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The purchase of stationery and office supplies by the county attorney is a 
legitimate expense. As such, it is paid by the county and would necessarily fall 
within the purview of section 16-1230. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 
The office of the county attorney is covered by the county printing 
contract and is required to purchase its stationery and office supplies 
exclusively from the printer who holds the county printing contract. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

VOLUME NO. 36 Opinion No. 38 

COUNTY COMMISSIONERS - Powers, Property of Powers, Property 
of County, Authority Over, Real Estate, purchase and sale; 
COUNTY PARK BOARDS - Duties, Development of Park 
Land, Powers, Expenditures, Sale of Park Land; Sections 16· 
1009,16.4802 and 16-4808, Revised Codes of Montana 1947. 

HELD: 1. A county park board may not sell county park property. 

2. A board of county commissioners may sell land that has been 
dedicated to the public for park purposes in accordance with 
the procedures set out in section 16.4808, and it may sell 
county land which has been used or purchased, but not 
dedicated, for park purposes subject to the limitations set out in 
section 16·1009. 

3. A county park board may expend its funds only for the 
improvement of any park land to which the county holds legal 
title. 

4. Montana law does not require a county park board to develop 
every parcel of park land or any particular parcel of park land. 

5. Generally, a county park board may not restrict the use of any 
county park to the residents of any particular area, although the 
history and circumstances of each park must be reviewed to 
determine whether there are any special circumstances that 
would create an exception to this general rule. 

Mr. Patrick M. Springer 
Flathead County Attorney 
County Courthouse 
Kalispell, Montana 59901 

Dear Mr. Springer: 

November 6, 1975 

You have requested my opinion on the following questions: 
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1. Maya county park board sell land that has been dedicated for park 
purposes, used for park purposes but not dedicated, or acquired by 
purchase for park purposes? 

2. May the board of county commissioners sell land that has been 
dedicated for park purposes, used for park purposes but not dedicated, 
or acquired by purchase for park purposes? 

3. May the county park board spend money for improvement of park 
lands within the county that are owned by the federal government, the 
state government, school districts, other county agencies, or owned 
privately? 

4. May the law regulating county park boards be interpreted to require a 
county park board to develop every parcel of park land or any particular 
parcel of park land? 

5. Does the law permit restriction of the use of any county park to the 
residents of any particular area? 

Question 1. 

A county has only such powers as the law prescribes or as arises by 
necessary implication. Section 16-801, R.C.M. 1947; Helena Gun Club v. 
Lewis and Clark County, 141 Mont. 490,379 P.2d 436 (1963). The county 
park board, being a branch of the county, also has only those powers granted it by 
law. Those powers are set out in section 16-4802. No power to sell park property 
is expressly granted therein. Only two subsections within 16-4802 deal with 
acquisition and disposition of park property. Subsection 1 authorizes the county 
park board to acquire park property. Subsection 6 authorizes the county park 
board to lease lands which the board considers inadvisable for improvement. The 
conspicuous omission from 16-4802 of any reference to a power to sell park 
property precludes any implication that the county park board may sell county 
property. 

Question 2. 

The same is not true for the board of county commissioners, however. 
Section 16-804(4) empowers the county "[t]o make such orders for the 
disposition or use of its property as the interests of its inhabitants require". 
Section 16-1009 authorizes the board of county commissioners "to sell any 
property, real or personal, however acquired, belonging to the county, and which 
is not necessary to the conduct of the county's business or the preservation of its 
property". However, I am of the opinion that 16-1009 does not authorize the sale 
of county park property dedicated to public use. Property which has been 
dedicated for public park purposes is held in trust with the governing body 
holding legal title, and equitable title being in the inhabitants of the political 
subdivision. See Hames v. City of Polson, 123 Mont. 469, 215 P.2d 950 (1950). 

Nevertheless, the legislature may authorize the vacation of land dedicated 
for public park purposes. Smith v. Town of Hot Springs, 125 Mont. 458, 240 
P.2d 249 (1959); Uoyd v. City of Great Falls, 107 Mont. 442, 86 P.2d 395 
(1938). 
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And the 1975 Montana Legislature recently did so by enacting section 16-
4808, which authorizes the sale of dedicated park land by the county_ Therefore, 
I conclude that a board of county commissioners may sell dedicated county park 
land if that property is sold in accordance with the procedure set out in section 
16-4808. 

A second aspect of your question is whether county lands used or acquired 
by purchase for park purposes, but not dedicated, may be sold by the county. 

It is my opinion that 16-1009 is controlling here. Therefore, the board of 
county commissioners may sell land used or purchased, but not dedicated, for 
park purposes so long as that land isnot necessary to the conduct of the county's 
business or to the preservation of its property. It should be noted, however, that 
property may be dedicated for park purposes by means other than pursuant to a 
formal offer of dedication. Dedication may be implied when the conduct of the 
property owner manifests an intent to dedicate the land. See Arnold v. City of 
San Diego, 120 Cal. App.2d 353,261 P.2d 33 (1953). Because the question of 
whether land has been impliedly dedicated to the public use depends upon the 
facts of each case, I recommend that, before attempting to sell land which has 
been used or purchased by the county for park purppses, you review the history 
of that property to determine whether a dedication by implication has taken place 
and section 16-4808 is controlling. 

Question 3. 

