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reasonable amount of time and on any reasonable basis, but not 
in excess of the sick leave benefits granted to other state 
employees under chapter 93, Session Laws, 1971, section 
59-1008, RC.M. 1947. 

6. An employee otherwise eligible for sick leave under section 
59-1008, RC.M. 1947, is entitled to receive his accumulated 
sick leave even though he may be receiving industrial accident 
compensation. 

VOLUME NO. 34 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 13 

ELECTIONS - Residence of minors and others for voting purposes. 
Article IX, sections 2, 3, and 9, Montana Constitution; sections 
23-3022,64-101, and 83-303, RC.M. 1947. 

HELD: 1. Unemancipated minors are residents of the place where 
their parents reside and may regi ster to vote in that place if 
they will be 18 years of age at the time of the election. 

2. Emancipated minors and those persons 19 years of age or 
over may register to vote in the community in which they 
live if they intend to make that community their 
residence. Mere presence at a college or university is not 
sufficient to establish residence in a community but must 
be coupled with an actual intent to make that community 
their residence. 

3. A person who is attending an institution of learning may 
retaih his original residence for voting purposes if he so 
intends that place to be his residence. 

Mr. Geoffrey L. Brazier 
Deputy County Attorney 
Lewis & Clark County Courthouse 
Helena, Montana 59601 

September 9, 1971 
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Dear Mr. Brazier: 

You have asked my opinion on the following question: 

"Whether under the provisions ofR.C.M. 1947,23-3022, as 
possibly modified by Chapter 240, Montana Session Laws of 
1971, and the 26th Amendment to the United States Constitu­
tion, Montana college students may register to vote in the 
community where they are attending college, or must they 
registerin their home town or the home town of their parents. In 
other words, for the purpose of registering to vote, what is the 
proper residence of college students?" 

From the foregoing, I feel that you request an opinion regarding 
only those students who come from Montana originally; however, your 
second sentence indicates that the problem could be broader and 
would pertain to all students attending the various colleges and 
universities of this state, regardless of their original residence. The 
problem further encompasses all young people who are 18 years of age 
or older and who are not enrolled in our colleges and universities. 
Because of the many questions, I will deal with the entire scope of the 
problem raised by the lowered voting age under the federal constitu­
tion as it peliains to the proper residence of all young people 18 years of 
age or over. 

A proper starting place for a discussion of this problem is with the 
26th Amendment to the United States Constitution. This amendment, 
which was recently ratified by three-fourths of the states on June 30, 
1971, provides in section 1 that: "The right of citizens of the United 
States, who are eighteen years of age or older, to vote shall not be 
denied or abridged by the United States or by any state on account of 
age." 

Article IX, section 2, Montana Constitution, reads in part: 

"Every person of the age of nineteen (19) years or over 
possessing the following qualifications, shall be entitled to vote 
at all general elections and for all officers that now are, or 
hereafter may be, elective by the people, and, except as 
hereafter provided, upon all questions which may be sub­
mitted to the vote of the people or electors: First, he shall be a 
citizen of the United States; second, he shall have resided in 
this state one year immediately preceding the election at which 
he offers to vote, and in the town, county or precinct such time 
as may be prescribed by law .... " 

Since the United States Constitution is a superior body of law, it 
will control over the Montana constitutional provision, and all persons 
18 years of age or over who meet the other qualifications oflaw, shall 
have the right to vote. 
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Montana has adopted constitutional and statutory provisions 
regarding residency requirements for the purpose of voting. Article IX, 
section 3, Montana Constitution, provides: 

"For the purpose of voting no person shall be deemed to 
have gained or lost a residence by reason of his presence or 
absence while employed in the service of the state, or of the 
United States, nor while engaged in the navigation of the waters 
of the state, or of the United States, nor while a student at any 
institution ofleaming, nor while kept at any almshouse or other 
asylum at the public expense, nor while confined in any public 
prison." (Emphasis supplied) 

Article IX, section 9, Montana Constitution, reads: 

"The legislative assembly shall have the power to pass a 
registration and such other laws as may be necessary to secure 
the purity of elections and guard against abuses of the elective 
franchise. " 

In following the mandate of the constitution the legislature has 
passed a number oflaws dealing with elections to be held in Montana. 
Section 23-3022, Revised Codes of Montana, 1947, provides in part: 

"For registration of voting, the residence of any person 
shall be determined by the following rules as far as they are 
applicable. 

(1) The residence of a person is where his habitation is 
fixed, and to which, whenever he is absent, he has the intention 
of returning. 

(2) A person may not gain or lose a residence while a 
student at any institution ofleaming, while kept involuntarily at 
any public institution not necessarily at public expense, while 
confined in any public prison, or while residing on a military 
reservation .... 

* * * 
(5) A person may not gain a residence in a county if he 

comes in for temporary purposes without the intention of 
making that county his home .... 

