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representative be elected to fill a vacancy, his term of service shall begin 
on the next day after his election. 

Since the constitutional prohibition in Article V, Section 9, bars a legislator 
from holding two civil offices during the "term" for which he is elected, a 
legislator may run for another public office if the terms of the offices do not 
overlap. However, if the legislative term and the term of another public office are 
overlapping and conflicting, a legislator is constitutionally prohibited from 
being a candidate for that office. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

A member of the Montana legislature may run for another public office 
during the term for which the member has been elected, provided that 
the terms of the respective offices do not overlap. 

VOLUME NO. 35 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 77 

TAXATION - Exemption from, non-profit organization's property, 
veterans' clubhouses and property; TAXATION - Nonprofit 
n's property, veterans' clubhouse and property, rental of, loss of 
exemption; TAXATION - Special improvement districts, non-profit 
organization's property, veterans' clubhouses and property, assessment 
of, obligation to pay. Article XII, section 2, Constitution of Montana, 
1889; Article VIII, section 5, Constitution of Montana, 1972; sections 
11-2222 and 84-202, R.C.M. 1947. 

HELD: 1. A nonprofit organization's building which is rented out for 
gain or profit is not exempt from property taxes pursuant to 
section 84-202, R.C.M. 1947. 

2. A nonprofit organization which owns real property within 
a special improvement district is obligated to pay special 
improvement assessments. 

Mr. Douglas B. Kelley 
Garfield County Attorney 
County Courthouse 
Jordan, Montana 59337 

Dear Mr. Kelley: 

Your request of my opinion may be phrased as follows: 

April 3, 1974 
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1. Does a nonprofit organization's renting-out of its real property 
remove that property from tax-exempt status? 

2. Is a nonprofit organization which owns real property within a 
special improvement district obligated to pay special improvement 
assessments? 

The Constitution of Montana, 1889, Article XII, section 2, explicitly 
provided that certain property was exempt from taxation. It stated: 

The property of the United States, the state, counties, cities, towns, 
school districts, municipal corporations and public libraries shall be 
exempt from taxation; and such other property as may be used 
exclusively for the agricultural and horticultural societies, for educa­
tional purposes, places for actual religious worship, hospitals and places 
of burial not used or held for private or corporate profit, institutions of 
purely public charity and evidences of debt secured by mortgages of 
record upon real or personal property in the state of Montana, may be 
exempt from taxation. 

Montana's new constitution leaves all exemptions to the discretion of the 
legislature. The Constitution of Montana, 1972, Article VIII, section 5, provides 
in pertinent part: 

(1) The legislature may exempt from taxation: 
(a) Property of the United States, the state, counties, cities, 

towns, school districts, municipal corporations, and public libraries, 
but any private interest in such property may be taxed separately. 

(b) Institutions of purely public charity, hospitals and places of 
burial not used or held for private or corporate profit, places for actual 
religious worship, and property used exclusively for educational 
purposes. 

(c) Any other classes of property. 

The permission granted to the legislature to exempt property, embraced in 
the Constitution of Montana, 1889, Article XII, section 2, and the Constitution 
of Montana, 1972, Article VIII, section 5, has been exercised by what is now 
section 84-202, Revised Codes of Montana, 1947. See: Cruse v. Fischl, 55 
Mont. 258, 175 P. 878 (1918); Montana Catholic Missions v. County of 
Lewis and Clark, 13 Mont. 559, 35 P. 2 (1893). According to Article XII, 
section 2, supra, ownership of the property is of no importance. Such property is 
exempt from taxation if it is used exclusively for educational purposes. 

Section 84-202, R.C.M. 1947, states in pertinent part: 

... such other properly as is used exclusively ... for educational 
purposes, places of actual religious worship, hospitals and places of 
burial not used or held for private or corporate profit, and institutions 
of purely public charity . . . and public art galleries and public 
observatories not used or held for private or corporate profit, are 
exempt from taxation, but no more land than is necessary for such 
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purpose is exempt; ... and also when a clubhouse or building erected by 
or belonging to any society or organization of honorably discharged 
United States soldiers, sailors or marines who served in army or navy of 
United States, is used exclusively for educational, fraternal, 
benevolent or purely public charitable purposes, rather than for 
gain or profit, together with the library and furniture necessarily used 
in any such building ... (Emphasis supplied) 

In ruling upon an issue similar to your first question and holding that only 
such property belonging to a society or organization of honorably discharged 
United States soldiers, sailors or marines, as is used exclusively for educational, 
fraternal, benevolent or purely public charitable purposes, rather than for gain 
or profit, is exempt from taxation under the provisions of section 1998, R.C.M. 
1935 (now section 84-202, R.C.M. 1947), then-attorney general Bottomly in 21 
Opinions of the Attorney General, no. 62, at page 86, stated: 

Our Supreme Court has repeatedly held that exemption is the 
exception, and one claiming his property is exempt from taxation has 
the burden of showing that his property belongs to a class which is 
specifically exempt. [Citations] 

It may be noted that in exempting a clubhouse or building belonging to 
any society or organization of honorably discharged United States 
soldiers, etc., Section 1998, Revised Codes of Montana, 1935 [now 
section 84-202, R.C.M. 1947], exempts such building only if it is used 
exclusively for educational, fraternal, benevolent or purely 
public charitable purposes, rather than for gain or profit .•• 

It is not the society or organization mentioned in the statute 
that is exempt, but the property owned by such organization or society. 
Such property is only exempt when it is used exclusively for the 
purposes mentioned in the statute. (Emphasis supplied) 

The facts set forth in your letter indicate that the nonprofit organization in 
question has rented its building out "to various groups over the years". 
Whether or not this particular nonprofit organization's building has been used 
for "gain or profit" and thereby loses its property tax-exempt status is an 
administrative or judicial decision which this office is not authorized to make. 
Such a question should probably be addressed to the state department of revenue 
and the courts for a ruling based upon all the pertinent facts. 

