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simultaneously by one person. The factors set forth by the court which must be 
considered in determining the incompatibility of public offices are as follows: 

Offices are "incompatible" when one has power of removal over the 
other ... , when one is in any way subordinate to the other ... , when one 
has power of supervision over the other ... , or when the nature and 
duties of the two offices are such as to render it improper, from 
considerations of public policy, for one person to retain both ... 50 
Mont. at 24-25. 

In order to determine whether two offices are incompatible it is necessary to 
compare the functions of each office with that of a local government study 
commissioner in view of the above-mentioned factors. This must be done on a 
case by case basis, and it is impossible to generalize and hold all county or 
municipal offices either compatible or incompatible with the office of local 
government study commissioner. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION, based upon the above considerations: 

1. A seat on a local government study commission is a public office. 

2. Members of the legislative assembly and the elected officials of the 
executive branch of state government as defined in Article VI, section 1, 
Constitution of Montana, 1972, may not hold the position of local 
government study commissioner. 

3. County or municipal officers, not specifically precluded by law 
from holding other public office, are prohibited from holding the office 
of local government study commissioner if that position is incompatible 
under common law principles with their county or municipal office. 

VOLUME NO. 35 

Very trufy yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 91 

ELECTIONS-School districts, elector and candidate qualifications, 
ballots cast; SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS-Elections, elector 
and candidate qualifications, ballots cast. Sections 23·3004.1, 23. 
3018, 75·5913, 75-6410, 75.6414, 75.6418 and 75.6422, R.C.M. 
1947. 

HELD: 1. In order to qualify for the office of school trustee a person 
must be registered to vote as a resident ofthe school district in 
which he proposes to vote. 

2. Votes cast in a school election by persons who are residents 
of the district but who are not registered to vote in that district 
are invalid. 
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July 19, 1974 

Mr. Douglas Y. Freeman 
Big Horn County Attorney 
County Attorney's Office 
Hardin, Montana 59034 

Dear Mr. Freeman: 

You have requested my opinion on the following questions: 

1. Whether a candidate for the office of school trustee who is a 
resident of a school district but who is not registered to vote in that 
district is qualified to hold the office of school trustee in that district. 

2. Whether votes cast in a school election by electors who are 
residents of the district but who are not registered to vote in that district 
are valid? 

Candidate qualifications for the office of school district trustee are set forth 
in section 75-5913, Revised Codes of Montana, 1947, providing in pertinent part: 

Any person who is qualified to vote in a district under the provisions of 
section 75-6410 shall be eligible for the office of trustee. 

Section 75-6410 provides in pertinent part: 

Every person is entitled to vote at school elections ifhe has the following 
qualifications: 

(1) He has registered to vote with the county registrar as a resident 
in the school district in which he resides and proposes to vote in the 
manner provided by the general state election laws ... (Emphasis 
supplied) 

The plain, ordinary meaning of the language of a statute is used in 
construing its meaning. Section 93-401-16. State ex reI. Woodahl v. District 
Court, __ Mont. ----. 511 P.2d 318 (1973). Clearly, in order to be eligible for 
the office of school trustee under the provisions of sections 75-5913 and 75-6410, 
supra, an individual must be registered to vote and must be a resident of the 
school district for which he seeks office. If a candidate for school trustee fails to 
meet both of these requirements he is not qualified to hold the office of school 
trustee. 

In response to your second question concerning the validity of ballots in a 
school trustee election, section 23-3004.1, R.C.M. 1947, provides in pertinent 
part: 

... the county registrar shall record the resident school district of each 
person registering to vote to allow the preparation of registered elector 
lists fQr each school district of the county. 

Section 23-3004.1, supra, is implemented in section 75-6414, R.C.M. 1947, 
providing: 
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After closing registration the county registrar shall prepare a list of 
registered electors for each polling place established by the trustees. The 
list for each polling place shall be prepared in the format of a precinct 
register book. 

As noted in section 75-6410, supra, in order to qualify as an elector in a 
school election an individual must have "registered to vote with the county 
registrar as a resident in the school district in which he resides and proposes to 
vote." Thus, as a prerequisite to voting in a school election, an individual must 
be on the voter registration list for that school district. 

In section 75·6418, R.C.M. 1947, the law provides that school district 
trustees must supply election judges and each polling place with: 

(3) a list of electors prepared in the format of a precinct register book. 

Section 23·3018, R.C.M.1947, of the general election laws provides in part: 

(1) A person shall not vote at an election ... unless his name 
appears on election day in the copy of the official precinct 
register furnished by the registrar to the election judges. The fact that 
his name appears in the copy of the precinct register is prima facie 
evidence of his right to vote. (Emphasis supplied) 

Further, regarding the conduct of school elections, section 75-6422, R.C.M. 
1947, provides in part: 

(1) The election judges shall deliver the ballots to the elector 
offering to vote and shall cause the recording of such elector's 
signature on the registered elector listing for the polling place. 
(Emphasis supplied) 

A review of these statutes clearly emphasizes that only individuals duly 
registered as residents in the district are entitled to cast ballots in a school 
election. Those individuals who are not registered and who do not properly 
appear on the official register listing are not eligible to vote as a school district 
elector. Consequently, any ballots cast by individuals who are not duly registered 
to vote as residents in that school district are invalid. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. In order to qualify for the office of school trustee a person must be 
registered to vote as a resident of the school district in which he 
proposes to vote. 

2. Votes cast in a school election by persons who are residents of the 
district but who are not registered to vote in that district are invalid. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOO DAHL 
Attorney General 




