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classification change to "residential" at the time the subdivision plat is 
filed? 

Your question arises from the fact that in the case of many subdivisions 
t here is a lengthy period of time between when the plat is filed and when the land 
ha" been sold. During this time the developer will often continue to use the land 
for agricultural purposes un til such time as he sells it. You ask whether this 
developer could be entitled to have the land classified as "agricultural" rather 
than "residential" and thus lower his tax liability. 

Section 84-429.12 provides that [a ]11 lands shall be classified according to 
their use or uses .... (emphasis supplied). It is the present use to which land is 
employed that determines whether it can be classified as "agricultural". Section 
84-h37.2 provides that "[IJand which is actively devoted to agricultural use" is 
eligible for tax treatment as "agricultural" property. This section goes on to 
establish the criteria by which property can qualify as "agricultural" property. 
There is nothing in this legislation which suggests that the filing of a subdividion 
plat forecloses the possibility of qualifying for "agricultural land" status. 

This position is supported by 84-437.2 (2). That section provides: 

Land shall not be classified or valued as agricultural if it is subdivided 
with stated restrictions prohibiting its use for agricultural purposes. 

That language clearly suggests that while a subdivision which prohibits 
agricultural use cannot qualify as agricultural property, the mere process of 
creating a subdivision does not disqualify land for agricultural status. To repeat, 
it seems clear that whether land within a subdivision qualifies as agricultural 
land should be determined solely on the basis of whether it meets the guidelines 
set ou t in section 84-437.2. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

The filing of a subdivision plat does not, by that fact alone, foreclose the 
possibility that land within that subdivision may qualify as 
"agricultural" property under section 84-437.2. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOO DAHL 
Attorney General 

VOLUME NO. 36 Opinion No. 52 

PUBLIC BUILDINGS ··Public" defined; PUBLIC BUILD· 
INGS-Seals of architect, engineer, or land surveyor required only for 
··public" buildings; Sections 66.2366,69·2105 (13), Revised Codes of 
Montana 1947. 

HELD: 1. ··Public" in section 66·2366 refers only to the buildings of 
the state and its political subdivision. 
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2. Plans and specifications for the construction of privately 
owned buildings need not bear the seals of the professional 
persons specified in section 66·2366. 

Mr. William A. Penttila, Chief 
Fire Marshal Bureau 
528 Sanders 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Penttila: 

January 21,' 1976 

This is in response to your request for my interpretation of the term 
"public" as employed in section 66-2366. 

Section 66-2366 was newly enacted in 1975 as part of a general revision and 
updating of the laws relating to professional engineers and land surveyors. 
Section 11, Chapter 366, Laws of 1975. The second paragraph thereof states: 

This state and its political subdivisions ... shall not accept plans and 
specifications for public buildings, water systems and storage facilities, 
sewerage systems, waste water disposal projects, swimming pools, 
recreational facilities, and similar type projects which may have a direct 
bearing on the public health and safety for approval unless they bear the 
seal of the professional engineer for engineering projects or the land 
surveyor for land surveying projects, or licensed architect for 
architectural projects, as provided for the practice of the respective 
professionals by this act. (Emphasis added) 

You are wondering whether the requirements of this section are meant to be 
imposed upon commercial establishments. 

hom section 66-2366 alone the breadth of the word "public" is uncertain. 
One one hand, it may be legitimately argued that it refers only to the buildings 
and facilities of the state; on the other, that it also includes places where the 
public congregates in considerable numbers, such as department stores and 
theatres. The latter interpretation would be consistent with the definition of a 
"public place" in the state building code-"any place which a municipality or 
state maintains for the use of the public, or a place where the public has a right to 
go and be." Section 69-2105 (13). However, I think the reference copy of Senate 
Bill No. 334, which enacted section 66-2366, rules out such a broad construction. 
It provides: 

This state and its political subdivisions ... shall not accept plans!and 
specifications for PUBLIC BUILDINGS, WATER SYSTEMS, 
WASTE WATER DIS.FACILITIES, SEWERAGE SYSTEMS, 
WASTE WATER DISPOSAL PROJECTS, SWIMMING POOLS, 
RECREATIONAL FACILITIES, AND SIMILAR TYPE 
PROJECTS WHICH MAY HAVE A DIRECT BEARING ON 
THE PUBLIC HEALTH AND SAFETY for approval unless they 
bear the seal of the professional engineer for engineering projects or the 
land surveyor for land surveying projects, OR LICENSED 
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ARCHITECTS FOR ARCHITECTURAL PROJECTS, as 
provided for the practice of the respective professions by this act. 

Given these changes, especially the deleted language, it is clear the 
legislature intended to confine application of section 66-2366 to those buildings 
and other projects built by governmental entities. Structures erected by private 
partie;, to house their own enterprise are not "public" in the sense here intended. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. "Public" in section 66-2366 refers only to the buildings of the state 
and its political subdivisions. 

2. Plans and specifications for the construction of privately owned 
buildings need not bear the seals of the professional persons specified in 
section 66-2366. 

VOLUME NO. 36 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 53 

CIVIL DEFENSE - Indian reservations; Political subdivisions; 
Sections 77-2301 et seq. 

HELD: An Indian reservation, represented by a tribal council, is not a 
political subdivision of the state of Montana for purposes of 
receiving aid and assistance pursuant to the state Civil Defense 
Act (Chapter 23, Title 77, Revised Codes of Montana 1947). 

Mr. c.L. Gilbertson, Administrator 
Divil Defense Division 
Department of Military Affairs 
P.O. Box 1157 
Helena, MT 59601 

Dear Mr. Gilbertson: 

February 9, 1976 

You have requested my opinion on the following question: 

Can the civil defense division of the Montana department of military 
affairs treat a reservation, represented by a tribal council, as a political 
subdivision of the state of Montana for purposes of receiving aid and 
assistance pursuant to the state Civil Defense Act (Chapter 23, Title 77, 
Revised Codes of Montana 1947)? 

You advise that the executive board of the Assiniboine and Sioux Tribes of 
the Fort Peck Indian Reservation is seeking recognition as a political subdivision 
of the state of Montana in order to receive civil defense aid directly from the state 
through the civil defense division of the department of military affairs. 
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