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salary increases or benefits to be received under those contracts would be 
diminished in any way. 

3. State employees under union contracts which have been impaired by 
H.B. 747 are entitled to the salary increases as provided for by their contracts and 
not as provided for in H.B. 747. 

4. State employees with vested statutory salary increases are entitled to 
the salary increase in H.B. 747 in addition to their mandated statutory increases. 

VOLUME NO. 35 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 90 

COUNTY OFFICERS-Local government study commission, eligibility 
for; OFFICES AND OFFICERS-Local government study 
commission, eligibility for; PUBLIC OFFICERS AND 
EMPLOYEES-Local government study commission, eligibility 
for; PUBLIC OFFICERS AND EMPLOYEES-Local 
government study commission, incompatibility of offices. 
Montana Constitution, Article V, section 7 (1889); Montana 
Constitution, Article V, section 9, and Article VI, sections 1 and 
5 (1972); sections 11-3407, 16-5103 and 16-5107, R.C.M. 
1947. 

HELD: 1. A seat on a local government study commission is a public 
office. 

2. Members of the legislative assembly and the elected 
officials of the executive branch of state government as defined 
in Article VI, section 1, Constitution of Montana, 1972, may not 
hold the position of local government study commissioner. 

3. County or municipal officers, not specifically precluded by 
law from holding other public office, are prohibited from 
holding the office of local government study commissioner if 
that position is incompatible under common law principle with 
their county or municipal office. 

Mr. Thomas A. Olson 
Gallatin County Attorney 
County Courthouse 
Bozeman, Montana 59715 

Dear Mr. Olson: 

July 12, 1974 

You have requested my opinion as to whether public officials, including but 
not restricted to elected officials, may be candidates for local government study 
commissions while maintaining their present offices. 
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The organization and functions of local government study commissions are 
set forth in Title 16, chapter 51, Revised Codes of Montana, 1947. According to 
section 16-5103, R.C.M. 1947, every board of county commissioners and the 
council of every municipality must have passed a resolution establishing a study 
commission prior to April 15, 1974. All study commissioners are to be elected at 
the general election on November 5,1974, and their terms expire June 30,1977. 
Since your letter did not specify particular public officers, I will focus my 
discussion on members of the legislature, officers of the executive branch of 
state government, and county and municipal officeholders. 

I. 
LEGISLATIVE AND EXECUTIVE OFFICERS 

Article V, section 9, Constitution of Montana, 1972, provides in part: 

No member of the legislature shall, during the term for which he 
shall have been elected, be appointed to any civil office under the 
stale; ... (Emphasis supplied) 

In the case of Barney v. Hawkins, 79 Mont. 506,257 P. 411 (1927), the 
Montana Supreme Court discussed the meaning of the term "civil office." The 
court set forth the following criteria: 

After an exhaustive examination of the authorities, we hold that five 
elements are indispensable to any position of public employment, in 
order to make it a public office of a civil nature: (1) It must be created by 
the Constitution or by the legislature or created by a municipality or 
other body through authority conferred by the legislature; (2) it must 
possess a delegation of a portion of the sovereign power of government, 
to be exercised for the benefit of the public; (3) the powers conferred 
and the duties to be discharged must be defined, directly or impliedly, by 
the legislature or through legislative authority; (4) the duties must be 
performed independently and without control of a superior power, other 
than the law, unless they be those of an inferior or subordinate office, 
created or authorized by the legislature and by it placed under the 
general control of a superior officer or body; (5) it must have some 
permanency and continuity and not be only temporary or occasional. 79 
Mont. at 528, 529. 

The court further concluded that the pprase "civil office" is synonymous 
with the term "public office." 

It is readily apparent that a member of a study commission meets the criteria 
outlined in numbers (1) through (4) above. In regard to the fifth characteristic of 
permanency and continuity, there is no requirement that a public position must 
be perpetual in order to be considered a public office. Forty-second Legislative 
Assembly v. Lennon, 156 Mont. 416, 481 P.2d 330 (1971). Indeed, the 
Montana Supreme Court has held that an office is permanent and continuous 
until the functions for which it was created are completed. 156 Mont. at 425. 
Furthermore, in Lennon the court held that members of the state legislature 
could not hold more than one public office during the term for which they were 
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elected. The court based its conclusion on Article V, section 7, Constitution of 
Montana, 1889, which is nearly identical to Article V, section 9, Constitution of 
Montana, 1972. Therefore, I conclude that a seat on a local government study 
commission is a public office, and thus prohibited to members of the legislature 
during their term by Article V, section 9, supra. 

