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be an actual intent to make that community their residence in 
addition to their physical presence. The intent required is to be 
judged as it would be for any other person seeking to register. 

3. A person who is attending an institution of learning can retain 
his original residence for \'oting purposes if he so intends that 
place to be his residence. 

VOLUME NO. 34 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 14 

SHERIFFS - Insurance expense, privately owned automobiles. 
Section 16-2724, RC.M. 1947. 

HELD: 1. County commissioners are required by section 16-2724, 
RC.M. 1947, to provide insurance on privately owned 
motor vehicles used by a sheriff, an undersheriff, and 
deptuy sheriffs on official business. 

2. The insurance to be furnished shall be comprehensive 
and collision, as well as public liability. 

3. The board must pay only that portion of the premium that 
approximates the time such vehicle will be used on 
official business. 

4. If a sheriff, an undersheriff or deputy sheriff has been 
assigned the use of a county-owned or leased vehicle, the 
board has no obligation to provide insurance for the 
privately owned vehicles of such officer. 

Mr. James Oleson 
Flathead County Attorney 
p.o. Box 1057 
Kalispell, Montana 59901 

Dear Mr. Oleson: 

September 13, 1971 

You have requested my OpInIOn on the following questions 
pertaining to the furnishing by the county of insurance for privately 
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owned motor vehicles used by the sheriff, undersheriff and deptuy 
sheriffs: 

1. Is the board of county commissioners required by chapter 340, 
Montana Session Laws, 1971, section 16-2724(2), Revised 
Codes of Montana, 1947, to provide insurance for privately 
owned motor vehicles used by a sheriff, an undersheriff and 
deputy sheriffs? 

2. If such insurance must be so furnished, what type of insurance 
must be obtained? 

3. If such insurance must be so furnished, must the board pay for 
the entire premium? 

4. Under what circumstances, if any, is the board not required to 
furnish insurance on private vehicles of a sheriff, an under­
sheriff or deputy sheriffs? 

Section 2 of chapter 340, Montana Session Laws, 1971, section 
16-2724(2), RC.M. 1947, reads as follows: 

"The board of county commissioners shall provide liability 
insurance for not more than one (1) privately owned vehicle 
used by the sheriff, not more than one (1) privately owned 
vehicle used by the undersheriff, and not more than one (1) 
privately owned vehicle used by each deputy sheriff when the 
vehicles are used on official business. The insurance shall be 
paid for from county funds and shall provide full comprehen­
sive and collision coverage plus minimum coverage of one 
hundred thousand dollars ($100,000) for each person for bodily 
injury and medical expenses, three hundred thousand dollars 
($300,000) for all persons per accident, and fifty thousand 
dollars ($50,000) per accident for property damage. This section 
shall not apply to counties furnishing motor vehicles to the 
sheriff s department pursuant to the provisions of section 
16-2724, RC.M. 1947." 

1. In your first question you ask if a board of county commissioners 
is required to provide the insurance referred to in the above section. 
Such section states in part that the" .... commissioners shall provide 
liability insurance ... ". (Emphasis supplied) It appears the legislature 
intended this language to be mandatory, especially in view of the fact 
that section 16-2724, RC.M. 1947, before amendment by chapter 340, 
Montana Session Laws, 1971, provided in part that the " ... commis­
sioners may purchase or lease motor vehicles ... " (Emphasis supplied) 
It seems clear that if the legislature had intended to make such new 
insurance requirement permissive, it surely could and would have 
done so. The Montana Supreme Court has held that "shall" is 
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mandatory, not permissi ve. See Abshire v. School Dist. No.1 of Silver 
Bow County, 220 P.2d 1058, 124 Mont. 244; Phillips Aviation Co. v. 
Superior Court for Los Angeles County, 54 Cal. Rptr. 415, 420, 246 
CA.2d 46. Therefore, in answer to your first question, it is my opinion 
that the board of county commissioners must provide insurance of the 
type hereinafter specified for privately owned motor vehicles of a 
sheriff, an undersheriff, and deputy sheriffs when such vehicles are 
used on official business. 