The law, on the other hand, concerning a nonprofit organization's 
exemption from real property taxation, as set forth above, requires that the 
exemption be strictly construed. Cruse v. Fischl, supra, at page 265; Town of 
Cascade v. County of Cascade, 75 Mont. 304, 308, 243 P. 806 (1926). The 
exemption applies, according to section 84-202, supra, only if the 

... clubhouse or building erected by or belonging to any society or 
organization of honorably discharged United States soldiers, sailors or 
marines who served in (the) army or navy of (the) United States, is 
used exclusively for educational, fraternal, benevolent or purely 
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public charitable purposes, rather than for gain or profit 
(Emphasis and bracketed material supplied) 
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If the nonprofit organization's building in question was, in fact, used for 
gain or profit, that building would lose its property tax-exempt status pursuant 
to section 84-202, R.C.M. 1947. 

Your second question is whether a nonprofit organization which owns real 
property within a special improvement district is obligated to pay special 
improvement assessments. 

The Constitution of Montana, 1972, Article VIII, section 5, supra, provides 
in pertinent part: 

(2) The legislature may authorize creation of special improvement 
districts for capital improvements and the maintenance thereof. It may 
authorize the assessment of charges for such improvements and 
maintenance against tax exempt property directly benefited 
thereby. (Emphasis supplied) 

The new Montana constitution, which became effective July I, 1973, 
clearly provides that the legislature may authorize the assessment of charges for 
speical improvements and maintenance on tax-exempt property within a special 
improvement district. 

Through the provisions of Title 11, chapter 22, R.C.M. 1947 (first enacted 
in chapter 89, Session Laws of 1913), relating to special improvement districts, 
especially section 11-2222, the legislature has, in fact, for a long time provided 
that a city council shall "defray the cost of making improvements in any spc:::ial 
improvement district" by assessing those costs "upon all property in any 
district created for such purpose". 

Even though there was no specific constitutional provision allowing the 
legislature to authorize the assessment of charges for special improvements and 
maintenance on tax-exempt property within a special improvement district prior 
to the new Montana constitution, Montana's case law has long held as a general 
rule that a constitutional or statutory exemption from taxation, e.g., section 84-
202, R.C.M. 1947, or former Constitution of Montana, 1889, Article XII, section 
2, is to be taken as an exemption from ordinary taxes only, and does not include 
an exemption from special assessment for local improvements. City of 
Kalispell v. School District No.5, 45 Mont. 221, 122 P. 742 (1912); Ford v. 
Great Falls, 46 Mont. 292, 127 P. 1004 (1912); State ex reI. Great Falls v. 
Jeffries, 83 Mont. 111,270 P. 638 (1928). 

As the Montana Supreme Court stated in the City of Kalispell case, supra, 
at page 226: 

... special assessments, though a species of taxation are not taxes; and 
it is held uniformly that constitutional and statutory provisions 
exempting property from taxation have no application to special 
assessments for improvements which, presumptively, add to the value 
of the property involved in an amount equal to the assessment levied. 
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Taxes are public burdens imposed on the inhabitants of the whole state, or 
some portion thereof, for a public purpose. Constitution of Montana, 1972, 
Article VIII, section 1. Taxes are imposed on a particular area or group without 
reference to peculiar benefits to particular property or individuals. 

Assessments, on the other hand, have reference to impositions for 
improvements which are specially beneficial to particular property or individ­
uals, and which are proposed in proportion to the particular benefits to be 
conferred. Assessments for special improvement districts are usually justified 
because the improvements confer special benefits to the properties within the 
district and because the assessments are divided in proportion to the benefits 
received by each piece of property. 

In the case of State v. Jeffries, supra, at pages 115 and 116, the Montana 
Supreme Court stated: 

The theory upon which a municipality may levy assessments for 
special improvements is that the property charged receives a corres­
ponding physical, material and substantial benefit from the improve­
ment (Power v. City of Helena, 43 Mont. 336, 36 L.R.A. (n.s.) 39, 116 
Pac. 415); that the property assessed will be enhanced in value to the 
extent of the burden imposed (Butte v. School District, 29 Mont. 336,74 
Pac. 869) ... 

Also, at page 118, the court stated: 

Counsel for the city urge ... that ... special assessments should be 
treated as taxes, as the term is ordinarily used. Cases are cited from 
certain states supporting the argument, but we cannot adopt this 
reasoning. We have already shown that the constitutional and 
statutory provisions exempting certain property from taxation 
do not constitute an exemption of that property from assess­
ments for special improvements constituting a benefit to or 
betterment of the property assessed ... (Emphasis supplied) 

It is clear from the discussion above that the nonprofit organization's real 
property, which you described as being within a special improvement district, 
benefits from that district. Its owner, then, is legally obligated to share in the cost 
of the improvements or maintenance by payment of a special assessment. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION: 

1. A nonprofit organization's building which is rented out for gain or 
profit is not exempt from property taxes pursuant to section 84-202, 
R.C.M. 1947. 

2. A nonprofit organization which owns real property within a special 
improvement district is obligated to pay special improvement assess­
ments. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 




