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agency fund may be paid out of the treasury under general laws, or 
contracts entered into in pursuance of law. Therefore, moneys 
deposited with the state treasurer that consist of agency fund moneys 
do not require legislative appropriation for their expenditure. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION that the legislature intended 
to require the deposit of all moneys received or collected by units of the 
Montana university system in the state treasury subject, however, to 
certain exceptions set forth by statute. 

VOLUME NO. 34 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No.3 

NEPOTISM - School boards. Sections 59-519 and 75-6103, R.C.M. 
1947. 

HELD: 1. A trustee of a school board, whose relative was hired 
during a previous board term, may serve without violation 
of Montana nepotism statutes if the relative's employment 
is continuous and not subject to rehiring. 

2. An employee hired prior to the election of his relative to 
the school board, and whose employment is continuous 
and not subject to rehiring, may serve without violation of 
nepotism statutes. 

3. It is a violation of the nepotism statutes for the board to 
initially appoint or reappoint a relative of a board 
member, even if the related board member abstains from 
voting. 

4. Where a contract of employment for a tenured teacher is to 
be renewed by the board and a board member is a relative 
of said teacher, there is no violation of nepotism statutes. 

Mr. Larry Stimatz 
Silver Bow County Attorney 
Courthouse 
Butte, Montana 59701 

March 29, 1971 
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Dear Mr. Stimatz: 

The following opinion is submitted in response to your inquiry of 
March 11, 1971. Your inquiry contains four issues which I have 
formulated as follows: 

1. Whether a newly-elected trustee of a school board, whose 
relative was hired or appointed during a previous term, may 
serve without \'iolating the Montana nepotism statutes. 

2. In the case of an employee who was hired prior to the election of 
his relative to the school board and whose employment is 
continuous and not subject to rehiring or reappointment, may 
the employee continue to serve without violating the nepotism 
statutes? 

3. Where the initial appointment or reappointment of employ­
ment of a relative of a board member is considered by the board, 
and the related board member abstains from voting, is there a 
violation of the nepotism statutes? 

4. Where the contract of employment for a tenured teacher is to be 
renewed by the board when one of the members thereof is a 
relative, does this constitute a violation of the Montana 
nepotism statutes? 

The answers to the first three questions are contained in previous 
opinions of this office, and no sound reasons exist for the modi fiction or 
overruling of the previously-published opinions. 20 Opinions of the 
Attorney General, No. 17, page 22, states: 

"Where there is no legal duty on the part of a board to 
terminate a contract of employment at the time a relative of an 
employee becomes a member ofthe Board, there is no violation 
of the Nepotism Act in retaining such employee." 

The rationale for that opinion is based upon the language of section 
59-519, Revised Codes of Montana, 1947, which prohibits any person 
or member of a board from appointing or entering into an agreement 
with other board members to appoint a relative, within the degree 
specified, to any position of trust or emolument. It has been 
determined, therefore, that where the employee was appointed during 
a previous board's administration, that the employment may continue 
despite the fact that a relative has become a member of the board. 

Abstention from voting by the related board member does not 
circumvent the prohibition of the act. The Montana Surpreme Court in 
Williams, et al. v. Board of Commissioners of Broadwater County, 28 
Mont. 360, 72 Pac. 755, stated at page 365, "The statutes do not vest the 
power of the county in three commissioners acting individually, but in 
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them as a single board; and the board can act only when legally 
convened." This rule was applied to a nepotism situation in 18 
Opinions of the Attorney General, No. 23, page 24, which prohibited 
individual action by commissioners in the employment of personnel. 
Therefore, as stated in 18 Opinions of the Attorney General, No. 96, 
page 108, "Any member of the Board of County Commissioners 
violates ... the Nepotism Act, when he votes to appoint as county 
surveyor a son of one of the members." 

Where, however, the contract of employment is continuous and not 
subject to review, reappointment or rehiring, the employee who was 
hired prior to the assumption of office by his relative may continue 
without violating the .act. See 19 Opinions of the Attorney General, No. 
263, page 435, which stated: 

"Where there is no legal duty on the part of a board of 
county commissioners to terminate a contract of employment 
entered into by a former board, there can be no violation of the 
Nepotism Act by the newly elected board in retaining such a 
person in said employment, where said person happens to be 
related to the newly elected commissioner. The Nepotism Act 
prohibits the appointment and not the continuation of appoint­
ment previously made." 

Therefore, a trustee whose mother-in-law works for two hours a 
day on the hot lunch program, and whose employment is continuous, 
may continue in office without violating the Act. See Barton v. 
Alexander, 148 Pac. 471 (Idaho). 

This office has not previously determined whether the Nepotism 
Act is violated where a board, composed of new members, one of whom 
is related to a tenured teacher previously appointed, considers the 
reappointment of that teacher for another term. A strict interpretation of 
the statute in respect to a teacher who has been employed for a number 
of years, who has achieved "tenure" status as defined in section 
75-6103, R.C.M. 1947, as amended, and who has contributed a 
substantial amount of money to a teachers' retirement fund, would be 
highly inequitable. In Backman v. Bateman, 263 P.2d 561 (1953), the. 
Supreme Court of Utah held unconstitutional a nepotism statute' 
similar to Montana's insofar as it affected a teacher in public schools 
who had been employed many years before her brother was elected to 
the school board, and who would have forfeited her interests in the 
teachers' retirement fund if she lost her position. The Florida Supreme 
Court reached the same position in State ex reI. Robinson, et al. v. 
Keefe, et ai., 149 S. 638 (1933), holding the nepotism statute 
inapplicable to teachers holding "life certificate". I therefore conclude 
that the act is not violated when a trustee votes to "reappoint" a 
relative-teacher who was initially appointed during the administration 
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of a previous board, when such teacher has achieved "tenure" status. 
As stated in the Florida case, at page 638: 

"The reason for not applying a statute of this kind to a class 
of appointees such as school teachers, whose merit must be 
established before they are permitted to be employed at all, is 
found in the fact that the Legislature has by other complete 
statutes ... provided a special system for the appointment and 
tenure of employment for school teachers. The requirement of 
this separate code of laws afford adequate protection against 
appointments other than upon proved merit, which is all that an 
'anti-nepotism' law can constitutionally be supposed to cover 
and still remain within the police power, under the guise of 
which it is enacted." 

In summary, the nepotism statute is violated only when a 
non-tenured teacher is appointed initially or reappointed by a board of 
which one of the members is a relative within the degree specified by 
statute. 

THEREFORE, IS IS MY OPINION that: 

1. A newly-elected trustee of a school board, whose relative was 
hired or appointed during a previous board term, may serve 
without a violation of the Montana nepotism statutes if the 
relative's employment is continuous and not subject to rehiring. 

2. An employee, who was hired or appointed prior to the election 
of his relative to the school board and whose employment is 
continuous and not subject to rehiring or reappointment, may 
continue to serve without violation of the nepotism statutes. 

3. It is a violation of the nepotism statutes for the board to initially 
appoint or reappoint a relative of a board member, even if the 
related board member abstains from voting. 

4. Where a contract of employment for a tenured teacher is to be 
reviewed by the board, when one of the board members is a 
relative of said teacher, there is no violation of the nepotism 
statutes. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 