* * * 
(8)_ The place where aman' s family resides is presumed his 

place of residence. However, a man who takes up or continues 
his residence at a place other than where his family resided with 
the intention of remaining is a resident of the place where he 
resides. 
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(9) A change of residence can only be made by the act of 
removal joined with intent to remain in another place. There 
can only be one residence .... " 

* * * 

A number of questions then arise in determining thp residence of 
college students. In answer to these, it should first be noted that 
section 64-101, R.C.M. 1947, provides: 

"Minors are: 1. Males under nineteen (19) years of age; 
2. Females under nineteen (19) years of age. 

All other persons are adults." 

Hence, for the purposes of determining residence, those young 
people 19 years of age or over are deemed adults under Montana law. 
Without reaching the question of college students yet, it should be 
further noted that section 83-303, R.C.M. 1947, provides: 

"Every person has, in law, a residence. In determining the 
place of residence the following rules are to be observed: 

* * * 

4. The residence of the father during his life, and after his 
death the residence of the mother, while she remains unmar­
ried, is the residence of the unmarried minor children. 

* * * 

6. The residence of an unmarried minor who has a parent 
living cannot be changed by either his own act or that of his 
guardian." 

It is my conclusion that the above rules should be applied in 
determining the voting residence of a minor under Montana law and, 
therefore, for the purpose of voting, an unmarried, unemancipated 
minor must maintain the residence of his or her parents or parent under 
the conditions described in section 83-303, supra. 

As stated in the Montana constitution and laws of Montana quoted 
above, for the purpose of voting, no person shall be deemed to have 
gained or lost a residence while a student at any institution oflearning. 
This provision means that mere presence or absence because of 
attending an institution of learning proves nothing as to residence for 
voting, and that other relevant factors must be looked at in making such 
a determination. A number of states with similar constitutional 
provisions have held that the factor of attendance at an institution of 
learning is to be considered a neutral factor in determining rpsidence 
for voting. In Chomeau v. Roth, (1934) 230 Mo. App. 709, 72 S.W.2d 
997, the Missouri court said at page 999: 
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"The fact that the challenged voters were students is in 
and of itself not at all decisive of the case. Our Missouri 
Constitution provides in article 8,§7 (Const. art. 8, §7, p. 677, 
Mo. St. Ann.), that for the purpose of voting, no person shall be 
deemed to have gained a residence by reason of his presence, or 
to have lost it by reason of his absence, while a student of any 
institution of learning. So the Constitution leaves the student 
much as it finds him, permitting him either to retain his original 
residence for voting purposes, or to take up a residence 
wherever his school is located if he so elects." 

A number of similar cases are annotated under the heading, 
"Residence or domicile of student or teacher for purpose of voting" in 
98 ALR.2d 488. At page 490 of that annotation it is said that: 

"Many states have a provision in their constitutions that for 
voting purposes no person shall be deemed to have gained or 
lost a residence by reason of his presence or absence while a 
student at any institution of learning. This has the effect of 
nullifying the fact of a student's physical or bodily presence as a 
step in determining his residence, and the courts generally treat 
it as a neutral factor, ascertaining his residence from the 
evidence of his intent." 

As with any question ofresidence or domicile, the resolution of the 
matter should rest finally upon the intent of the party seeking a change 
in residence coupled with an act of removal. Section 83-303(7), R.C.M. 
1947, says, "The residence can be changed only by the union of act and 
intent." Thus, the residence of any person should be determined in the 
final analysis on the intent of the party seeking a classification as a 
resident of another county or state, and the act of removal from his 
former residence. 

THEREFORE, IT IS MY OPINION that in addition to the 
guidelines set forth in the Montana election laws at 23-3022, R.C.M. 
1947, Montana law also provides that: 

1. Unemancipated minors are residents of the place where their 
parents reside and they may register to vote in that place if they 
will be 18 years of age at the time of the election for which they 
seek registration. They cannot by their own act change that 
residence. 

2. Emancipated minors and those persons 19 years of age or over 
may register to vote in the community in which they live, 
including a college or university town, if they intend to make 
that community their residence. For these purposes, mere 
presence at the college or university is not sufficient: there must 
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be an actual intent to make that community their residence in 
addition to their physical presence. The intent required is to be 
judged as it would be for any other person seeking to register. 

3. A person who is attending an institution of learning can retain 
his original residence for \'oting purposes if he so intends that 
place to be his residence. 

VOLUME NO. 34 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 14 

SHERIFFS - Insurance expense, privately owned automobiles. 
Section 16-2724, RC.M. 1947. 

HELD: 1. County commissioners are required by section 16-2724, 
RC.M. 1947, to provide insurance on privately owned 
motor vehicles used by a sheriff, an undersheriff, and 
deptuy sheriffs on official business. 

2. The insurance to be furnished shall be comprehensive 
and collision, as well as public liability. 

3. The board must pay only that portion of the premium that 
approximates the time such vehicle will be used on 
official business. 

4. If a sheriff, an undersheriff or deputy sheriff has been 
assigned the use of a county-owned or leased vehicle, the 
board has no obligation to provide insurance for the 
privately owned vehicles of such officer. 

Mr. James Oleson 
Flathead County Attorney 
p.o. Box 1057 
Kalispell, Montana 59901 

Dear Mr. Oleson: 

September 13, 1971 

You have requested my OpInIOn on the following questions 
pertaining to the furnishing by the county of insurance for privately 
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