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SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS - Board of trustees; pen­
cuniary interest in supplies furnished to school lunch program. 
Sections 75-6808 and 75-8005, R.C.M. 1947. 

HELD: A member of the board of trustees of a school district is 
prohibited from having any pecuniary interests in supplies 
purchased for the school's lunch program. 

Mr. James A. McCann 
Roosevelt County Attorney 
Wolf Point, Montana 59201 

Dear Mr. McCann: 

January 7, 1972 

You have asked my opinion on the following factual situations and 
questions involving such situations: 

1. A member of a board of trustees -in your county is a partner in a 
firm which has sold food products to the hot lunch program at 
the school for a number of years. Your question in regard to this 
situation is: "May the board continue to purchase food products 
from the board member's firm in view of his presence on the 
board?" 

2. A member of the board of trustees of the same school district is a 
distributor who would like to sell certain food products to the 
hot lunch program. Your question in regard to this situation is: 
"May the board purchase these food products from the member 
distributor?" 

Sections 75-6808 and 75-8005, Revised Codes of Montana, 1947, 
are applicable to both situations. Section 75-6808, supra, reads in part 
as follows: 

"It shall be unlawful for any trustee to (1) have any 
pecuniary interest, either directly or indirectly, in the erection 
of any school building, or for warming, ventilating, furnishing, 
or repairing the same, or (2) be in any manner connected with 
the furnishing of supplies for the maintenance and operation of 
the schools, or (3) be employed in any capacity by the school 
district of which he is trustee .... " 

Section 75-8005, supra, reads: 

"The trustees of any district offering school food services 
may: 
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"(1) enter into contracts with the superintendent of public 
instruction for the purpose of obtaining funds, supplies and 
equipment, food commodities, and facilities necessary for the 
establishment, operation, and maintenance of the school food 
services; 

"(2) sell food to the pupils and adults participating in the 
school food services in accordance with the policies of the 
superintendent of public instruction; 

"(3) accept any gift for use of the school food services; 

"(4) allocate federal funds received in lieu of property 
taxation to the school food services fund in accordance with the 
provisions of section 75-8006; and 

"(5) adopt such policies for the operation of school food 
services as are consistent with the regulations of the superin­
tendent of public instruction and with the laws of Montana. 

"When the trustees of any district offer school food 
services, they shall establish a school food services fund for the 
deposit of proceeds from the sale of food, gifts and other moneys 
specified in this section and for the expenditure of such moneys 
in support of the school food services." 

To answer your questions involving the application of the 
above-cited sections of Montana law to the questions which you have 
raised, it should be noted that past attorney generals' opinions 
interpreting section 75-6808, supra, and its forerunners have lent a 
rather strict construction to the terms of that section. In 4 Opinions of 
the Attorney General, p. 122, it was held that a trustee who was also a 
stockholder in a company which furnished heating supplies to the 
school was violating the provisions of this section. In 5 Opinions ofthe 
Attorney General, p. 415, this same holding was made relevant to a 
stockholder in a fire insurance company which was furnishing 
insurance to the school. In 9 Opinions of the Attorney General, p. 461, a 
similar application was made to a stockholder in a bank wherein school 
funds were deposited to draw interest. Perhaps the most far-reaching 
opinion in this area is found in 17 Opinions of the Attorney General, p. 
159, wherein then Attorney General Freebourn stated the following 
concerning the forerunner of section 75-6808, supra: 

"Section 1016 answers your fourth question, and plainly 
states that the trustee shall not be interested in the letting of 
contracts or furnishing supplies. The board of trustees of a 
school district stand in the relation of a trust to the patrons of the 
district and act in a fiduciary capacity. Their relation to the 
school district might be said to be the same as the relation of the 
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county commissioners to the county, city officers to the city, and 
township officers to the township. Assuming that to be true, 
section 444, Revised Codes of Montana, 1935, reads as follows: 

" 'Certain officers not to be interested in contracts. 
Members of the legislative assembly, state, county, city, town, 
or township officers, must not be interested in any contract 
made by them in their official capacity, or by any body or board 
of which they are members.' 

"Section 445 reads: 

" 'Nor in certain sales. State, county, town, township, and 
city officers must not be purchasers at any sale, nor vendors at 
any purchase made by them, in their official capacity.' 

"The reason for this is quite apparent. It might be said that 
public policy demands that a public officer cannot be permitted 
to place himself in a position where his personal interest will 
conflict with the faithful performance of his duty. It matters not 
how fair a contract may be, the law will not suffer him to occupy 
a position so equivocal and so fraught with temptation ... ." 

Under the terms of section 75-8005, supra, trustees of any district 
offering school food services have control over the funds provided from 
various sources to support such services. While it is not mandatory that 
a school in this state have such a food service, once the trustees of a 
district elect to establish such service they must follow the provisions 
of Title 75, chapter 80 of the Revised Codes of Montana, 1947, and 
regulations established by the superintendent of public instruction 
pursuant to that chapter. 

It should be noted that section 75-6808, supra, while recodified in 
the last session of the legislature, was also amended to add the phrasf' 
"and operation" after the word "maintenance" in definfng the 
restrictions involving the furnishing of supplies. While the furnishing 
of supplies for a school food service might not be thought of as supplies 
for maintenance of a school, it would appear that the legislature in 
adding the term "supplies for the maintenance and operations of the 
schools" intended to broaden the prohibitory provisions of this section 
so as to include such things as school food services. Once a food service 
is established, there can be no doubt that it becomes a part of the 
operation of the school. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION that a member of the board of 
trustees of a school district is prohibited from having any pecuniary 
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interest, either directly or indirectly, in the furnishing of supplies to be 
used in a school food service. 

VOLUME NO. 34 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 32 

PUBLIC EMPLOYEES' RETIREMENT SYSTEM - Deposit of 
contributions withdrawn from the Teachers' Retirement System; 
Transfer of credits and equities from the Teachers' Retirement System. 
Sections 68-1317,68-1318,68-1319,68-1320, R.C.M. 1947. 

HELD: A former teacher may deposit with the Public Employees' 
Retirement System contributions formerly withdrawn from 
the Teachers' Retirement System, together with interest, 
upon becoming employed in a position covered by the Public 
Employees' Retirement System. 

Mr. Lawrence P. N achtsheim 
Administrator 
Public Employees' Retirement System 
1712 Ninth Avenue 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Nachtsheim: 

January 13, 1972 

You have asked my opinion on the following factual situation: 

A former teacher, who at the time of employment as a 
teacher was a member of the Teachers' Retirement System, and 
who is presently employed in a position covered by the Public 
Employees' Retirement System, wishes to redeposit the 
amount withdrawn from the Teachers' Retirement System 
when he quit teaching and receive credit for his teaching 
service toward his eventual retirement from PERS. 

You inquire if he can accomplish this without first becoming a 
member of the Teachers' Retirement System again. 
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