
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 31 

VOLUME NO. 33 Opinion No. 12 

MARRIAGE - application for marriage license - premarital test -
issuance of marriage license. Section 48-134, R.C.M. 1947. 

HELD: A person may make application for marriage license without 
having a premarital blood test, but a marriage license cannot 
be issued until the applicant proves that he has had such an 
examination. 

Miss Beth Burks 
Clerk of the District Court 
Powell County Courthouse 
Deer Lodge, Montana 59722 

Dear Miss Burks: 

December 10, 1969 

In your letter dated November 19,1969, you asked for my opinion 
on the following question: 

Do all persons who make application for a marriage license 
have to present to the clerk of the district court a certificate 
proving that they have had premarital blood tests, or do they just 
have to present these certificates prior to the time the marriage 
license is issued? 

Section 48-118.1, Revised Codes of Montana, 1947, states in part: 

"An application for a marriage license shall be filed at least 
five (5) days before a license shall be issued .... " 

Nothing in this statute requires the applicants to present to the 
clerk of court, at this time, a certificate showing that they have already 
had a premarital blood test. 

Section 48-134, R.C.M. 1947, requires that the certificate be filed 
with the clerk of court before a marriage license can be issued: 

"Before any person, who is or may hereafter be authorized 
by law to issue marriage licenses, shall issue a marriage license, 
each applicant therefor shall exhibit to him a birth certificate or 
other satisfactory evidence of age ... and shall also file with him 
a certificate from a duly qualified physician, licensed to practice 
medicine and surgery in any state or United States territory, or 
any other person authorized by laws of Montana to make such a 
certificate, which certificate shall state that the applicant has 
been given such an examination, including a standard serologi­
cal test .... " 
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This statute requires that the certificate be filed with the clerk of 
the district court before a marriage license can be granted but does not 
preclude that applicant from applying for a marriage license before he 
has taken his premarital blood examination. 

Therefore, it is my opinion that a person may apply for a marriage 
license without having a premarital blood test; but, before a marriage 
license can be issued to the applicant, he must file the certificate, 
showing that he has had such an examination, with the clerk of the 
district court. 

VOLUME NO. 33 

Very truly yours, 

ROBERT L. WOODAHL 
Attorney General 

Opinion No. 13 

TAXATION - license taxes - bowling alley. 

HELD: The proper license fee, as prescribed by section 84-3201, 
RC.M. 1947, must be paid for each alley or lane in a building 
housing a group of such alleys or lanes. 

John A. Dowdall, State Examiner 
Office of the State Examiner 
Sam W. Mitchell Building 
Helena, Montana 59601 

Dear Mr. Dowdall: 

December 10, 1969 

You have requested my opinion on the following question: Does 
the word "alley" referred to in section 84-3201, R.C.M. 1947, concern 
the entire establishment in which several bowling lanes may be 
housed, or to the individual bowling lanes themselves? 

The statute in question is section 84-3201, Revised Codes of 
Montana, 1947. That section provides in part: 

"License must be obtained for the purposes hereinafter 
named, for which the county treasurer must require payment 
as follows: 
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