Your third question, briefly stated, is whether the county park board may 
expend county park funds for improvement of county park lands administered by 
other county agencies or for improvement of park lands owned by non-county 
governmental entities or by private citizens. 

Once, again, we must begin with the premise that the county park board has 
only those powers prescribed by law or as arise by implication therefrom. Section 
16-4802 (1) authorizes the board "to furnish and equip and to manage and 
control" those parks which it has acquired. Subsection 3 allows it to establish 
and maintain "grounds, parkways, drives and walks in the parks and recreation 
areas of the county." (Emphasis added) 

Although subsection 1 may limit expenditure of park board funds to parks 
acquired by the park board, subsection 3 clearly limits expenditures to the park 
lands "of the county". Therefore, I conclude that the county park board may 
expend its funds for the improvement of any park land to which the county holds 
legal title. Because every part of section 16-4802 which provides for the 
expenditure of park board funds specifies that it is to be spent for county parks, 
there can be no implication that a county park board can, and it is my opinion 
that it cannot, expend money for the improvement of non-county park lands. 

Question 4. 

Your fourth question concerns whether Glapter 48 of Title 16 requires the 
county park board to develop every parcel of county park land. 

Section 16-4802 gives the county park boards the power to develop county 
parks. It does not require them to do so. In addition, subsection 6 of 164802 
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provides that the county park board may lease such county park land as the board 
deems it advisable not to develop as a park. Therefore, my conclusion is that a 
county park board is not required to develop all its county parks or park land. 

Question 5. 

Your final question deals with whether the law permits a county park board 
to restrict the use of any county park to the residents of a particular area. 

My research has revealed no statutory guidelines or case authority on this 
issue in Montana. In other jurisdictions the general rule is that use of public 
parks cannot be restricted to the residents of a particular area. Higginson v. 
Slattery, 212 Mass. 503, 99 N.E. 523 (1912). However, the exclusion of non­
residents from city park facilities has been upheld where the original deed of 
dedication did not dedicate for general public use. Campbell v. Town of 
Hamburg, 281 N.Y.S. 753 (1935). In addition, courts have upheld the exclusion 
of non-residents from overcrowded city park facilities. McClain v. City of 
South Pasadena, 155 Cal. App.2d 423, 318 P.2d 199 (1957). Even so, these 
cases do not involve the exclusion of taxpayers whose tax monies go directly to 
maintain a park from which they are excluded. And they involve the use of 
facilities to which access could easily be limited, such as a swimming pool. 

Therefore, it is impossible to state a rule of law that would apply without 
exception to every county park in Montana. However, it is my opinion that 
county park boards may not restrict the use of any county park to the residents of 
any particular area, although the history and circumstances of each park must be 
reviewed to determine if there are any special circumstances that would create an 
exception to this general rule. Of course, no such restriction should be made 
without also considering whether the constitutional guarantee of equal 
protection under law would be violated thereby. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A county park board may not sell county park property. 

2. A board of county commissioners may sell land that has been 
dedicated to the public for park purposes in accordance with the 
procedures set out in section 16-4808, and it may sell county land which 
has been used or purchased, but not dedicated, for park purposes subject 
to the limitations set out in section 16-1009. 

3. A county park board may expend its funds only for the improvement 
of any park land to which the county holds legal title. 

4. Montana law does not require a county park board to develop every 
parcel of park land or any particular parcel of park land. 

5. Generally, a county park board may not restrict the use of any county 
park to the residents of any particular area, although the history and 
circumstances of each park must be reviewed to determine whether 
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there are any special circumstances that would create an exception to 
this general rule. 

VOLUME NO. 36 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOO DAHL 
Attorney General 

Opinion No. 39 

FINES - Fish and game violations, disposal of fines by court; FISH AND 
GAME - Criminal violations - Treasurer, fines remitted to; FISH AND 
GAME - Fish and Game Commission - Payment of fines to by court; 
Sections 26-104,26-121,26-1001, R.C.M. 1947. 

HELD: A court imposing a fine in a fish and game violation case must 
pay the money collected to the fish and game commission. 

Mr. Charles Joslyn 
Teton County Attorney 
Larson Building 
Choteau, Montana 59422 

Dear Mr. Joslyn: 

November 7, 1975 

This is in response to your inquiry regarding the disposition of fines by a 
district court in a game violation case. 

As you have noted, the 1973 amendment to section 26-1001 deleted the 
provision for payment of fish and game fines to the state game warden, who in 
turn paid them over to the state treasurer for proper deposit. Hence your 
question: To whom should the court now pay the money collected from such 
fines? 

The answer to this is supplied by two companion statutes. Section 26-104 
provides: 

(3) ... Moneys collected or recieved from the sale of h1:lnting and 
fishing licenses or permits, from the sale of seized game or hides, from 
fines or damages collected for violations of the fish and game 
laws, from appropriations, or received by the (fish and game) 
commission from any other sources are appropriated to and under 
control of the commission. (Empahsis added) 

Nearly identical language is found in section 26-121. It appears the 
legislature intends the fish and game commission to initially receive all moneys 
from each of the sources enumerated in subsection (3), above. That is, fine 
moneys as well as license moneys, proceeds from the sale of seized game or hides, 
and appropriations are to be "received by the commission". After receipt of these 
moneys, the commission must still remit them to the state treasurer. Section 26-
121. 
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