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Absent an intrusion into those areas which distinctly and uniquely belong 
under the jurisdiction of the Regents, line-item appropriations and conditions 
attached thereto such as those contained in House Bill 55 are constitutionally 
permissible. By this holding, not only is the separation of powers principle 
preserved, but also the duty of the legislature to strictly account for all moneys 
spent by the state is secured. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. The provisions of sections 79-308 and 82A-204, R.C.M. 1947, 
relating to the investmen t of state moneys are applicable to the board of 
regents of higher education and the separate units of the Montana 
university system. 

2. The provisions of section 59-1001, et seq., R.C.M. 1947, relating to 
employee benefits and vacation leave are applicable to employees of the 
separate units of the Montana university system except those persons 
who would qualify as "school teachers" under the provisions of section 
59-1007, R.C.M. 1947. 

3. The provisions of section 79-306, R.C.M. 1947, designating the 
state treasurer as the treasurer of every state agency and institution and 
requiring the daily deposit of all moneys, credits, evidences of 
indebtedness, and securities, either in financial institutions designated 
by the state treasurer or with the state treasurer, are applicable to the 
board of regents and the separate units of the Montana university 
system and the public funds under their control and supervision. 

4. The line-item appropriations and conditions attached thereto 
contained in House Bill 55, Montana Session Laws of 1973, are 
constitutionally pennissible and binding on the board of regents of 
higher education and the separate units of the Montana university 
system. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOO DAHL 
Attorney General 

VOLUME NO. 36 

AGRICULTURE - Pesticide Applicators 
LICENSES - Commercial Pesticide Applicators 

Opinion No.3 

DEPARTMENT OF AGRICULTURE - Powers, Pesticide Applicators 
FARMING - Pesticide Applicators 
Sections 27·213 through 27.245, R.C.M. 1947 

HELD: 1. A private canal and ditch company which applies pesticides 
only to property owned and operated by that company is 
classified as a ~~farm applicator" within the terms of the Montana 
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Pesticides Act and is consequently not required to license one 
of its employees as a ~~commercial applicator." 

2. A private canal and ditch company which applies pesticides 
only to its own property and to the property of adjoining 
landowners is not classified as a ~~commercial applicator" 
under the Montana Pesticides Act so long as the company does 
not receive any compensation or consideration for the 
application of pesticides to property not its own. 

Mr. George Lackman, Commissioner 
Department of Agriculture 
Capitol Annex Building 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Lackman: 

March 14, 1975 

You have requested my opinion on the following questions: 

1. Is a private ditch and canal company required by the Montana 
Pesticides Act to license one of its employees as a "commercial 
applicator" in order to apply pesticides only to ditch banks and canals 
owned and managed by the ditch and canal company itself, or is such a 
company classified as a "farm applicator" within the terms of the act? 

2. Is a private ditch and canal company classified as a "commercial 
applicator" under the Montana Pesticides Act if it applies pesticides on 
property adjacent to its own property? 

Question No.1: In 1971, the Montana Legislature enacted the Montana 
Pesticides Act, which is codified in the Revised Codes of Montana, 1947, sections 
27-213 through 27-245. Section 27-221 provides that it is unlawful for any 
person "to engage in the business of applying pesticides for another without a 
pesticide applicator's license obtained from the Department of Agriculture." 
Section 27-216 (5) defines the term "commercial applicator" as "a person who 
by contract or for hire applies aerial, ground, or hand equipment pesticides to 
land, seed, animals, waters, structures, or vehicles." Section 27-216 (7) defines 
the term "farm applicator" as "a person applying pesticides to his own crops or 
land." Thus, the distinguishing characteristic of a commercial applicator is the 
na ture of the agreement pursuant to which he applies pesticides. A "person" (a 
term which includes a company, according to section 27 -216 (29» is required to 
obtain a commercial applicator's license if he "engages in the business of buying 
pesticides for another." Although the terms are not contained in section 27 -221, 
section 27-216 (5), in defining the term "commercial applicator" it must 
certainly be inferred that the term "engaged in the business of' is to mean 
application of pesticides "by contract or for hire." I therefore conclude that a 
private ditch and canal company which applies pesticides only to property owned 
and controlled by itself, and not by contract or for hire,is neither a "commercial 
applicator" nor engaging "in the business of applying pesticides for another." 
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Consequently, such a company is not required to obtain a commercial 
applicator's license. Instead, it comes within the definition of a "farm 
applicator. " 

Question No.2: It should be noted however, that the terms "engage in the 
business of' and "by contract or for hire," combined with the word 
"commercial" implies something more than application of pesticides for 
neighboring farmers and ranchers on a free gratis basis. Although each situation 
must be considered on its own facts, it is my conclusion that a ditch and canal 
company which applies pesticides for neighboring farmers without receiving 
some sort of consideration or compensation from these land owners is not a 
"commercial applicator" and not required to obtain a license under the 
Pesticides Act. If, however, the company does obtain some sort of compensation 
or consideration, it is considered a "commercial applicator" and must obtain a 
commercial applicator's license. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A private canal and ditch company which applies pesticides only to 
property owned and operated by that company is classified as a "farm 
applicator" within the terms of the Montana Pesticides Act and is 
consequently not required to license one of its employees as a 
"commercial applicator." 

2. A private canal and ditch company which applies pesticides only to 
its own property and to the property of adjoining landowners is not 
classified as a "commercial applicator" under the Montana Pesticides 
Act so long as the company does not receive any compensation or 
consideration for the application of pesticides to property not its own. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

VOLUME NO. 36 Opinion No.4 

CITIES AND TOWNS - City-County Board of Health - Status of 
Employees; COUNTIES - City-County Board of Health - Status of 
Employees - Sections 16-4904,69-4506, and 69-4508, Revised Codes 
of Montana, 1947. 

HELD: When city employees are transferred to a city-county health 
department, they retain their status as city employees for the 
purposes of personal benefits such as vacation leave, sick leave, 
and retirement. 

Mr. Harold F. Hanser, County Attorney 
Yellowstone County Courthouse 
Billings, Montana 59101 

March 27, 1975 
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