules of the board imple­
menting this act, including, but not limited to, 
training and certification of Personnel , adlriinI­
stration of drugs, and other acts as allowed 
herein. (Emphasis added.) 

In 1976 the board adopted rules governing the training, 
qualifications and certification of EMT's. Those rules 
require successful completion of both written and practical 
examinations as a prerequisite to certification. ARM, 
§ § 40-3.54 (18) -S54080 to S544120. The regulations further 
require that each applicant for certification pay a fee 
sufficient to cover the costs of the examination and appli­
cation processing not to exceed fifty dollars for "basic" 
EMT certification and one hundred dollars for "advanced" EMT 
certification. ARM, §§ 40-3.54(18)-S54100(5)(d) and S54110 
(3) (c) . At present, the fee for "basic" EMT certification 
is thirty-five dollars. Of that amount, fifteen dollars is 
forwarded to the National Registry of Emergency Medical 
Technicians, which supplies a written examination and 
instructions for administration of a practical examination. 
The Emergency Medical Service Bureau of the Department of 
Heal th and Environmental Sciences administers the written 
and practical tests and seventeen dollars and fifty cents is 
paid by the board to the bureau for its costs. (Ten dollars 
was initially allocated to the bureau, but that amount was 
insufficent to cover costs of administering the examina­
tion.) Two dollars and fifty cents is retained by the board 
for its own costs. 

There is no express authority under the EMT act authorizing 
the board to charge fees in connection with certification. 
In contrast, other licensing statutes expressly provide for 
licensing fees. E.g., section 66-108 (architects); section 
66-411 (barbers); section 66-505 (chiropractors); section 
66-603 and 66-604 (podiatrists); section 66-815 (cosme­
tologists); sections 66-905 and 66-906 (dentists); section 
66-1031 (physicians); sections 66-1228 and 66-1234 (nurses); 
sections 66-1305 and 66-1307 (optometrists); section 66-1403 
(osteopaths); sections 66-1506 and 66-1507 (pharmacists); 
sections 66-1826 and 66-1833 (accountants); section 66-1934 
(real estate brokers and salesmen); section 66-2108 (title 
abstractors); section 66-2204 (veterinarians); section 
66-2358 (engineers and surveyors); section 66-2405 
(plumbers); section 66-2503 (physical therapists); section 
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66-2606 (water well contractors); sections 66-2707, 66-
2709, and 66-2711 (morticians and funeral directors); 
sections 66-2814 and 66-2815 (electricians); section 66-2906 
(masseurs); sections 66-3014 and 66-3016 (hearing aid 
dispenser); section 66-3105 (nursing home administrators); 
section 66-3211 (psychologists); section 66-3330 (private 
investigators); sections 66-3406 and 66-3408 (acupuncture); 
section 66-3509 (heaters, ventilators and air conditioners); 
section 66-3608 (electrologists); sections 66-3706 and 
66-3707 (radiology technologists); section 66-3807 (land­
scape architects); section 66-3910 (speech pathologists and 
audiologists). Many of these provisions specifically 
authorize fees in connection with examinations and the 
processing of applications. 

Express prOVl.S10nS for fees in other licensing statutes 
gives credence to an argument ·that where the Legislature 
intended to authorize examination and processing fees, it 
did so expressly. 

On the other hand, the Legislature has not expressly for­
bidden such fees and has given the Board of Medical 
Examiners broad rule-making powers to implement the act, 
providing that the Board "shall adopt rules *** implementing 
this Act, including, but not limited to ***. II The lack of 
either express authorlty~ prohibition regarding fees, 
raises difficult questions concerning the scope of the 
board's rule-making authority under section 69-7008 and the 
scope of implied administrative powers. Administrative 
agencies have, "by implication such powers as are necessary 
for the due and efficient exercise of those expressly 
granted or such as may be fairly implied therefrom. But no 
power will be implied other than those which are necessary 
for the effective exercise and discharge of the powers and 
duties expressly conferred. II Guillot v. state HiahWay 
Commission, 102 Mont. 149, 154, 56 P.2d 1072 (1936), an see 
also state ex reI. Dragstedt v. state Board of Education, 
103 Mont. 336, 338, 62 P.2d 330 (1936). 