In regard to officers of the executive branch of state government, Article 
VI, section 5, Constitution of Montana, 1972, provides in pertinent part: 

(2) During his term, no elected officer ofthe executive branch 
may hold another public office or receive compensation for services 
from any other governmental agency. (Emphasis supplied) 

The officers of the executive branch as defined in Article VI, section 1, 
Constitution of Montana, 1972, are the governor, lieutenant governor, secretary 
of state, attorney general, superintendent of public instruction, and the state 
auditor. Thus, the above-mentioned officers are precluded by Article VI, section 
5, supra, from membership on a local government study commission. 

II. 
COUNTY AND MUNICIPAL OFFICERS 

Insofar as your question applies to county or municipal officers, I am 
unable to find any constitutional or statutory provisions specifically prohibiting 
such officers from simultaneously holding another public office with the 
exception of section 11-3407, R.C.M. 1947. Section 11-3407, supra, precludes 
commissioners under a consolidated city-county form of government from 
holding other public office except in the state militia or as a notary public. It 
should also be noted that section 16-5107 (11), R.C.M. 1947, precludes county 
commissioners and municipal councils from appointing any elected official of 
the local government unit in the event a vacancy occurs, or an insufficient 
number of study commissioners are elected in the 1974 general election. 

In the absence of specific constitutional ot statutory prohibitions, the 
answer to your question depends on the compatibility of the study commission 
office with any other particular county or municipal office. It is a settled 
principle of common law that two or more incompatible public offices may not be 
held by one person at the same time. Knuckles v. Board of Education, 272 
Ky. 431, 114 S.W.2d 511 (1938). Furthermore, my predecessors in office have 
held numerous kinds of offices to be incompatible within the meaning of the 
common law. For example: County commissioner and school trustee ( 8 
Opinions ofthe Attorney General, p. 402 (1920) ); county attorney and city 
attorney (10 Opinions of the Attorney General, p. 330 (1923) ); county 
treasurer and clerk of school district (15 Opinions of the Attorney General, 
no. 403 (1933) ); and ci ty alderman and ci ty heal th officer (9 Opinions of the 
Attorney General, p. 213 (1922) ). 

In the case of State ex reI. Klick v. Wittmer, 50 Mont. 22, 144 P. 648 
(1914), the Montana Supreme Court held that the office of city alderman and the 
position of city purchasing agent were incompatible and could not be held 
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simultaneously by one person. The factors set forth by the court which must be 
considered in determining the incompatibility of public offices are as follows: 

Offices are "incompatible" when one has power of removal over the 
other ... , when one is in any way subordinate to the other ... , when one 
has power of supervision over the other ... , or when the nature and 
duties of the two offices are such as to render it improper, from 
considerations of public policy, for one person to retain both ... 50 
Mont. at 24-25. 

In order to determine whether two offices are incompatible it is necessary to 
compare the functions of each office with that of a local government study 
commissioner in view of the above-mentioned factors. This must be done on a 
case by case basis, and it is impossible to generalize and hold all county or 
municipal offices either compatible or incompatible with the office of local 
government study commissioner. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION, based upon the above considerations: 

1. A seat on a local government study commission is a public office. 

2. Members of the legislative assembly and the elected officials of the 
executive branch of state government as defined in Article VI, section 1, 
Constitution of Montana, 1972, may not hold the position of local 
government study commissioner. 

3. County or municipal officers, not specifically precluded by law 
from holding other public office, are prohibited from holding the office 
of local government study commissioner if that position is incompatible 
under common law principles with their county or municipal office. 

VOLUME NO. 35 

Very trufy yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 91 

ELECTIONS-School districts, elector and candidate qualifications, 
ballots cast; SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS-Elections, elector 
and candidate qualifications, ballots cast. Sections 23·3004.1, 23. 
3018, 75·5913, 75-6410, 75.6414, 75.6418 and 75.6422, R.C.M. 
1947. 

HELD: 1. In order to qualify for the office of school trustee a person 
must be registered to vote as a resident ofthe school district in 
which he proposes to vote. 

2. Votes cast in a school election by persons who are residents 
of the district but who are not registered to vote in that district 
are invalid. 
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