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GAMBLING - Pulltabs prohibited; GAMBLING - Charitable 
organizations, exempt from licensing; GAMBLING - Crimes and 
Criminal Procedure - Gambling, pull tabs prohibited. Chapter 7, Title 
62; Sections 94-8-401,94-8-403, Revised Codes of Montana, 1947. State 
v. Hovland, 118 Mont. 454,169 P.2d 341 (1946); State ex reI. Replogle 
v. Joyland Club, 124 Mont. 122,220 P.2d 988 (1950); State v. Israel, 
124 Mont. 152,220 P.2d 1003 (1950). 

HELD: A non-profit, charitable organization may not sell pull tab 
devices for distribution to bars and taverns wherein the bar or 
tavern retains a portion of the proceeds. 

Mr. 1. Fred Bourdeau 
Cascade County Attorney 
Cascade County Courthouse 
Great Falls, Montana 59401 

ATTENTION: Brett C. Asselstine, Deputy 

Dear Mr. Bourdeau: 

August 26, 1975 

I am in receipt of your recent letter in which you request my opinion on the 
following question: 

Whether a nonprofit, charitable organization may sell pulltab devices to 
bars and taverns where the bar or tavern would retain a portion of the 
proceeds? 

Pulltabs are a gambling device within the meaning of section 94-8-401, 
Revised Codes of Montana, 1947. 

Section 94-8-403, R.C.M. 1947, states that: 

Any religious, fraternal or charitable organization, and all private 
homes are not included within the provisions of this act. 

That section, however, has been held not to authorize the operation of 
specifically prohibited gambling games but is rather an exception to the licensing 
provisions. State v. Israel, 124 Mont. 152, 220 P.2d 1003 (1950). There the 
court stated further that: 

The payment of a license tax upon a business prohibited by statute is no 
justification for doing the forbidden act. State ex reI. Replogle \. 
Joyland Club, 124 Mont. 122,220 P.2d (1950). 

Even if the section were read to exempt such organizations from the 
gambling prohibition, the involvement of a private commercial establishment 
would not be authorized. Statev. Hovland, 118 Mont. 454,169 P.2d 341 (1946). 

Finally, the use or operation of pulltabs is not a gambling game which is 
authorized by Chapter 7, Title 62, R.C.M. 1947, as an exception to the bar on 
gambling. 
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THEHEFOHE, IT IS !\!Y OPINION: 

A non-profit, charitable organization may not sell pull tab devices for 
distribution to bars and taverns wherein the bar or tavern retains a 
portion of the proceeds. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOO DAHL 
Attorney General 

VOLUME NO. 36 Opinion No. 17 

LABOR LAW - Employers - Employees - Wages, Withholding of 

HELD: An employer cannot withhold the wages or any portion thereof 
due and owing to an employee as wages earned, and apply such 
wages for damages caused by employee negligence during the 
course of his employment, for truck mileage which was not 
authorized by the employer, for both costs in retrieving 
property abandoned by the employee during the course of his 
employment and per diem fines therefor, for costs of avoidable 
cargo losses caused by employee poor judgment and for liability 
insurance deductible costs occasioned by employee negligence, 
which the employee has contracted to have deducted as a 
condition to the employment. 

Mr. Tony Softich, Administrator 
Labor Standards Division 
Department of Labor and Industry 
1331 Helena Avenue 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Softich: 

August 27, 1975 

You have requested that I issue an official opmlOn in regard to the 
lawfulness of a certain contract for employment of teamsters. The contract 
specifically provides that deductions will be made from an employee's pay for 
damages caused by employee negligence during the course of his employment, 
for truck mileage which was not authorized by the employer, and both for costs in 
retrieving property abandoned by the employee during the course of his 
employment and for per diem fines therefor. In addition, costs of avoidable cargo 
losses caused by employee poor judgment, and liability insurance deductible 
charges occasioned by employee negligence are "charged back" to the employee. 
I will assume in my discussion that the costs "charged back" to employees means 
deducted from wages earned. 

Section 41-1301, Revised Codes of Montana 1947, in part provides: 
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