Ini tially, it is obvious that any certification procedure 
involves costs and requires funding. In the case of the 
Board of Medical Examiners, funding derives solely from 
charges and fees received in connection with its licensing 
and certification functions. These fees are placed into an 
earmarked revenue fund from which the board then pays its 
operating expenses. See Laws of Montana (1977), H.B.145, 
sections 7 and 17. The board is expressly authorized to 
charge fees in connection with licensing of both physical 
therapists and physicians, and deposit such fees in the 
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earmarked revenue fund. sections 66-1031, 66-1042, 66-1043, 
66-2503, 66-2508 and 66-2510, R.C.M. 1947. Thus, the Legis­
lature either intended fees and charges derived by the board 
in connection with the licensing of other professions to 
subsidize EMT certification, or it intended that the EMT 
program pay its own way through the extraction of fees from 
applicants. 

Figures provided by the Department of Professional and 
occupational Licensing create serious doubt that the Legis­
lature intended fees derived from other professional 
licenses to underwrite the EMT program. A memo, prepared by 
the Emergency Medical Services Bureau projects that as many 
as one thousand nine hundred persons will take the EMT 
"basic" exam during the 1978 calendar year. Assuming that 
the thirty-five dollar fee accurately reflects the board's 
per person cost of administering the EMT exam, the total 
cost of the EMT program would be $66,500.00 for the calendar 
year 1978. This approaches the total budget for the Board 
of Medical Examiners for all functions for the 1978 fiscal 
year ($67,718.00), see H.B. 145, supra, and exceeds the 
entire budget of theooard for fiscal 1977, see, Laws of 
Montana (1975), H.B. 264, a year in which the EMT program 
was beginning and in which only a handful of examinations 
were given. The actual cost of the EMT program for fiscal 
year 1978 is further evidence that the Legislature did not 
intend other license fees to underwrite the EMT program. 
During fiscal 1978, which was the first full year of EMT 
program operation, five hundred ninety-six (596) applicants 
took the EMT examination. At thirty-five dollars each, the 
fees paid to the board and the corresponding costs of giving 
the examination were approximately $21,000.00. 

The board has interpreted its powers under the Act to 
include authority to assess examination and processing fees. 
That interpretation, although not binding, is entitled to 
respectful consideration. Doe v. Colberg, Mont. , 
555 P.2d 753, 754 (1976), particularly where an ambiguous or 
uncertain provision is interpreted, see Miller Insurance 
Agencr v. Porter, 93 Mont. 567, 57-s,- 20 P.2d 643, 646 
(1933. Under the present circumstances, I must defer to 
that interpretation. Two courts which have considered the 
authori ty of an administrative agency to charge for the 
reasonable costs of licensing in absence of express authori­
zation to do so, declared that the power to charge 
reasonable costs of licensing is incidental to the power to 
license. Schmidt v. Indianapolis, 168 Ind. 631, 80 N.E. 
632, 635 (1907); Welch v. Hotchkiss, 39 Conn. 140. 
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Moreover, the board acts only as an intermediary with 
respect to that part of the fee which is passed on to the 
National Registry of Emergency Medical Technicians; the 
board could require applicants to pay the fee directly. 

Finally, the Montana Legislature has consistently required 
professional and occupational licensees to pay the costs of 
licensing. The board I s interpretation accords with that 
policy-

Although it is my opinion that the Board of Medical 
Examiners has the power to charge an application and 
processing fee of applicants for EMT certification, I 
recommend that the board seek clarifying legislation. 
Express legislative provision for certification fees would 
eliminate the need for interpretive opinions. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

The Board of Medical Examiners may charge a fee of 
applicants for certification as Emergency Medical 
Technicians. That fee may be an amount which is 
sufficient to defray the cost of administering the EMT 
certification program. 

Very truly yours, 

MIKE GREELY 
Attorney General 
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