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office for the Department of Health, Education and Welfare to define these 
terms according to the law of the state in which the merger is conducted. 
Therefore, reference must be made to chapter 65, Title 75, Revised Codes of 
Montana 1947, to decide whether the merger of School Districts No. 42 and No. 
59 was a consolidation or an annexation. 

In this regard, section 75-6507 states the conditions prerequisite for an 
elementary school district to annex another district. Section 75-6507 provides in 
pertinent part: 

An elementary district may be annexed to another elementary district 
located in the same county when: 

(1) a third class district where a high school is not located is annexed 
to a third class district where a high school is located ... 

It is evident that section 75-6507 precludes two third class school districts 
from merging when a high school is located in neither the annexing nor annexed 
district. Therefore, the plain meaning of section 75-6507 precludes the merger of 
School Districts No. 42 and No. 59 in Chouteau County by annexation. 

It has been suggested that despite the plain meaning of section 75-6507, an 
annexation has in fact occurred in the instant situation because School District 
No. 59 Knees was not abolished but continued, at least in name. I must reject this 
suggestion. 

An annexation can only occur when the statutory authority therefore exists 
(2 McQuillin, Municipal Corporations, section 7.10, p. 309 (1966 Revised 
Volume); Morin v. San Jose, 109 C.A.2d 268, 240 P.2d 688 (1952)). 
Since section 75-6507 precludes merger by annexation of two third class school 
districts when a high school is located in neither the annexing nor annexed 
districts, I must conclude that School Districts No. 42 and No. 59 in Chouteau 
County merged by consolidation and not by annexation. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

The merger of two third class school districts, neither of which contains 
a high school, cannot be considered an annexation conducted pursuant 
to section 75-6507, R.C.M. 1947 for purposes of administration of the 
federal Social Security Act. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 
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allowed under the Public Employees Retirement Act described 
in section 68-2302(2), Revised Codes of Montana 1947. 

Mr. Lawrence P. Nachtsheim, Administrator 
Public Employees' Retirement Division 
1712 Ninth Avenue 
Helena, MT 59601 

Dear Mr. Nachtsheim: 

February 17, 1976 

You have requested my opinion on the following question: 

Whether a deceased state employee who has served onl y eight months of 
state employment is entitled to that portion of the death benefit allowed 
under section 68-2302(2), Revised Codes of Montana 1947. 

Section 68-2302 provides in part: 

The amount of death benefit is the sum of (1) and (2), as follows: 

(2) An amount equal to one-twelfth (12th) of the compensation 
received by the member during the last twelve (12) months of such 
compensation, multiplied by the smaller of six (6) or the number of 
years of his creditable service; ... (Emphasis supplied) 

The question thus becomes whether the phrase "number of years of his 
creditable service" necessarily implies that one or more years of state service 
must be accumulated to receive the benefit. 

In order to determine the intent of the legislature, it is useful to compare the 
above language to that statutory language granting the death benefit prior to 
1973. Former section 68-1101 stated: 

(b) An amount, provided from contributions by the state, or by a 
contracting city, which shall be equal to one-twelfth (12th) of the 
annual compensation earnable by the deceased during the twelve (12) 
months immediately preceding his death multiplied by the number of 
completed years of service under the system, but not to exceed fifty 
percentum (50%) of such compensation. (Emphasis supplied) 

It can be seen that the critical change has been from "number of completed 
years of service" to "number of years of creditable service." Oearly, it was the 
intent of the legislature to grant the death benefit for the amount of service 
without restriction as to number of years completed. Under the former 
provision, there is no doubt that "completed years of service" meant precisely 
that - at least one completed year. 

The 1973 enactment of section 68-2302 repealed the completed year 
requirement, and thus, in the event that less than one year has been served, the 
fractional amount should then be allowed under the statutory formula. This 
result is in accord with the general rule of statutory construction adopted by the 
Supreme Court of Montana that whenever the legislature amends existing laws, a 
presumption arises that the legislature intended to change such laws and the 
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courts must give effect to these amendments. Mitchell v. Banking 
Corporation of Montana, 95 Mont. 23, 24 Pac. 2(d) 124 (1933). Although any 
presumption may be overcome by affirmative evidence, more is required than a 
mere belief by legislative lobbyists that the legislature did not in fact say what it 
intended. Indeed, legislation must be construed by the plain and ordinary words 
used, and the supposed unexpressed intent of the legislature cannot override the 
usual construction of the language employed. Equitable Life Assurance 
Society v. Hart, 55 Mont. 76, 173 Pac. 1062 (1918). 

If the legislature had expressly intended that at least one full year of service 
be required in order to receive the death benefit, then it could have provided 
such a limitation in section 68-2301, R.C.M. 1947, which defines the eligibility 
requirements for that benefit. Section 68-2301 states in part: 

The board shall grant a death benefit to the beneficiary of any member 
or former member who dies in any of the following statuses: 

(1) While in service; 

The language of the above statute is clear and unambiguous. A mandatory, 
unqualified duty rests upon the Board of Administration to grant the death 
benefit regardless of the time spent in state service. The time element is 
specifically intended to be only a measure of the amount of money received 
under the death benefit formula. 

In addition, it should be noted that the benefits of public retirement systems 
are a matter of contract right and not the result of largess of the state. See: 
Clarke ,. Ireland, 122 Mont. 191, 199 Pac. 2(d) 965 (1948). Thus, the statute 
should be liberally construed, and any ambiguity resolved in favor of the 
deceased employee. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

A deceased state employee who has served eight months of state 
employment is entitled to that portion of the death benefit allowed 
under the Public Employees Retirement Act described in section 68-
2302(2), Revised Codes of Montana 1947. 

VOLLME NO. 36 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 
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