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VOLUME NO. 37 OPINION NO. 146

FEES - Department of Natural Resources and Conservation not
required to pay statutory fees of county clerk and recorder
nor clerk of district court; cities and counties are
required to pay fees ©prescribed by Board of Natural
Resources and Conservation for filing water right applica-
tions; REVISED CODES OF MONTANA, 1947 - Sections 25-209,
25-231, 25-232, 89-868(1), 89-870, 89-886(3).

HELD: 1. The Department of Natural Resources and Conserva-
tion is not required to pay the statutory fees of
the county clerk and recorder for recording water
use permits.
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2. The Department of Natural Resources and Conserva-
tion is not required to pay the statutory fees of
the clerk of the district court for furnishing
copies of decrees affecting water rights.

3. Cities and counties are required to pay the fees
prescribed by the Board of Natural Resources and
Conservation for filing water right applications.

25 May, 1978

Donald D. Maclntyre, Esq.

Chief Legal Counsel

Department of Natural Resources
and Conservation

32 South Ewing

Helena, Montana 59601

Dear Mr. MacIntyre:

You have requested my opinion concerning the payment of fees
by and to the Department of Natural Resources and Conserva-
tion pursuant to the 1973 Water Use Act.

Section 89-886(3), R.C.M. 1947, requires the Department to
send each original water use permit to the county clerk and
recorder in the county where the point of diversion or place
of use 1is located for recordation. The department is
required to establish a centralized system of existing
rights. Section 89-870, R.C.M. 1947. The data to be
gathered by the department includes court decrees adjudi-
cating water rights and records of declaration filed under
the ground water code.

The first two questions presented in your request are as
follows:

1. Whether the department must pay the statutory fees
of the county clerk and recorder for recording the
water use permits?

2. Whether the department must pay the statutory fees
of the clerk of the district court for furnishing
copies of decrees affecting water rights?

The fees of county officers are established by statute and
are found in Title 25, chapter 2, R.C.M. 1947. The fees of
the county clerk and recorder and the clerk of the district
court are found at sections 25-231 and 25-232, respectively.
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Within this same chapter is section 25-209, which states:

No fees must be charged the state, or any county,
or any subdivision thereof, or any public officer
acting therefore, or in habeas corpus preceedings
for official services rendered, and all such
services must be performed without the payment of
fees.

Consequently, the county officers whose fees are set by
Title 25, chapter 2 are prohlblted from collecting fees from
the state, any county, or political subdivision thereof, or
any public officer acting therefor. The department, there-
fore, is not required to pay the fees of the county clerk
and recorder to have water use permits recorded, nor must
the department pay the fees of the clerk of the district
court for furnishing a copy of any decree affecting water
righis.

A third question presented in your request concerns fees set
by the Board of Natural Resources and Conservation for the
filing of applications with the department. The questlon
you have presented is whether cities and counties are
required to pay the fees prescribed by the board for
processing a water right application.

Section 89-868(1) grants to the board the power to prescribe
fees for any public service rendered by the department under
the Water Use Act, including fees for the filing of applica-
tions. The Legislature did not limit this grant of power by
exempting cities and counties from being assessed these fees
if prescribed by the board. Nor does the board's rules
which set the fees for filing an application exempt cities
and counties. MAC 36-2.14R(1)-S14020.

It should be noted that section 25-209 would not exempt
cities and counties from the fees prescribed by the board

for filing applications. Section 25-209 is found within
Title 25, chapter 2, R.C.M. 1947, which addresses- fees of
county officers. It is an elementary rule of statutory

construction that all sections of an act relating to the
same subject matter should be considered together and not
each by itself unless to do so would be plainly contrary to
legislative intent. Sutherland, Statutory Construction,
section 47.06 (1973). The fees prescribed by the board
cannot be classified as fees of county officers and cannot
be controlled by section 25-209.
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THEREFORE, IT IS MY OPINION:

1. The Department of Natural Resources and Conserva-
tion is not required to pay the statutory fees of
the county clerk and recorder for recording water
use permits.

2. The Department of Natural Resources and Conserva-
tion is not required to pay the statutory fees of
the clerk of the district court for furnishing
copies of decrees affecting water rights.

3. Cities and counties are required to pay the fees
prescribed by the Board of Natural Resources and
Conservation for filing water right applications.

Very truly yours,

MIKE GREELY
Attorney General
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