2. Your second question involves the type of insurance that must 
be furnished. The first sentence of the section in question provides that 
"liability insurance" shall be furnished. The second sentence of the 
section provides that there shall be provided comprehensive, 
collision and public liability insurance. To ascertain the intention of a 
legislature an act must be read as a whole and, when possible and 
where possible, conflicting and ambiguous parts made to harmonize. 
Aleksich v. Industrial Accident Fund, 151 P.2d 1016, 116 Mont. 127. 
Reading the section as a whole, it seems clear that itwas the intent of the 
legislature, when they used the language "liability insurance" in the 
first sentence, to describe such insurance in a general manner and not 
in a technical sense. This would appear true as later in the second 
sentence the type of insurance to be furnished is described in detail. 
Therefore, in answer to your second question, it is my opinion that full 
comprehensive and collision insurance, together with public liability 
insurance in the limits stated in the statute, must be furnished. 

3. Your third question involves who will pay the premium for such 
insurance so required. The statute provides that the insurance shall be 
provided by the board" ... when the vehicles are used on official 
business ... ". It seems clear that the legislature intended the word 
"when" to mean "during the time". In other words, the board is only 
obligated to pay that portion of the premium for insurance that in the 
board's opinion approximates the time such vehicle will be used on 
official business. The county can pay its proportionate share of a 
blanket group policy on all eleigible cars in the county with the sheriff, 
undersheriff, and deputy sheriffs paying their share, or the board can 
require each eligible individual to obtain his own insurance and make a 
claim to the county for reimbursement of the county's applicable share 
as hereinabove provided. Therefore, in answer to your third question, 
it is my opinion that the board is obligated to pay only that portion of the 
premium for such insurance that in the board's opinion approximates 
the time such vehicle will be used on official business during the policy 
period. 

4. The last sentence of section 16-2724, R.C.M. 1947, provides as 
follows: 
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"This section shall not apply to counties furnishing motor 
vehicles to the sheriffs department pursuant to the provisions 
of section 16-2724, RC.M. 1947." 

It would appear that what the legislature intended by the above 
language was that if a sheriff, an undersheriff or a deputy sheriff in a 
county has been assigned the use of a county-owned or leased vehicle, 
then no insurance need be provided by the board for the privately 
owned vehicles of such law officers. Therefore, in answer to your fourth 
question, it is my opinion that if a sheriff, undersheriff or deputy sheriff 
pas been assigned the use of a vehicle purchased or leased by the 
county and furnished to the sheriffs office under the terms of section 
16-2724, RC.M. 1947, the board of county commissioners is under no 
obligation to provide any insurance for the privately owned vehicle of 
any such sheriff, undersheriff or deputy sheriff. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION that: 

1. Under the provisions of section 16-2724, RC.M. 1947, the board 
of county commissioners must provide full coverage insurance 
for privately owned motor vehicles of a sheriff, an undersheriff, 
and deputy sheriffs when such vehicles are used on official 
business. 

2. The type of automobile insurance to be furnished shall be full 
comprehensive, collision and public liability insurance in the 
limits specified in section 16-2724, RC.M. 1947. 

3. The board of county commissioners is obligated to pay that 
portion of the premium for such automobile insurance that in 
the board's opinion approximates the time such vehicle will be 
used on official business during the policy period. 

4. If a sheriff, undersheriff or deputy sheriff has been assigned the 
use of a vehicle purchased or leased by the county and 
furnished to the sheriffs office under the terms of section 
16-2724, RC.M. 1947, the board of county commissioners is 
under no obligation to provide any insurance for the privately 
owned vehicle of any such sheriff, undersheriff or deputy 
sheriff. 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOO DAHL 
Attorney General 




