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right of anyone of the other school districts comprising the 
high school district to petition the State Superintendent of Pub­

lic Instruction for the establishment of a district high school. 

2. A high school district is a legal entity with limited powers and 
is not authorized to operate a high school. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 45 

SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Attendance: non-residents­
SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Board of Trustees: Powers: 

exclusion of non-residents - SCHOOLS AND SCHOOL DIS­
TRICTS: Districts: Attendance outside of-Section 75-1630, 

RCM, 1947-Section 75-1632, RCM, 1947. 

Held: The board of trustees of a school district may not refuse to ad­
mit non-resident elementary school pupUs who come within 
the conditions prescribed by Section 75-1630, RCM, 1947. 

Mr. Carl M. Davis, Esq. 
Beaverhead County Attorney 
Dillon, Montana 

Dear Mr. Davis: 

August 7, 1962 

You have requested my opinion on the following question: 

May the board of trustees of a school district refuse to admit 
pupils from another district who meet the qualifications prescribed 
by Section 75-1630, RCM, 1947? 

In pertinent part, Section 75-1630 provides: 

"Children may attend public elementary schools in districts 
in the county outside of the district in which they reside, or in a 
district in an adjoining county, or in a district in a county in an­
other state when the district in such other state adjoins the district 
in which they reside, or is situated in a county in such other state, 
which county adjoins the State of Montana, when written permis­
sion is secured from the board of trustees of the district in which 
they are to attend school and when written permission has been 
given by the county superintendent of schools of the county in 
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which the children reside. Permission must be granted for such 
attendance in another district within or without the county of such 
children's residence when the following conditions exist: 

" 1. When a child lives less than three (3) miles from a public ele­
mentary school in another district or county and three (3) or 
more miles from a public elementary school in the district or 
county of his own residence. 

"2. When a child resides more than three (3) miles distance from 
a public elementary school within his own district or county 
and no transportation is furnished by the home district or coun­
ty to such school. 

"3. When regular bus transportation is furnished by a public ele­
mentary school in another district or county and his own dis­
trict or county does not furnish transportation. 

"4. When a family has children who must attend high school out­
side of its own district or county and such family also has ele­
mentary school children who can more conveniently attend 
the elementary grades in the same district where the high 
school is located, provided such elementary children live more 
than three (3) miles from the home school or that a parent must 
move to town to provide high school education for his children. 

"5. When the county superintendent of schools of the county where 
the child resides, for any other reason than stated above shall 

-approve the attendance of any child in a public elementary 
school in another county. In approving such attendance in 
another district or county, the county superintendent shall take 
in consideration such items as distance to school. road con­
ditions, trading center of parents, opportunity to live with rela­
tives, dormitory facilities, living conditions, transportation and 
type of educational program." 

* * 
"When approval of attendance in another district within or 

without the county has been granted, the district in which such 
child resides shall pay to the school district where such child at­
tends, an amount based on the following tuition rates; in the case 
of attendance at an elementary school with an average number 
belonging up to one hundred (lOo), the tuition to be paid shall be 
two hundred twenty-five dollars ($225.00); where the school at­
tended has an average number belonging between one hundred 
one (101) and three hundred (300), the tuition shall be two hundred 
dollars ($200.00); and where the school attended has an average 
number belonging over three hundred (300), the tuition rate shall 
be one hundred seventy-five dollars ($175.00) per pupil. 

"It shall be the responsibility of the superintendent of schools 
and the board of trustees of the public elementary school receiving 
the pupils and county superintendent of schools of the county of 
the pupils' residence to determine and agree upon eligibility of 
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pupils transferring under the provisions of this act; provided, that 
an appeal may be taken to the State Superintendent of Public In­
struction." 

Taken by itself, this statute seems clear and unambiguous. The 
specific problem here arises because of that portion of Section 75-1632 
which provides: 

"Every school board unless otherwise specially provided by 
law shall have power and it shall be its duty:" 

"(20) To allow pupils residing in other districts to attend 
school in the district of which they have charge, if in their judg­
ment there is sufficient room." 

To resolve the apparent conflict between the statutes, resort may 
be had to the well established rule of statutory construction that if one 
statute is inconsistent with another, the later statute supersedes the 
earlier to that extent. Pioneer Motors v. State Hiqhway Commission. 
118 Mont. 333, 165 P. 2d 796. The portion of Section 75-1632 quoted 
above was enacted in 1913 as Paragraph 20 of Section 508, Chapter 
76, Laws of 1913. The mandatory provisions of Section 75-1630 were 
enacted in 1943 as Section I, Chapter 203, Laws of 1943. Thus, Section 
75-1630 is the later statute and it must control. 

It is therefore my opinion that the board of trustees of a school dis­
trict may not refuse to admit non-resident elementary school pupils 
who come within the conditions prescribed by Section 75-1630. 

The remedy for any inequities that may be caused by this legisla-
tion lies solely within the power of the legislature. 

Very truly yours, 
FORREST H. ANDERSON 
Attorney General 

Opinion No. 46 

COUNTY COMMISSIONERS: Vacancy: election to fill-ELECTIONS: 
Vacancy: County Commissioners-ELECTIONS: Ballots: election 

to fill vacancy-Section 23-801. RCM, 1947-Section 23-803, 
RCM, 1947-Section 23-807, RCM, 1947. 

Held: I. Where a county commissioner dies after a primary election 
but before a qeneral election, nominees for the vacancy thus 
created may be selected accordinq to the methods pro­
vided by Chapter 8 of Title 23, RCM, 1947, specifically, 
Sections 23-801 and 23-804. 

2. Section 23-807 does not apply to such an election. 

3. Separate ballots need not be provided for such an election. 
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